678 280324 01

17 – 22 березня 2024 р. в рамках  Проєкту МОП "Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні" відбувся навчальний візит «Діалог на ринку праці – данський досвід ведення колективних переговорів» до Данії. Про це ми попросили розповісти заст. голови ФПУ Василя Андреєва. 

Міжнародна організація праці організувала для соціальних партнерів з України навчальний візит до низки державних інституцій королівства Данія з метою вивчення формату та змісту соціального діалогу як одної з провідних за рівнем життя, так і за індексом щастя країни на європейському континенті.

Нашою метою було ознайомлення з особливостями функціонування соціального діалогу у Данії, зокрема, ведення колективних переговорів, та системою вирішення трудових спорів, практичними підходами реалізації діалогу на ринку праці у відповідності до міжнародних трудових норм та законодавства

Протягом візиту представники профспілкових організацій та організацій роботодавців, Державної служби з питань праці, Національної служби посередництва і примирення України відвідали різні інституції соціального діалогу та ознайомилися із роботою Служби примирення Данії і мали можливість провести відверті дискусії з Конфедерацією профспілок Данії та галузевими федераціями профспілок. Роботодавці попрацювали з організаціями роботодавців на місці, після чого ми мали кроссекторальні зустрічі.

Особливо цікавими були візити на підприємства різних галузей, де менеджери та власники цих підприємств підкреслювали важливість організації соціального діалогу на місцевому та регіональному рівнях, важливість для бізнесу планування виходячи з положення колективних договорів різних рівнів, підкреслювали додану вартість соціального діалогу в умовах, коли дисбаланс ринку праці може досягати декількох десятків відсотків протягом року, плинність кадрів, розширення та скорочення бізнесу у т.ч транснаціональних корпораціях.

890 280324 02

Як приклад, ми відвідали данський хаб Пошти DHL, яка займається міжнародною доставкою – підприємство глобального масштабу в аеропорту Копенгагена, який є одним із найбільших. Ми безпосередньо на місці  ознайомилися з тим як у них організовано навчання працівників, як дотримуються правила безпеки праці на такому великому підприємстві, де швидкість сортування, завантаження/розвантаження поштових відправлень є запорукою успіху їхнього бізнесу,і звичайно при швидких операціях ризики у працівників зростають.

Сподобалось відношення до організації безпеки праці як роботодавців, так і профспілок з працівниками.  Ми мали також можливість провести дискусію в МЗС Данії, де і профспілки і роботодавці разом з державною стороною висловили сподівання на продовження співпраці між данськими і українськими організаціями, ми закликали данців постійно підтримувати Україну, яка веде війну з потужним агресором, сприяти підвищення її обороноздатності.

З оптимізмом сприйняли слова одного з керівників департаментів МЗС Данії стосовно поставок зброї та літаків, провели відверту дискусію щодо місту відновлення постраждалих українських регіонів.

Ми знаємо , що Данія є провідним донором відновлення Миколаївщини. У цьому контексті ми поінформували співрозмовників про те, що питання відновлення України розглядалось Радою ФПУ наприкінці минулого року і прийнято відповідну постанову, де закладено рамку трудових відносин, вимоги до донорів, які мають ставити прозорі критерії успішності своїх проєктів, фінансування відновлення в частині забезпечення гідних умов праці, зареєстрованої зайнятості для всіх працівників під час відновлення, а також відповідних соціальних і трудових гарантій в контрактах відновлення за фінансування Данського уряду.

На завершення візиту ми обмінялися пропозиціями щодо подальшої співпраці між данськими і українськими профспілковими організаціями, окреслили сутність проєктних заявок, які ФПУ подала щодо проєкту з безпеки праці та відновлення здоров’я членів профспілок, які постраждали під час військової агресії і тих, які повертаються з фронту. Уклали попередні угоди щодо фінансування таких проєктів в 2024 році.   

280324 09123

Пресцентр ФПУ