28 3 24 4

28 березня відбувся черговий IV Пленум Профспілки працівників вугільної промисловості України. На порядку денному було розглянуто підсумки діяльності Профспілки та подальші дії у зв’язку з наявною ситуацією , що склалася у вугільній галузі.

В роботі Пленуму взяли участь заступник Міністра енергетики України Олександр Хейло, менеджер компанії ДТЕК Олександр Туров, голова Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України Анатолій Татаринов, народні депутати України Вікторія Гриб та Михайло Бондар, представники відповідних підрозділів Федерації профспілок України, Міністерства енергетики України, а також члени Контрольно- ревізійної та Статутної комісій Профспілки, голови первинних профспілкових організацій, які не є членами ЦК Профспілки.

На початку роботи Пленуму у своєму вступному слові голова Профспілки Андрій Зимін зазначив наступне.
Незважаючи на складну економічну ситуацію, а також військову агресію росії паливно-енергетичний комплекс здійснив успішне проходження осінньо-зимового опалювального періоду. Шахтарі своєю героїчною працею забезпечили твердим паливом генерацію і теплові станції.

28 3 24 1

В цілому ситуація на вугільних підприємствах державного та приватного секторів економіки з видобутку вугілля має деякі позитивні тенденції, але питання забезпечення основних соціально-трудових прав і гарантій працівників галузі в теперішніх умовах стоїть надто гостро.

Профспілка працівників вугільної промисловості Україна вдячна народним депутатам, які підтримали законопроект № 10086, яким продовжено термін дії мораторію на примусове стягнення боргів та банкрутство окремих підприємств у сфері енергетики, що дало можливість взагалі працювати вугільним підприємствам (Михайлу Бондару, Вікторії Гриб та інш.).

Проте, законопроект № 6530-1 щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля, залишається тільки на папері. Його прийняття значно покращило би фінансовий стан державних підприємств. Особливо це стосується ДП «Львіввугілля».

На сьогодні також дуже повільно розглядається законопроект № 10415, про врегулювання питань заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску державних підприємств, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України (щодо відновлення соціальних прав працівників енергетичної галузі).З приводу даного питання 27 березня п. р. було направлено спільне звернення ППВПУ та НПГУ голові Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галині Третьяковій з проханням розглянути зазначений законопроект на найближчому засіданні комітету.

Головою Профспілки було нагоолошено, що найбільші проблеми ,які стосуються майже всіх вугледобувних підприємств,що потребують першочергового вирішення є:

-це ситуація з виплати заробітної плати та наявність заборгованості з неї працівникам вугледобувних підприємств, а також шляхи погашення заборгованості з виплати заробітної плати всім працівникам за минули роки.

28 3 24 2

На державних вугледобувних підприємствах фактична заборгованість існує з 2015 року і набула хронічного характеру, за оперативними даними вона складає понад 1,3 млрд. грн., в тому числі за 2023 рік заборгованість збільшилась на 231 млн. гривень. У поточному році станом на 21 березня за оперативними даними заборгованість складає 150,5 млн. гривень. Найбільша заборгованість на ДП ВК «Краснолиманське» - 117,4 млн. гривень.

В цілому слід зазначити, що за оперативними даними станом на 01.01.2024 р. заборгованість перед працівниками вугільної галузі складає 77,7% від заборгованості всіх підприємств державної форми власності України.

На приватних підприємствах ситуація з виплатою заробітної плати працівникам відносно стабільна, але залишаються проблеми з відповідністю рівня заробітної плати до зростання інтенсивності праці і видобутку вугілля та врахування понад нормативних навантажень, через недокомплект підземних робітників, тощо.

- погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та зі сплати штрафних санкцій.

З метою її вирішення, за ініціативи ЦК Профспілки, Спільним представницьким органом об’єднань профспілок була проведена нарада за участі представників Мінсоцполітики, Мінекономіки, Мінфіну, Міненерго та представників територіальних та первинних організацій Профспілки. За підсумками наради запропоновано Міненерго створити Робочу групу з цього питання.

Укрвуглепрофспілкою направлено кілька звернень до Міненерго, втім, до цього часу питання стосовно створення відповідної Робочої групи залишається відкритим. Шахтарі продовжують отримувати мізерну допомогу по тимчасовій непрацездатності, розмір якої нараховується з розміру мінімальної заробітної плати без врахування її фактичного розміру.

-повернення права на пенсію на пільгових умовах для працівників шахт середньої ланки та обслуговуючого персоналу, зайнятість яких в підземних умовах становить 50 і більше відсотків в обліковому періоді, що утискає наявні права значної кількості шахтарів працюючих в складних і небезпечних умовах праці.

ЦК Профспілки за наявної консолідованої позиції з Міненерго та роботодавцями галузі, а також підтримки з боку фахівців з охорони здоров’я ініціює повторний розгляд Урядом цього важливого питання.

Детальніше: https://www.prupu.org/news/24673/

Профспілка працівників вугільної промисловості України