3716 010424

Робоча директива Платформи - забезпечення прав для всіх. Після того, як було покінчено з обструкцією платформ, боротьба переходить до того, як директива буде транспонована та імплементована.

На тлі того, як провідні кандидати на виборах до Європейського парламенту готуються до своїх кампаній - багато з них стверджують, що соціальна Європа знаходиться в межах досяжності, - на початку цього місяця між країнами-членами Європейського Союзу нарешті було досягнуто попередньої згоди щодо директиви про роботу на платформах, яка застрягла в глухому куті. Шлях до перемоги, однак, був далеко не простим.

У цій монументальній боротьбі за права працівників супротивниками були не традиційні вороги, а грізні багатомільярдні цифрові платформи праці, які стали домінувати в економічному ландшафті - частково завдяки своїм технологічним інноваціям, але головним чином через нехтування правилами та нормами, яким зобов'язані підкорятися інші підприємства. Ця політична віха є свідченням стійкості колективних зусиль, спрямованих на подолання викликів, пов'язаних з мінливим характером праці та динамікою корпоративної влади.

Ключовим положенням є презумпція зайнятості для "гігових" працівників, якій платформи чинили опір до кінця, оскільки вона обіцяла відчутний вплив на життя працівників на всьому континенті. Регулювання алгоритмічного управління, яке часто визначає робочі завдання та умови, також є важливим кроком на шляху до усунення дисбалансу влади, притаманного цифровій сфері праці. Крім того, директива поширює колективні права на всіх "осіб, які виконують роботу на платформах", включно з самозайнятими особами, що є вагомим визнанням різноманітного характеру роботи на платформах і гарантує, що всі працівники, незалежно від статусу зайнятості, користуються основними правами та захистом.

 

Європейська конфедерація профспілок з самого початку висунула на обговорення презумпцію зайнятості (яку можна спростувати). У більшості країн-членів ЄС вона відсутня, і тепер їм усім доведеться її запровадити, одночасно захищаючи працівників від будь-якого надмірного збільшення навантаження. Забезпечення цього правового та процедурного інструменту було найскладнішим завданням протягом усього процесу.

Під час тривалих переговорів щодо директиви - початкова пропозиція Європейської комісії була опублікована в грудні 2021 року - співзаконодавці вилучили загальні критерії для запуску презумпції зайнятості, за що виступав ЄКП. Натомість вони обрали спрощений підхід, що ґрунтується на національних визначеннях "працівників" та "фактів, що вказують на контроль і керівництво".

Дехто занепокоєний тим, що зникнення критеріїв означатиме, що держави-члени можуть на власний розсуд вирішувати, за яких умов працівники можуть користуватися презумпцією, і що охоплюється "фактами", необхідними для перекваліфікації в найманих працівників.

Однак держави-члени не можуть створювати нові бар'єри для перекваліфікації працівників, знову вводячи критерії, які зникли, - держави, які неохоче приймали директиву і визнавали презумпцію зайнятості, не можуть, наприклад, вимагати три, чотири або п'ять критеріїв для активації презумпції зайнятості. Якби це було юридичним тлумаченням затвердженого тексту, Франція та інші країни не гальмували б його прийняття, а платформа не лобіювала б його.

У директиві чітко зазначено, що презумпція має полегшувати доступ до перекваліфікації, і ця процедура не може збільшувати тягар у процедурі перекваліфікації. І хоча ні національні визначення працівників, ні самозайнятих не зміняться в результаті прийняття цієї директиви, процедурне полегшення, що надається працівникам, які прагнуть перекваліфікації, змінює правила гри.

Однак заходи підтримки, передбачені статтею 6, є набагато слабшими, ніж сподівався ЄКП. Директива закликає держави-члени запровадити процедури для "виявлення, націлювання та переслідування" платформ, які не відповідають правилам, а також проводити перевірки та інспекції на платформах, де вже було прийнято рішення про перекваліфікацію. ЄКП наполягав на автоматичній перевірці всіх платформ, тоді як у версії директиви, ухваленій під час головування Іспанії в Раді ЄС наприкінці минулого року, це принаймні застосовувалося б у разі виявлення випадків фіктивної самозайнятості.

Сильніші заходи допомогли б швидше викорінити фіктивну самозайнятість, а ефективна державна політика не може покладатися на п'ять мільйонів працівників по всій Європі, які змушені звертатися до суду, щоб отримати доступ до трудових договорів. Однак це цілеспрямований підхід, який державам-членам нелегко обійти, і він прискорить цей процес для незліченної кількості вразливих працівників.

Алгоритмічне управління

Хоча в публічній сфері про алгоритмічне управління менше говорять, директива містить новаторські положення, що регулюють автоматизовані системи моніторингу та прийняття рішень, що працюють на основі алгоритмів. Це ще більше захистить гідність, конфіденційність та умови праці працівників платформ, змушуючи платформи інвестувати в людські ресурси для контролю своїх систем - це також було дуже непопулярним серед лобістів платформ. Також з'являться нові стандарти охорони праці та здоров'я, наприклад, щодо ергономічних і психосоціальних ризиків, поряд із заходами щодо захисту приватності та даних.

Тривалих переговорів потребувала директива про заборону певних небезпечних видів діяльності, які використовують платформи цифрової праці, зокрема використання персональних даних для аналізу емоційного чи психологічного стану осіб, залучених до роботи на платформі, незалежно від того, працюють вони чи ні. Він зобов'язує платформи оцінювати, як автоматизований моніторинг і прийняття рішень впливають на конфіденційність даних працівників платформи, і враховувати їхні перспективи в цій оцінці.

Важливо, що вона вимагає, щоб працівники платформи, їхні представники та відповідні національні органи влади були поінформовані про цілі, обмеження та застосування автоматизованих систем моніторингу або прийняття рішень. Директива забезпечує право на втручання людини в автоматизовані системи та гарантує право на отримання пояснень щодо рішень, які вони приймають.

Вікно для транспозиції

Після остаточного схвалення директиви Європейським парламентом вона набуде чинності, що дасть державам-членам ЄС дворічний термін для її транспозиції. Звичайно, боротьба за транспозицію та імплементацію буде такою ж запеклою, як і навколо законодавчої процедури. Платформи та їхні лобі вже змінюють свою мелодію, щоб припустити, що узгоджена версія, проти якої вони виступали до останнього, підтверджує статус-кво анте.

Належному застосуванню директиви ніщо не заважає, окрім браку політичної сміливості. Компетентні органи в державах-членах не повинні чекати, поки суди будуть перевантажені, щоб зробити це.

Спочатку ЄКП запропонувала, щоб під час транспозиції та імплементації кожна країна-член склала список платформ, які підпадають під дію директиви, проінформувала їх про це і проактивно перевіряла, чи відповідають вони вимогам щодо статусу зайнятості. Легше перевірити 100 платформ за два роки, ніж мати справу з тисячами адміністративних або судових проваджень. Потім на крейсерській швидкості можна перевіряти кожну нову платформу, коли вона починає свою діяльність. Крім того, якщо організація праці зміниться в майбутньому, працівники та їхні профспілки завжди зможуть самі ініціювати ці процедури завдяки правам, наданим директивою. За це все ще можна боротися на національному рівні.

Конкретно кажучи, прийняття директиви означає, що Іспанія зможе поширити Ley Riders на інші сектори, де діють платформи, як тільки вона буде опублікована. У Франції, де суди переповнені тисячами справ про перекваліфікацію, уряд може просто використати директиву і забезпечити дотримання платформами існуючих і майбутніх рішень. У Нідерландах працівники виграли суди проти Uber, Deliveroo і Helpling; тепер справа за урядом - використати директиву для забезпечення виконання закону. У Бельгії в грудні Deliveroo програла апеляцію і повинна перекваліфікувати своїх працівників; знову ж таки, від уряду залежить, як швидко виконати це судове рішення.

Значний вплив

Профспілки продовжуватимуть відігравати свою роль. Кожне судове або адміністративне рішення, що доводить підпорядкування працівників платформам в одній країні в рамках застосування директиви, буде джерелом інформації та мотивацією для відстоювання таких же прав в інших країнах. Маючи доступ до алгоритмічної прозорості, працівникам та їхнім профспілкам також буде легше довести існування таких підпорядкованих відносин. Таким чином, директива пропонує конкретний інструмент солідарності між працівниками, які можуть об'єднатися в боротьбі за повагу та гідність.

Аналізуючи останні 800 днів виношування цього інструменту, стає зрозуміло, що платформи мають значний вплив, вміло лобіюють свої інтереси на державному рівні та на рівні ЄС, і вони, ймовірно, скористаються будь-якими лазівками в транспозиції. Щоб протистояти цьому, профспілки виступатимуть за створення експертної групи з питань транспозиції, тристороннього органу за участю європейських соціальних партнерів, завданням якого буде визначення чітких меж для захисту прав працівників. ЄКПО також вимагатиме від Комісії очолити платформу для держав-членів, які бажають спільно керувати процесом транспозиції та імплементації, таким чином, щоб забезпечити активне залучення соціальних партнерів на національному рівні.

Профспілки продовжуватимуть змушувати платформи цифрової праці сідати за стіл переговорів. Компанії повинні визнати необхідність справжнього соціального діалогу та справедливих колективних договорів, які захищають гідність і права всіх працівників. Гучна поразка їхньої спроби позбавити прибиральниць, кур'єрів, водіїв та інших працівників статусу найманих працівників означає зміну парадигми. Докази, представлені під час інституційних переговорів щодо цієї справи, а також у десятках успішних судових справ, зруйнували їхнє фундаментальне твердження про те, що всі ці працівники є "незалежними підрядниками". Платформи функціонують як роботодавці для працівників, якими керують через додаток, так само, як і для тисяч працівників, які здійснюють нагляд за операціями в штаб-квартирі та операційних центрах.

Рекалібрування відносин

Користуючись слушним моментом, настав час для перекалібрування відносин. Платформам не потрібно чекати, поки директива буде транспонована, витрачати мільйони євро на юристів, які знайдуть лазівки, або покладатися на свою силу, щоб ігнорувати юридичні рішення. Настав час сісти за стіл переговорів - роботодавцям і профспілкам разом - і попрацювати над транспозицією, а також над створенням і доопрацюванням колективних договорів.

Ніхто не хоче заважати платформам впроваджувати інновації, якщо вони дотримуються правил. Дехто, без сумніву, продовжуватиме перешкоджати директиві, її транспозиції та імплементації. Але профспілки готові обговорювати найбільш ефективне застосування директиви, щоб вона принесла конкретні покращення прав працівників у міру того, як платформи будуть розвиватися відповідально.

На фото - Кур’єри по доставці приєднуються до протесту проти умов праці в Мілані у 2020 році - через презумпцію зайнятості директива зробить трудові права більш досяжними (MikeDotta/shutterstock.com)

 

Автор -

Людовік Воет,

конфедеративний секретар Європейської конфедерації профспілок (з 2019 року), Social Europe

Джерело: https://www.socialeurope.eu/platform-work-directive-delivering-rights-for-all