IMG 50b9602c9e9572db7bda47cb5d9eb177 V

У Запорізькій обласній раді профспілок (в.о. голови облпрофради Тамара Белескова) відбулася зустріч Михайла Волкова, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області, з головами та  профспілковим активом обласних організацій галузевих профспілок, зокрема працівників: авіабудування та машинобудування (підприємство «Мотор Січ»), автомобільного та сільськогосподарського машинобудування, енергетики та електротехнічної промисловості, житлово-комунального господарства, металургійної і гірничодобувної промисловості, освіти і науки, охорони здоров’я, підприємств торгівлі, громадського харчування і послуг та з представником відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області.

Це не перша зустріч Михайла ВОЛКОВА з  Запорізькими профспілками, але нагальна і важлива, виходячи з тих викликів, що постають в процесі організації праці та захисту прав людини на прифронтових територіях, в сірих зонах, на ТОТ нашої області.

- Ми готові прийти на допомогу як окремій людині, так і трудовим колективам за вашими зверненнями. Навіть зателефонувавши, ви отримаєте кваліфіковану допомогу як у вигляді роз`яснень і консультацій, так і присутності в судах, звернень до вищих органів і установ, міністерств та інших інстанцій. Максимальний виклик – це мінімальний рівень інформованості про нашу роботу і тому я тут. Наша місія потребує розголосу, в тому числі, через профспілки, - розповідає представник омбудсмена.

IMG 389ecb6410fe7b6ade595939e7ad8f8c V

За 2023 рік кількість звернень до  представника Уповноваженого з прав людини в Запорізькій області збільшилась вдвічі, але задля ефективності та сприяння у вирішенні безлічі нагальних питань та колізій, пан Михайло звернувся до профспілкової спільноти з проханням сприяти у розповсюдженні інформації про роботу в обласному центрі офісу представника омбудсмена в Запорізькій області серед працівників підприємств, установ та організацій регіону.

Зустріч відбулась у форматі активного діалогу. Багато питань накопичилося за два роки війни і тимчасової окупації значної частини області.

Надія Гринь, голова обласної профспілкової організації освітян, опікується долями працівників дитячого дошкільного закладу «Сонечко» Приазовської громади, які з січня не отримують зарплатню, запланованим злиттям шкіл і закладів освіти та проблемами, що виникають з ТПО із-за  відсутності комунікації з ними.

Питання, озвучене Аліною Степанченко, стосувалося припинення в цьому році фінансування Бердянського економіко-гуманітарного коледжу, педагогічний колектив якого без вагань евакуювався та за два роки війни випустив 324 кваліфікованих робітників і 180 молодих бакалаврів та сплатив за цей час біля 10 млн. грн податків до бюджету.

Металурги, в особі Юрія Шапчіца, стривожені заборгованістю 68 млн. грн. заробітної плати для 1700 працівників Титано-магнієвого комбінату та дефіцитом робочої сили на металургійних підприємствах. За словами пана Юрія, однією з причин нестачі працівників на підприємствах  є ситуація, що склалася із-зі відмови дошкільних дитячих навчальних закладів міста Запоріжжя приймати дітей і це, в свою чергу, позбавляє змоги молодих батьків обом працевлаштовуватися і спонукає родини залишати нашу область та рухатись в інші регіони України, де дитсадки працюють повноцінно.

Микола Палієнко підняв слушне питання щодо відшкодування пошкодженого житла та захисту прав людей, постраждалих від військової агресії.

IMG 20240416 112647

Сергія Лоцмана цікавило питання як буде здійснюватися бронювання працівників критичної інфраструктури після вступу в дію нового закону про мобілізаці.

Аллу Малигіну бентежить низький рівень оплати праці  (менший ніж прийнятий Галузевою угодою ЖКГ) працівникам критичної інфраструктури.

На деякі питання Михайло Волков одразу надав відповіді та рекомендації, деякі взяв на контроль.

Від учасників зустрічі прозвучали пропозиції щодо  налагодження подальшої співпраці, організації зустрічей на підприємствах, участі у семінарах і таке інше.

Запорізька облпрофрада,

Олена Морозова,