0021902 705

Моніторинг процесів євроінтеграції – справа непроста, адже цей шлях не обчислюється виключно кількістю ухвалених законів чи підзаконних актів.

Дослідженню мають підлягати також якість нормативних документів, їхня відповідність вимогам Угоди про асоціацію та Acquis communautaire ЄС, заяви представників української влади, а також безпосереднє впровадження тих чи інших реформ.

Тож у вересні минулого року Інститут економічних досліджень та політичних консультацій разом з Bendukidze Free Market Center та провідними експертами з різних галузей започаткували проєкт UAEUmeter – інструмент, покликаний надати об'єктивну оцінку євроінтеграційних процесів.


Прогрес України на шляху до ЄС (загальний індекс UAEUmeter)

З його допомогою можна простежити прогрес України на шляху до ЄС як в цілому, так і окремо у шести важливих для української економіки сферах:

  • транспорт, 
  • цифрова трансформація, 
  • підприємництво та промислова політика, 
  • соціальна політика та зайнятість, 
  • вільний рух товарів та митна сфера, 
  • верховенство права. 

У кожній з цих сфер експерти оцінюють певні події за шкалою від -3 до +3 (-3 – максимально негативний вплив на вступ України до ЄС, 0 – не має ані негативного, ані позитивного впливу, +3 максимально позитивний вплив). Після виставлення оцінок обраховується загальний показник по кожній сфері. Детальніше про методологію проєкту та значення оцінок можна прочитати наприкінці статті або за цим посиланням.

Звичайно, у UAEUmeter зібрані далеко не всі сфери. Наприклад, індекс не відстежує зміни в освіті та культурі, науці та дослідженнях, інтелектуальній власності, фінансових послугах тощо.

Загалом Acquis communautaire складається з 35 розділів, і всі вони важливі для вступу України до ЄС.

Тож з часом до проєкту UAEUmeter будуть додаватися нові сфери для оцінки, і сама оцінка буде краще та глибше відображати рух України до Євросоюзу. 

Найшвидший темп змін – наприкінці року

З вересня 2023-го по березень 2024-го (дані за квітень з’являться пізніше) загальний показник UAEUmeter був найвищим наприкінці року: у листопаді та грудні (+1,31 та +1,30 відповідно). Тоді майже в усіх сферах UAEUmeter відбувалися законодавчі та інші зміни, які експерти оцінили досить високо.

Швидше за все, активність була пов’язана з тим, що наприкінці року настає багато дедлайнів за державними програмами, стратегіями тощо, тож політикам та урядовцям доводиться інтенсивніше працювати.

Детальніше: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2024/06/10/7187672/

Європейська правда