ОСОВ5

 

Соціально-економічна ситуація в Україні надзвичайно складна і виправити її без розвязання ситуації на сході країни неможливо. Про це 23 вересня заявив Голова ФПУ Григорій Осовий під час семінару-навчання з питань звітів і виборів для голів первинних профспілкових організацій вищих навчальних закладів Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України. 

 Профспілковий лідер наголосив, що економіка країни зараз знаходиться у стані рецесії. Прогнози щодо росту ВВП на 3 відсотки не виправдались. Більш того, передбачається рівень падіння на 6 відсотків. Що стосується фонду заробітної плати, то тут передбачається мінус 42 млрд. гривень. На фоні зростання інфляції на 19-20 % різко падає рівень реальної зарплати. В Донецької та Луганської областях, зокрема в зоні АТО від 25 до 40 відсотків підприємств не працюють чи працюють частково.

Григорій Осовий проінформував учасників семінару про позиції та дії профспілкових організацій Донецької, Луганської областей та Республіки Крим, а також про проекти, спрямовані на поновлення зв’язків та налагодження співпраці ФПУ з членськими організаціями Луганської і Донецької областей.

«Після змін у владних структурах ми відновили нашу присутність у колегіальних органах, - підкреслив Григорій Осовий. – Але соціальний діалог відбувається дуже непросто. Формально інститути є, але задоволення від соціального діалогу немає, бо Уряд постійно намагається тиснути на конституційні та трудові права працівників. Ми цього дозволити не можемо навіть у цей дуже складний для країни час».

Як приклад проблем із соціальним діалогом Голова ФПУ навів ситуацію з проектом Держбюджету на 2015 рік. У цьому випадку Уряд не тільки не радиться з профспілками, а навіть не інформує їх про запропоновані зміни у проекті  головного фінансового документу країни, незважаючи на вимоги принципів та практики соціального діалогу.

Одна з головних проблем, що турбують зараз профспілкову сторону соціального діалогу, - це спроба знищити цілісну систему державного соціального страхування, яка будувалась всі роки незалежності на європейських принципах соціальної відповідальності і справедливості. Так, Уряд намагається створити замість існуючих фондів соцстраху державний фонд при Міністерстві соціальної політики. В законопроекті, що ініціював Уряд, передбачена фактична ліквідація пільгового санаторно-курортного лікування, дитячого оздоровлення. Планується забрати з фондів до 600 млн. гривень і передати в їх у казначейство. «Ми зможемо зупинити цей антисоціальний наступ, якщо будемо діяти разом – і Федерація профспілок України, і членські організацій, і «первинки», - підкреслив Григорій Осовий. – З 14 жовтня робота Верховної Ради у пленарному режимі продовжиться. Наша спільна задача – не дати Уряду провести через парламент свої антисоціальні пропозиції».             

Григорій Осовий сказав, що, враховуючи вкрай складну ситуацію, в якій опинились держава та Уряд, профспілки не дозволяли собі різких оцінок та закликів до працівників щодо більш рішучих дій. Але соціально-економічний захист законних прав та інтересів трудівників був і залишається головним пріоритетом для профспілок. «Тому зараз той момент, коли ми маємо сказати рішуче «ні» антисоціальному наступу на права людини праці, - наголосив профспілковий лідер. – Нам потрібні активні масові дії, які мають впливати на соціально-економічну політику Уряду. Профспілки, із розумінням поточної складної ситуації в країні, все ж мають показати свою активну позицію по соціально-економічному захисту людини праці. Без вагомого політичного представництва в органах влади профспілкам дуже важко вирішувати актуальні проблеми. Але якщо ми будемо діяти разом, то зможемо досягти у соціальному діалозі з органами влади багато чого. Треба переходити до більш активних дій, бо оборонна тактика профспілок може привести до того, що профспілки будуть просто ігноруватися при прийнятті важливих для людей рішень. Цього допустити не можна. І ми цього не допустимо».

ОСОВ1

 

Григорій Осовий відповів на чисельні запитання учасників семінару.

Під час заходу також виступив Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь. Він наголосив на необхідності більш детального та якісного моніторингу питань, які турбують зараз членів профспілок, всіх громадян, активізації організаційної та інформаційної роботи профспілок для підвищення ефективності їх дій по соціально-економічному захисту працівників.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ