ПРЕЗИД

В умовах тотального наступу на конституційні, соціальні та трудові права працівників роль профспілок набуває особливого значення. Тому й зрозуміло: перед ФПУ та її членськими організаціями зараз стоять відповідальні завдання, від реалізації яких багато у чому залежить рівень ефективності соціально-економічного захисту людини праці. Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, яке відбулось 6 листопада.

Вів засідання Голова ФПУ Григорій Осовий. У заході взяли участь заступники Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, Євген Драп’ятий,  Cергій Українець.

З доповіддю «Про стратегію управління профспілковим майном в інтересах людини праці» виступив заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

ПРЕЗИД1

Він зокрема зазначив, що запропонована Стратегія дозволить сформувати як довгостроковий план розвитку, так і середньо-короткострокове планування в ключі єдиних стратегічних цілей. Виходячи з цього, можливо буде швидко оцінювати дії керівників підприємств на відповідність поставлених ФПУ цілям. Однак, існує низка чинників, як зовнішніх, так і внутрішніх, що негативно впливають на майновий комплекс профспілок, і подолання яких є важливим завданням для посилення мотивації профспілкового членства і підвищення ресурсного потенціалу ФПУ, зокрема, у справі захисту прав членів профспілок, розширення сфери та якості соціальних послуг, забезпечення їх доступності для спілчан та понад 13 мільйонів застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. І розроблення Стратегії управління профспілковим майном та використання його в інтересах людини праці є послідовним кроком на цьому шляху.

ПРЕЗИД2

Якою ж є мета даної Стратегії?

Вона у стабілізації і наданні фінансової стійкості майновому комплексу, що обумовить подальший розвиток системи управління майном ФПУ та у підсумку дозволить підвищити ефективність функціонування лікувально-оздоровчих, туристичних, культурно-освітніх та інших закладів профспілок як джерел фінансування розвитку й зміцнення профспілкових організацій і системи захисту членів профспілок.

Як підкреслив у своєму виступі Володимир Саєнко, реалізація Стратегії повинна стати одним із важливих і ефективних заходів організації відпочинку та туризму, профілактики, запобігання і зниження захворюваності та рівня інвалідності, зміцнення здоров’я та підвищення культурно-освітнього рівня населення усіх вікових груп.

ПРЕЗИД3

Ця стратегія, зазначив доповідач, визначає шляхи щодо утворення джерел фінансування для проведення підтримки і модернізації наявної матеріальної бази, формування та розвитку ефективного, прибуткового та конкурентоспроможного на ринку курортного і туристичного комплексу, профспілкового спорту, створення умов для культурного та освітнього самовдосконалення членів профспілок, тобто фактично є алгоритмом дій для менеджменту ФПУ на різних ланках управління в умовах гострої економічної загальнодержавної кризи.

ПРЕЗИД6

Під час жвавої та гострої дискусії мова йшла про необхідність пошуку ефективних шляхів захисту профспілкового майна від спроб вилучити об’єкти, які належать профспілкам, на користь інших суб’єктів господарювання, а також про підвищення ефективності використання цих об’єктів в інтересах людини праці, вироблення чіткого механізму їх реалізації.

Серед пропозицій, які висловили члени Президії Володимир Паращук, Василь Мойсюк, Олег Хмарний, Людмила Перелигіна, Олексій Романюк, Ярема Жугаєвич, Тетяна Нікітіна, Роман Дацько, Валентин Мельник та інші, були такі: треба на законодавчому рівні закріпити право профспілок на своє майно; необхідно чітко визначитися з тими об’єктами, які приносять лише збитки; вже на часі потрібність у зустрічі з Президентом, Прем’єр-міністром, народними депутатами щодо питання профспілкової власності; повинен бути ясний і конкретний план заходів по управлінню профспілковим майном.

ПРЕЗИД7

З метою мінімізації негативних наслідків економічних кризових явищ 2014 року та запобігання наступних, з метою збереження доступу і можливості людини праці скористатися такими необхідними соціальними послугами, як навчання, оздоровлення, відпочинок в закладах майнового комплексу профспілок, для вдосконалення системи управління майном ФПУ, підвищення рівня його використання на благо членів профспілок і з метою зміцнення профспілкового руху, Президія постановила схвалити проект Стратегії управління профспілковим майном в інтересах людини праці і внести його на розгляд Ради ФПУ з рекомендацією поро його затвердження.

ПРЕЗИД4

Учасники засідання обговорили також питання, пов’язані з відбудовою Будинку профспілок, підсумками акції протесту 15 жовтня, підсумками навчання профспілкових працівників і активістів у 2013-2014 році та інші.

ПРЕЗИД8

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ