МЕД

 

«Збережемо санітарну службу – збережемо здоровя нації!» «Здоровя людей передають у руки ветеринарів!», «Зупинить інфекційний геноцид нації!», «SOS СЕС!». З такими закликами прийшли 12 листопада до стін Кабінету міністрів України представники профспілкових організацій, трудових колективів столичної Санітарно-епідеміологічної служби. Вони висунули Уряду вимоги щодо зупинення фактичного знищення Державної санітарно-епідеміологічної служби країни.

 

Під час мітингу наголошувалось, що ДСЕС вже більше 80 років є ефективною складовою галузі охорони здоров’я, яка забезпечує реалізацію державної політики у сфері профілактичної медицини, стоїть на варті здоров’я та працездатності людей, захищаючи їх від небезпечних інфекційних захворювань. Треба зазначити, що і під час Революції гідності, і нині працівники Держсанепідслужби працювали і працюють в посиленому режимі. А ось з боку влади, з боку Уряду вони відчувають тотальний наступ на їх законні права та інтереси, соціальні гарантії та право на працю і гідну її оплату.

Тому у виступах Голови Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Лариси Канаровської, директора філії Деснянського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Валерія Гейко, директора Лабораторного центра Святошинського району Києва Олега Костенко, профспілкових активістів, експертів, представників трудових колективів говорилось про необхідність змінити таке зневажливе ставлення до працівників ДСЕС з боку тих, від кого залежатиме інфекційна безпечність України.

 

МЕД5

Під час мітингу були оголошені вимоги до Уряду. Їх було вручено Івану Сороці - офіційному раднику Віце-прем'єр-міністра України Олександра Сича. Зокрема учасники заходу вимагають від Кабміну внести зміни у його постанову, яка передбачає з 1 січня ліквідацію СЕС. Мова йде про Постанову Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», яка, на думку учасників акції, повністю ігнорує конституційні положення та стратегію Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо зміцнення потенціалу профілактичної медицини, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення та громадського здоров'я.

 

МЕД1

 

Як повідомили учасники акції, сьогодні Державна санітарно-епідеміологічної служба України є єдиним в державі органом, що виконує профілактичну та протиепідемічну функції охорони здоров'я населення, яке є найвищою соціальною цінністю і постійно знаходиться під впливом навколишнього середовища, що динамічно змінюється. А зазначеною постановою, Урядом прийнято рішення щодо об'єднання абсолютно різних за родом діяльності центральних органів виконавчої влади, всупереч загальноєвропейській стратегії єдиного медичного простору. При цьому, пріоритет віддано не життю і здоров'ю людини, як найвищій соціальній цінності, а засобам для її існування - їжі та безпеці тварин і рослин. Внаслідок реформування, частина функцій Державної санітарно-епідеміологічної служби України будуть розпорошені по різних міністерствах і відомствах, а частина - взагалі скасуються.

Автори звернення до Прем’єр-міністра України, членів Уряду пояснюють, що реалізація даної постанови призведе до руйнації профілактичного та протиепідемічного напрямку галузі охорони здоров'я, і, як наслідок, до підвищення показників інфекційної, професійної захворюваності, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) тощо, що неминуче спричинить загрозу життю та здоров'я громадян, національній безпеці України. «Наша держава займає одне з перших місць в Європі за рівнями інфекційної захворюваності, особливо з ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гепатитів, - говориться в документі. - Щороку на інфекційні захворювання хворіють від 9 до 16 млн. українців. Наслідком такого рішення стане антисанітарія та епідемії, насамперед в зоні бойових дій, де вже сьогодні існують передумови для виникнення спалахів таких особливо небезпечних інфекцій, як холера, лептоспіроз, черевний тиф, лістеріоз тощо. Мільйони наших громадян, особливо в столиці держави - місті Києві, втратять доступ до соціальних послуг у сфері громадського здоров'я (безпеки проживання, харчування і водопостачання, праці і відпочинку, навчання і виховання, радіаційної та епідемічної), що неминуче призведе до соціальної напруги в суспільстві».

 

МЕД2

 

Крім того, підкреслено у зверненні, таким своїм рішенням Уряд позбавляє майже 1400 працівників Державної санітарно-епідеміологічної служби столиці права на працю, фактично звільняючи висококваліфікованих працівників служби з роботи, залишаючи їх та їхніх дітей без засобів до існування, в надзвичайно складних соціально-економічних умовах в державі, а також не забезпечує майбутнього працевлаштування для випускників медичних вищих навчальних закладів за спеціальністю гігієни та епідеміології, яких лише в столиці навчається понад 500 осіб.

 

МЕД4

У зв’язку з цим, працівники Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві та ДУ «Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України», Київська міська профспілка працівників охорони здоров’я вимагають від Кабінету Міністрів України:

 1. Внести зміни та скасувати положення постанови Кабінету Міністрів України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», в частині реорганізації шляхом перетворення Державної санітарно-епідеміологічної служби України у новоутворену Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також зберегти функції Державної санітарно-епідеміологічної служби України із забезпечення формування та реалізації державної політики в сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

2. Внести зміни до проекту Державного бюджету України на 2015 рік, а саме: передбачити фінансування на забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення держави.

3. Не допустити скорочення та вивільнення медичних працівників Державної санітарно-епідеміологічної служби м. Києва та втрати ними прав та соціальних гарантій, встановлених для медичних працівників галузі охорони здоров'я.

 

МЕД3

 

                                         Інформаційно-аналітичний центр ФПУ