ГЕЙКО1

«У нашій державі давно і планомірно рушиться все, що пов’язано з діяльністю санепідемслужби, забезпеченням інфекційної безпеки України», - заявив під час мітингу протесту під стінами Кабміну керівник лабораторною службою СЕС Деснянського району Києва Валерій Гейко.

На його думку, справедливість такого висновку підтверджують факти. «У нас зараз немає головного державного санітарного лікаря, його просто не призначають, - зазначив Валерій Гейко. - У нас не призначений навіть його заступник. А є тимчасово виконуючий обов’язки перший заступник. Це свідчення того, що продовжується руйнація служби, яка почалася вже давно. Але навіть незрілий, несвідомий бізнес має розуміти: немає здорової атмосфери, якщо немає здорового контролю. Я не вважаю, що це боротьба з СЕС, це бізнесова акція, яка націлена на те, щоб нашу функцію перетворити у свою бізнесову складову. Походу знищивши нас. А ми, по суті, один орган, який може щось зробити з інфекційною ситуацією в країні, яка вже зараз погіршилася. Чисельність скарг від населення зростає. Як зростає і чисельність інфекційних захворювань. А наша держава займається зараз тільки відписками на ці скарги. А вислухати людину, допомогти їй можемо тільки ми. Тому що ми – той орган, який супроводжує людину від народження до смерті».

Гейко

Валерій Гейко навів такий приклад. Щоб знищити місце з населенням у 10 мільйонів, треба використати ядерну зброю. Це буде коштувати 120 мільйонів доларів. Можна хімічно знищити. Це буде коштувати 140 тисяч доларів. А можна – бактеріологічною зброєю. Це обійдеться у 12 доларів. Ці висновки були приведени на прикладі Нью-Йорка на міжнародному симпозіумі по біологічному захисту населення. Українська влада, український бізнес мають це добре розуміти. «А ми разом маємо протистояти спробам знищити систему інфекційної безпеки країни, - підкреслив керівник лабораторної служби СЕС. – Незважаючи на те, що необхідність існування та розвитку нашої служби зараз не бачать українські можновладці».

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ