НАР

 

Що можуть зробити Федерація профспілок України, її членські організації для соціально-економічного захисту членів профспілок, які мешкають у зоні АТО? Якими мають бути шляхи вирішення проблеми невиплати їм заробітної плати та соціальних виплат? Ці та інші питання, пов’язані з постановою Кабінету Міністрів, якою фактично припиняється фінансування будь-яких операцій із непідконтрольною Україні зоною Донецької і Луганської областей, обговорили учасники наради, що відбулась 18 листопада.

 

НАР1

 

Відкриваючи нараду, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, продовжують поступати листи від членських організацій з пропозиціями, щоб Федерація профспілок України звернулась до Кабінету Міністрів з вимогою виплати заборгованості з виплати заробітної плати. На його думку, представники Адміністрації Президента, Кабміну чи Міністерства соцполітики мають пояснити, яким чином будуть здійснюватися виплати зарплати, пенсій, інших соцвиплат тим людям, які мешкають на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей. «Зараз прийнято жорстке рішення – до 1 грудня перевести всі державні підприємства і установи на контрольовану територію і фактично зупинити фінансування неконтрольованих територій. Ми маємо виробити свої, профспілкові пропозиції щодо шляхів вирішення цих питань. При цьому ми маємо вести мову не тільки про виплати зарплат і пенсій, а про комплексний підхід до забезпечення людей всім необхідним».

 

НАР3

 

Як сказала керівник Департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Людмила Остапенко,   перш за все, треба пояснити людям, що їм робити в умовах реалізації зазначеної постанови Уряду. ФПУ, її керівництво має звернутися до Кабінету міністрів з листом, у якому будуть запропоновані чіткі механізми забезпечення соціальних виплат членам профспілок – мешканцям зони АТО. Необхідно також запропонувати центральній та місцевій владі провести інвентаризацію вільних приміщень для прийому переселенців із зони АТО, вільних робочих місць. На думку Людмили Остапенко, тоді можна було б запропонувати їм вибір – де і ким працювати.

 

НАР4

 

«Треба дати людям шанс, щоб вони мали можливість виїхати з зони АТО для отримання боргів по зарплаті, пенсій та інших соцвиплат, - зазначив заступник Голови Профспілки працівників вугільної промисловості Валерій Мамченко. – Сьогодні, по великому рахунку, ті, хто приїжджає з неконтрольованої зони на «велику землю», опиняється сам на сам зі своїми проблемами. Ми маємо звернутися до керівництва держави з пропозицією створити Державний фонд сприяння переселенцям. Це має бути Комплексна програма Кабміну».

 

НАР5

 

«Водночас нам треба показати, що Федерація профспілок України може стати ініціатором загальнодержавного руху допомоги тим, хто мешкає в зоні АТО, переселенцям, - підкреслила заступник керівника управління захисту трудових прав – правовий інспектор праці апарату ФПУ Марія Гриценко. - Адже соціально-економічний захист людини праці, не залежно від того, де вона мешкає і працює, - це один з головних пріоритетів профспілок».            

Цю ідею підтримали керівник Департаменту виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ Олена Лобченко, заступник керівника цього департаменту - керівник управління з питань оплати праці та колдоговірного регулювання Світлана Макогонюк, завідуюча відділом з питань бюджетної політики цього Департаменту Лілія Маковецька та завідуюча відділу з питань податкової та тарифної політики Олена Шкрабтак, які висунули свої пропозиції щодо вирішення цього актуального та гострого питання.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

.

 

 

.