ж400 ukraina golub mir

 

22 січня Україна відзначає День Соборності. У цей день 96 років тому, у 1919 році, на Софійській площі в Києві було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.  

Це державне свято символізує єдність українських земель. Український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності, спільними силами дбати про безпечне, гідне і процвітаюче життя людей, як належить великій європейській нації.

Також у ці дні відзначається 25 років з часу створення «Живого ланцюга» – символічної акції, у якій взяли участь від 0,5 до 3 мільйонів людей, котрі 21 січня 1990 року вишикувалися у безперервну лінію між Києвом та Львовом. Акція стала виразом бажання українців жити в єдиній незалежній державі і відіграла важливу роль у піднесенні національної свідомості українців.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено, «враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) Української держави...» згідно з Указом Президента України.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, а натомість встановлено «День Соборності та Свободи України».

13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.

Тільки в соборності та єдності душ, демонструючи перед усім світом неподільність української землі, непохитність та монолітність української нації, ми досягнемо головної мети – збудуємо економічно та духовно багату, вільну та демократичну європейську Україну.

Миру, добра і злагоди усім нам!

 

ІАЦ