IMG 8156

 

Після обрання Головою ФПУ Григорій Осовий у ексклюзивному інтерв’ю розповів про першочергові завдання профспілок.

 

Зокрема він заявив, що країні потрібен Уряд національної довіри, який би працював в інтересах України, на відродження вітчизняної економіки і висловив сподівання, що такий Уряд скоро буде сформовано і затверджено Парламентом.

- Перше завдання на сьогодні – це створення робочих місць, - зазначив новообраний голова ФПУ. - Потрібно надати можливість людям працювати. За останні два роки втрачено майже 2 млн. робочих місць. Країна потребує великих ресурсів, – йде війна на Сході, тому залучення людей, які хочуть і можуть працювати, має бути найпершим завданням для нового Уряду. І друге – це подолання соціальної несправедливості.

Сьогодні праця знецінена і Україна по рівню зарплат знаходиться на останніх штабелях: чому в Європі людей цінують, а у нас не цінується праця? Настав час дати відповідь на ці питання - бізнес довгий час сколочував свої капітали і не хотів ділитися надприбутками з трудовим людом. Потрібен справедливий розподіл суспільного продукту, результатів праці: людина має отримувати належне.

Тому має бути проведена реформа заробітної плати і підвищення зарплати не на 3-5%, як наразі пропонується, а в декілька разів, щоб підвищити купівельну спроможність людей і захистити їх від бідності.

Ще одне важливе питання - жодна працююча людина не повинна бути позбавлена індексації внаслідок знецінення зарплат. За минулий рік інфляція склала 43%, тому потрібно підвищити посадові оклади і зберегти індексацію зарплати. Ми наголошуємо, що зменшення об’ємів уплати єдиного соціального внеску вивільняє 90 млрд. коштів фондів оплати праці як в державних установах так і в реальному секторі економіки і в бізнесі, тому ми сьогодні на з’їзді жорстко поставили питання – віддайте ці кошти людям, підніміть їм зарплату не економте на людях! Якщо таке розуміння буде, людина не тільки прагнутиме до праці, а також буде знати за що вона працює.

 

IMG 8152

 

- Які найперші кроки після з’їзду?  Ми поставили перед собою досить амбітні завдання – зараз не тільки країна оновлюється, а самі профспілки мають оновлюватись, має з’явитись нова ідеологія - усвідомлене членство в профспілках, тому що людина вступає до профспілки для того, щоб захищати свої трудові, соціально-економічні права.

І друге – ми повинні зміцніти профспілкові організації фінансово і організаційно. Потрібно утворити профспілкові адвокатури, технічні громадські інспекції праці для того, щоб кожна людина, у випадку, коли буде спроба порушити її право, змогла отримати належну підтримку з боку профспілки, зокрема щодо захисту заочно її прав у суді. Хочу зауважити, що у новому Трудовому кодексі України передбачено, що договори на виконання робіт будуть укладатися виключно у письмовій формі, що потребуватиме патронату з боку профспілок. Це важлива справа і ми маємо належним чином підготуватися до цієї роботи.

Щодо підписання Генугоди на новий строк: - Генеральна угода буде, але не з цим Урядом.

Ми не підемо на погіршення прав працівників!

Наше завдання, щоб нова ГУ дала потужний імпульс реформі оплати праці, створенню нових робочих місць, забезпеченню як працівників так і пенсіонерів належними соціальними послугами, відновлення санаторно-курортного лікування, тому що 3 млн. людей працюють у шкідливих умовах праці, і ще в Генугоді має бути передбачена ціла низка умов, щоб, підписуючи її, ми отримали довіру від працівників, переконання, що нова Генеральна угода принесе їм користь.

 

IMG 8159

 

Прес-центр ФПУ