sure 01 title

Якщо Програму ЄС щодо збереження робочих місць не буде схвалено на цьому тижні, то вона з’явиться занадто пізно, щоб змінити ситуацію – попереджають профспілки у світлі нових даних, які свідчать про те, що 28% працівників через коронавірусну кризу тимчасово або назавжди втратили роботу.

Через місяць після того, як вперше було запропоновано програму SURE (Тимчасова підтримка для пом’якшення ризиків безробіття в умовах надзвичайної ситуації) у розмірі 100 мільярдів євро, пакет відповідних пропозицій, нарешті, досяг останньої інстанції – в середу його розглядатимуть посли країн-членів на засіданні Комітету постійних представників.

Напередодні засідання ЄКП закликає держави-члени якнайшвидше подолати розбіжності та схвалити програму, щоб її реалізація могла розпочатися 1 червня, як обіцяв президент Європейської ради Чарльз Мішель.

Програма повинна бути орієнтована виключно на підтримку зайнятості, продовжуватися під час періоду відновлення та охоплювати всі категорії працівників. Тим часом держави-члени повинні пришвидшити виплату компенсації заробітної плати після повідомлень про те, що багато працівників ще не отримали жодного цента.

Зі зверненням ЄКП співпала публікація результатів нового дослідження Єврофаунд:

  • 28% європейців заявили, що з початку кризи постійно або тимчасово втратили роботу;
  • половина (49,4%) європейців заявили, що їхній робочий час зменшився з початку кризи;
  • 15% європейських працівників вважають, що, ймовірно, вони втратять роботу протягом наступних 3 місяців; цей показник найвищий у Болгарії – 34 %, Греції - 23 % та понад 20% в Італії, Португалії, Польщі та інших країнах;
  • 6% європейців вважають, що їм, ймовірно, доведеться виїхати зі свого житла протягом наступних шести місяців, оскільки вони не зможуть собі його дозволити; цей показник перевищив 10% у трьох країнах-членах: на Кіпрі, у Греції та на Мальті.

Тим часом нове дослідження Європейського профспілкового інституту виявило, що на застосування схем скороченого робочого часу вдалися надійшло 42 мільйони заявок – значно більше, ніж під час фінансової кризи 2008 року.

Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні наголосив:

«Понад чверть європейських працівників заявили про те, що вони стали тимчасово чи повністю постійно безробітними за час кризи, тому працівники та компанії більше не можуть чекати на підтримку.

Коли мільйони робітників переживають, що втратять роботу та житло в найближчі місяці, Європі потрібно припинити говорити про SURE та розпочати діяти.

Ми закликаємо лідерів ЄС подолати розбіжності та проявити відповідальність, давши програмі зелене світло, щоб підтримка могла нарешті дійти до громадян та економік.

В противному випадку ми побоюємось, що програма буде занадто запізнілою, щоб реально врятувати хоч якісь робочі місця, що ще більш ускладнить відновлення після цієї кризи».

Примітки:

Дослідження Європейського профспілкового інституту:

https://www.etui.org/Publications2/Policy-Briefs/European-Economic-Employment-and-Social-Policy/Ensuring-fair-Short-Time-Work-a-European-overview

Результати дослідження Єврофаунд:

https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19/working-teleworking

https://www.eurofound.europa.eu/data/covid-19/financial-situation

https://www.etuc.org/en/pressrelease/eu-job-support-scheme-risks-coming-too-late-help-28-out-work

Переклад -

Департамент міжнародних зав’язків ФПУ