b13f17104bdf8450626f89d741234bbb

Працівники підрядних організацій, які протягом багатьох років обслуговують Запорізьку АЕС, четвертий місяць поспіль не отримують зарплату.

 Про це повідомляється у сюжеті  Телеканалу "112.ua".

На сьогодні заборгованість із зарплати у одній з підрядних компаній перевищує 3 млн гривень, в іншій - 34 млн гривень.

Компанії неодноразово зверталися в адміністрацію «Енергоатому», до прем'єр-міністра та президента України, але питання так і залишається відкритим. «Енергоатом» не розраховується з ними за виконані роботи, через що підприємства змушені брати кредити, щоб виплачувати хоча б мінімальну заробітну плату співробітникам. Однак на сьогодні всі кредитні лінії вичерпані.

В «Енергоатомі» пояснюють, що не можуть розрахуватися з працівниками через попередні заборгованості та нові умови, що створено на ринку.

Працівники АЕС кажуть, що схожа ситуація була в 2008 році, коли через кризу зарплату не платили протягом дев'яти місяців.


Проблема із заборгованістю заробітної плати в Україні стала хронічною.

У квітні поточного року в черговий раз Федерація профспілок України та Конфедерація Вільних профспілок України направили до Міжнародної організації праці Подання (відповідно до статті 24 Статуту МОП) про порушення Урядом України Конвенції МОП № 95 про охорону заробітної плати. Незважаючи на те, що дане питання неодноразово розглядалося в Комітеті МОП по нормах, а також заходи, до яких вдаються змінюючи один іншого Уряди, заборгованість з виплати заробітної плати в Україні, особливо в умовах карантину, пов'язаного з коронавірусом, перетворилася в серйозну соціально-економічну проблему.

Обидва профспілкових об'єднання попросили зобов'язати уряд України вжити негайних заходів щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати, усунення причин, які її породжують, для чого - надати КМУ технічну допомогу в ратифікації в повному обсязі Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

Профспілки домагаються, щоб вищевказані пропозиції знайшли своє відображення при реформуванні трудового і соціального законодавства в Україні.
Невиплата заробітної плати веде до несплати обов'язкових платежів до соціальних фондів та порушення прав працівників на допомогу по тимчасовій непрацездатності, по безробіттю, права на пенсію.

Переглянути телесюжет можна тут.

Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ