722bd5c

Українські профспілки та Міжнародний валютний фонд 21 липня ц.р. обговорили можливі наслідки співпраці України з МВФ у 2020-2021 роках.

Програма фінансової допомоги МВФ Україні на 2020-2021 рр. дає можливість Уряду використати частину міжнародних коштів для підтримки українських працівників і збереження робочих місць в Україні. Про це йшла мова під час онлайн зустрічі представників Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України з головою місії МВФ в Україні Іванною Владковою-Холлар, що відбулася у вівторок, 21 липня, за сприяння Вашингтонського офісу Міжнародної конфедерації профспілок.

Учасники зустрічі обговорили підписаний владою України Меморандум про економічну і фінансову політику, що його покладено в основу підтриманої МВФ програми на 2020-2021 рік, Передбачені Меморандумом заходи спрямовані передусім на  боротьбу з корупцією, реформи у податковій, монетарній, енергетичній політиці та фінансовому секторі. Разом з тим, отримані від МВФ кошти Уряд може спрямовувати і на інші заходи у відповідності до законодавства України.  .

«Меморандум щодо економічної та фінансової політики на 2020-2021 роки базується на принципах попередніх угод з Міжнародним валютним фондом. Але нові виклики, які створив коронавірус, потребують нових підходів. Зокрема, необхідно розвивати реальну економіку, шукати шляхи подолання економічних наслідків пандемії, а також знайти способи вирішити ситуацію із зарплатнею українців, яка за період карантину «просіла» на 15-20%», - заявив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

Щоб забезпечити макроекономічну та фінансову стабільність України, необхідно переглянути політику оплати праці, підвищити зарплатню працівникам, зберегти робочі місця та гарантувати мінімальні виплати населенню, наголосив він.

Представники профспілок також висловили занепокоєння пунктами Меморандуму, що стосуються енергетичної реформи в Україні і передбачають подальше підвищення тарифів на енергоносії для громадян. Сьогодні борг населення за комунальні послуги складає 63 мільярди гривень. Якщо тарифи підвищать, то сума боргу значно збільшиться. Ситуацію ускладнює хронічна заборгованість з виплати заробітної платні.

«Держава за останні роки заборгувала українцям понад три мільярди гривень зарплатні, з яких близько одного мільярда гривень працівникам вугільної галузі. Йдеться про заборгованість перед працівниками державних і комунальних підприємств, які працюють, але не отримують зарплатні. Ми вважаємо, що враховуючи цю інформацію, МВФ має переглянути свої рекомендації», - підкреслила заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Наталя Левицька.

На завершення зустрічі сторони висловили спільну зацікавленість у продовженні співпраці та подальшому обміні інформацією з питань, які хвилюють працівників в Україні.