arton23447 8a282

Хвиля страйків і протестів на підприємствах, що прокотилася слідом за масовими громадськими акціями, проведеними останніми днями, посилює тиск на білоруського диктатора Олександра Лукашенка негайно піти у відставку. Позиції Лукашенка, який 26 років тримав владу у своїх руках, похитнулися після того, як сфальсифіковані результати виборів, згідно яких він отримав 80 % голосів, викликали обурення по всій країні.

«Ми солідарні з нашою членською організацією, Білоруським конгресом демократичних профспілок, та трудящими Білорусі, які об’єдналися, щоб скинути з себе залишки корумпованого режиму, який систематично подавляв права працівників та інші права людини протягом більше ніж двох десятиліть. Уряди повинні посилити тиск на цей режим, щоб він нарешті впав, щоб демократія остаточно восторжествувала», - заявила Генеральний секретар МКП Шаран Барроу.

На підприємствах по всій країні проходять протестні акції, після того як БКДП та опозиція закликали працівників виходити на страйки. Сьогодні працівники заводу освистали Лукашенка і закликали піти у відставку під час зустрічі, яка за задумкою влади мала стати демонстрацією підтримки.

Щонайменше двоє людей були вбиті спецслужбами під час розгону протестів, декілька тисяч затримано, є численні свідчення широкомасштабних і жорстоких катувань затриманих. Микола Зімін, керівник профспілки хіміків, був звільнений після численних звернень національних та зарубіжних профспілок, і отримав необхідне термінове медичне лікування, в якому йому було відмовлено під час перебування за гратами. Одночасно було звільнено ще двох профспілкових лідерів: Максима Середу та Василя Петрикіна, однак чимало затриманих ще очікують свого звільнення.

Голова БКДП Олександр Ярошук засудив «цинічні фальсифікації результатів президентських виборів та розправу над учасниками мирних акцій», БКДП заявив, що «рішучість працівників йти до кінця відіграватиме вирішальну роль у вирішенні гострої політичної кризи в країні».

Європейський профспілковий рух підтримав рішення Європейського Союзу ввести «розумні санкції» щодо Білорусі та провести спеціальну відеоконференцію у середу (19 серпня 2020 року).

Генеральний секретар ЄКП та Пан’європейської регіональної ради МКП Лука Вісентіні заявив: «Європейський профспілковий рух закликає Європейський Союз переглянути відносини ЄС з Білоруссю. Це включає і повторне введення пропорційних санкцій за фальсифікацію виборів та насильство, а також перегляд співпраці з країною, у тому числі в рамках Східного партнерства. Необхідно також терміново розглянути питання посилення підтримки білоруського громадянського суспільства, включаючи незалежні профспілки, та припинення будь-якої фінансової підтримки зі сторони ЄС урядових та контрольованих державою проектів, у тому числі через багатосторонні банки розвитку».

«Як і в багатьох випадках в минулому, дії профспілок відіграють центральну роль у досягненні демократії та поваги до прав людини. Громадяни Білорусі можуть бути впевнені, що солідарність профспілок з всього світу на підтримку їхньої справи є потужною і триватиме до тих пір, поки не будуть виконані вимоги незалежних профспілок Білорусі», - додала Шаран Барроу.

Департамент міжнародних зав’язків ФПУ