1582626479 missia 007 of 007

20 жовтня відбулося засідання 15-го Виконавчого комітету Панєвропейської регіональної ради (ПЄРР) Міжнародної конфедерації профспілок у віртуальному форматі, в якому взяли участь більше ста представників різних профспілкових організацій регіону. У центрі уваги засідання було обговорення наслідків пандемії COVID-19, яка спровокувала кризу в  економіці та системі охорони здоров'я, а також політика профспілок по відновленню і формуванню стійкості. Були висвітлені найбільш актуальні проблеми і необхідність профспілкової солідарності і дій.

У своєму повідомленні Генеральний секретар ПЄРР Лука Вісентіні наголосив на необхідності подолання кризи зайнятості та подальшого посилення економічного стимулювання для підтримки економічної активності, збереження зайнятості, а також для заохочення заходів соціального захисту і підтримки трудящих і населення, які стикаються з різким скороченням доходів і невизначеністю.

Шаран Барроу, Генеральний секретар МКП, окреслила пріоритети МКП щодо відновлення і сталого розвитку, нового соціального контракту, розповіла про результати Глобального опитування МКП, а також про доповідь МКП «За рамками ВВП» (Beyond GDP) і керівні принципи в області дистанційної роботи. Вона також поінформувала про порядок денний МОП і кампанії, яку МКП почала, стикаючись з небажанням роботодавців та деяких урядів слідувати підсумкам Конференції століття МОП, а також про просування включення  охорони праці до основоположних прав МОП.

Оуен Тюдор, заступник Генерального секретаря МКП, представив порядок денний майбутнього засідання  Генеральної ради МКП, а також майбутні дії і заходи МКП. Евелін Астор з соціально-економічного відділу МКП представила звіт про мінімальну заробітну плату в Східній Європі. В ході обговорення учасники виділили деякі проблеми, спровоковані COVID-19, а також реакцію профспілок на них, динаміку мінімальної заробітної плати в їх країнах та розриви в оплаті праці, а також проінформували про триваючі посягання на права трудящих у деяких країнах. Користуючись нагодою,  Голова ФПУ Григорій Осовий  зупинився на діях ФПУ щодо підвищення мінімальної оплати праці в Україні, її невідповідності, незважаючи на недавнє підвищення,  заробітним платам в країнах Європейського Союзу, подальших діях ФПУ з цього питання. Голова ФПУ також поінформував про підготовку  урядом, бізнес асоціаціями, об'єднаннями роботодавців та Українською стороною платформи громадянського суспільства пропозицій щодо актуалізації Угоди Україна-ЄС до чергового засідання Ради асоціації, що має відбутися у грудні ц.р. Зокрема ФПУ вже напрацювала бачення змін до Глави 21 Угоди, яка стосується ринку праці, зайнятості, заробітної плати, соціального захисту, охорони праці, здоров'я, гендерних питань. У зв'язку з цим Генсек ЄКП Лука Вісентіні , враховуючи що подібне цікавить профцентри інших країн - претендентів на вступ до ЄС , запропонував провести окреме обговорення в рамках ПЕРК.

На зустрічі також прозвучали заклики до усіх членських організацій провести кампанію щодо сприяння ратифікації Конвенції МОП № 190 про викорінення насильства та домагань у сфері праці, 2019 року, вжити заходів на підтримку сфери догляду за людьми, діяти в підтримку миру і нерозповсюдження ядерної зброї.

Особливу увагу було приділено політичним протестам у Білорусії, де люди борються за свої основні свободи, в тому числі за свободу об'єднання та право на страйк, які обмежуються діючою владою, і, де використовуються  спецслужби для жорстокого придушення мирних зібрань і мітингів, переслідуються сотні громадян і профспілкових активістів. Виконавчий комітет висловив повну підтримку Білоруському конгресу демократичних профспілок (БКДП), закликав членські організації проявити солідарність на підтримку демократії, свободи об'єднання і права на страйки і схвалив низку принципів для дій профспілок, засновану на результатах спеціального обговорення, яке відбулося раніше.

Окремо на порядку денному була ситуація в Україні, де влада просуває антипрофспілкове законодавство, а також багатоденний страйк під землею за гідну заробітну плату і безпечні умови праці на Криворізькому залізорудному комбінаті. У своєму виступі Голова ФПУ детально зупинився на діях ФПУ, до яких вона вдалася після від’їзду моніторингової місії ПЄРР та ЄКП, яка перебувала в Києві у лютому цього року, висловив подяку членам місії та завірив усіх учасників засідання, що ФПУ докладатиме усіх зусиль, щоб не допустити прийняття антипрофспілкових і антиробітничих актів. Також була озвучена інформація про атаки на профспілкові свободи в Киргизстані, що спонукало включити цю країну в регіональний список «країн ризику».

Були затверджені відповідні річні звіти, а також представлені результати перших років стипендії Григора Градєва, колишнього виконавчого секретаря ПЄРР,  учасникам було запропоновано активно подавати заявки для участі у новому конкурсі на отримання стипендії його імені.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ

фото з архіву Прес-центру ФПУ