fb1b898795e1f1c82709b54a45a74e9d M

Відбулося засідання Генеральної ради МКП 24-25 листопада 2020 року, на якому було прийнято цілеспрямовану та амбітну програму роботи на наступний рік із схваленням трьох передових кампаній: «Новий суспільний договір для відновлення та стійкості», «Клімат і зайнятість – запорука нашої роботи» та «Демократія для людей».

Кампанії підкріплені чотирма напрямками дій: мир, демократія та права; регулювання економічної влади; глобальні зрушення – справедливий перехід; рівність.

З цієї нагоди Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила: «Перед лицем чотирьох взаємопов’язаних криз – пандемії, нерівності, виключенні на підставі раси чи статі та кліматичних змін – ці передові кампанії та напрямки дій будуть покладені в основу реалізації терміново необхідного нового суспільного договору поряд з відновленням та стійкістю, в основі яких лежать робочі місця, – робочі місця, сприятливі для клімату, права, справедлива заробітна плата, загальний соціальний захист та інтеграція. Вирішення глобальним профспілковим рухом цих проблем є життєво важливим».

Рада заслухала звіти про порушення прав трудящих та висловила солідарність із профспілками декількох країн, включаючи Індію, де 26 листопада відбувся брифінг, присвячений проведенню загального страйку за участю усіх основних профцентрів країни. Інші послання солідарності були прийняті щодо Білорусі, Колумбії, Гонконгу та Туреччини. Рада привітала CUT (Чилі) з важливою перемогою у скасуванні конституції епохи Піночета, а АФП-КВП – з результатами виборів у США.

Було посилено зобов’язання забезпечити ухвалення Міжнародною організацією праці (МОП) охорони праці як основоположного права працівників, проти чого виступають роботодавці. Рада визнала імперативом  реформування багатосторонності, починаючи зі зміни Світовою організацією торгівлі (СОТ) глобальної торгівлі шляхом гарантування того, щоб права людини, трудові права та екологічні стандарти мають були покладені в основу добросовісної конкуренції, підкріпленої дотриманням вимог.

У звітах Жіночого та Молодіжного комітетів основну увагу було приділено Конвенції МОП № 190 про боротьбу з насильством та домаганнями у сфері праці, непропорційному впливу пандемії на жінок та молодь, а також реакції урядів та роботодавців на неї.

У своїх повідомленнях регіональні організації МКП приділили головну увагу, зокрема, діям урядів та роботодавців, пов’язаним з пандемією, та спробам у багатьох країнах використати світову кризу охорони здоров’я для подальшого послаблення прав трудящих.

Була також представлена актуалізована інформація про роботу Комітету з питань робітничого капіталу та спеціальної робочої групи з питань внесення змін до Статуту МКП.

Генеральна рада також затвердила графік підготовки до 5-го Всесвітнього конгресу МКП, який відбудеться у липні 2022 року в Мельбурні (Австралія).

До складу МКП не була прийнята жодна нова організація. Декілька років тому заяву про вступ до МКП подала також Федерація профспілок малого і середнього підприємництва України , яку очолює В'ячеслав Рой. Однак у подальшому  це  об'єднання профспілок не підтвердило свою репрезентативність на національному рівні і таким чином вибуло із Спільного представницького органу профспілок і Профспілкової сторони Національної тристоронньої соціально економічної ради, що було взято до уваги МКП.

Нагорода ім. Дордже Хатрі 2020 року за кліматичну справедливість на знак визнання видатного внеску у боротьбу за стійкість та справедливий перехід була вручена ІндастріОлл Європа за проведену нею масштабну роботу з приведення європейської промислової політики у відповідність до вимог Паризької угоди щодо скорочення викидів у видобувній, газовій та металургійній галузях.

У роботі Генеральної Ради МКП узяв участь віце-президент МКП, Голова ФПУ Григорій Осовий.