20210519 112723

20 травня 2021 року відкрилася 109-та сесія Міжнародної конференції праці, яка вперше в історії пройде в режимі онлайн - це наслідок змін, що відбулися в результаті кризи, викликаної  пандемією COVID-19.

У роботі конференції бере участь тристороння делегація України, до складу якої входять і представники профспілок. Голова ФПУ Григорій Осовий обраний делегатом від трудящих України.

Під час першого пленарного засідання обрані керівні органи Конференції. Президентом Конференції обрано Омара Знібера з Марокко.

Цьогорічна Конференція пройде у два етапи: перший - у червні 2021 року, другий - у листопаді-грудні.

Червневі засідання розпочнуться 3 червня роботою в комітетах МКП, яка триватиме протягом двох з половиною тижнів.

7 червня розпочнеться робота в форматі пленарних засідань, яка відкриється зверненням президента Швейцарської Конфедерації. З доповідями «Світ праці в період Ковіду» та «Результати гідної праці – Реалізація програм МОП у 2018 – 2019 роках». виступлять Генеральний директор МОП Гай Райдер і голова Адміністративної ради МОП.

Червнева програма МКП передбачає ухвалення підсумкового документу, присвяченого крокам МОП у відповідь на пандемію COVID-19, продовження дискусії з питань соціального захисту, розгляд ситуації з дотриманням в умовах пандемії трудових прав у низці країн.

17-18 червня  у рамках Конференції відбудеться саміт «Світ праці» на тему: «Міжнародна протидія COVID-19, орієнтована на інтереси людини». У рамках саміту передбачено засідання на високому рівні за участю глав держав і урядів, а також дискусійний форум, на якому виступлять представники тристоронніх учасників МОП.

У програмі МКП передбачені й інші заходи, в тому числі Всесвітній день боротьби за ліквідацію дитячої праці 10 червня і представлення доповіді щодо ситуації з дитячою працею.

Червневий етап МКП завершиться 19 червня.

Робота МКП відновиться у листопаді, порядок денний цього етапу включає дві тематичні дискусії в комітетах: одна присвячена нерівності в сфері праці, інша - питанням підвищення кваліфікації та навчання впродовж життя. Закриття МКП заплановане на 11 грудня, в цей же день до її учасників з заключним словом звернеться Генеральний директор МОП.

IMG 20210521 104917

За роботою МКП можна стежити на сайті МОП за посиланням https://www.ilo.org/ilc/ILCSessions/109/live-coverage/lang--en/index.htm, де зокрема вестимуться прямі трансляції пленарних засідань з перекладом на робочі мови МОП, у тому числі на російську.

Федерація профспілок України