IMG 819a6a6c0d099aa7f7e6a4b7a2f81aa4 V 123

До лідерів та делегатів VIII-го З’їзду ФПУ звернулась Шаран Барроу, Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

Бажаю вам успішного з’їзду та дуже жалкую, що не можу бути разом з вами.

Світ дійсно перебуває у важкій ситуації. Навіть до кризи Ковід-19 – ви знаєте реалії – ви протистояли урядовій політиці, яку чимало працівників не поділяє, і має на це поважні причини. Атаки на права працівників, втрата робочих місць, наслідки якої не були пом’якшені. Це факт, що працюючі люди відчувають розчарування та гнів – у цій ситуації профспілки ще більш потрібні.

Тому цей З’їзд дуже важливий для ваших членів, але і ми з нетерпінням очікуємо його результатів – вони допоможуть нам зрозуміти, що ми можемо зробити для зміцнення глобальної солідарності.

Ми були свідками атак на права, свідками боротьби за економіку, яка має забезпечувати працюючих людей гідною працею, однак, ваш уряд не зміг зробити цього.

Ми знаємо, що навіть до Ковід-19 в умовах значної нерівності, політичної невизначеності у вашій країні, надзвичайної кліматичної ситуації, з урядом, якого не турбують інтереси працюючих людей, було нелегко знайти гідну роботу, гарантувати наявність робочих місць, гідних робочих місць, на яких дотримуються права працівників.

Ковід-19 оголив проблеми в глобальній економіці, призвів до погіршення ситуації на ринках праці. І перед нами повстало  ще більше завдань, які необхідно вирішувати.

60% наших працівників працюють неофіційно, новий вид бізнесу - платформи – це фактично неформальна зайнятість. Навіть у формальному секторі третина, а то і більше робочих місць є незахищеними або тимчасовими. Цю ситуацію потрібно змінити.

Тому в МКП у цей рік ми посилюватимемо боротьбу за новий соціальний контракт. Нам потрібен новий соціальний контракт для відновлення та стійкості. Він включає п’ять основних вимог: робочі місця, робочі місця, робочі місця, екологічно безпечні робочі місця. Ми маємо мати планету, зі справедливим переходом, за допомогою якого люди зможуть вижити заради майбутнього.

Нам потрібні права, мінімальний рівень прав для усіх працівників: без атак з боку урядів, без втручання корпорацій. У Декларації століття МОП викладені ці фундаментальні права та гарантії.

Нам потрібен універсальний соціальний захист з підтримкою найбідніших країн, та країн, які вибудовують систему соціального захисту.

І нам потрібна рівність – рівність у доходах, гендерна рівність, рівність прав.

Наша профспілкова спільнота, членські організації МКП, не будуть розділені урядами, які намагаються підірвали профспілкові права, дозволяють ксенофобію у відношенні до працюючих жінок і чоловіків.

Ми знаємо, що разом ми зможемо побудувати інклюзивне майбутнє, в якому мир, стійка планета, люди перебуватимуть у центрі спільного процвітання.

Профспілки ніколи не були настільки потрібними як зараз.

Як завжди члени профспілок, жінки та чоловіки, знаходяться на передовій у боротьбі з коронавірусом, кризою в сфері охорони здоров’я, з усіма іншими кризами, які вразили світ.

Ми хочемо реформ на національному рівні, ми хочемо посилення демократії, в центрі якої в першу чергу знаходиться людина, але ми також хочемо реформи багатосторонньої системи на міжнародному рівні.

МВФ, ВТО, Світовий банк, будь-яка інша міжнародна організація не можуть не дослуховуватись до вимог людей. Люди хочуть робочих місць, вони хочуть прав, універсального соціального захисту.

Дякую вам за вашу мужність. Ми підтримуємо вас і  солідарні з вами. Ми  будемо й надалі стояти з вами пліч-о-пліч, як завжди.