We are delighted to receive this annual arts grant from the local government of Beauray. 5

Лідери європейських та іспанських профспілок попросили сьогодні Європейську комісію припинити використання переговорів щодо національного плану відновлення економіки Іспанії з метою зриву реформування прав трудящих та пенсійної системи.

Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні та генеральний секретар UGT Пепе Альварес, який також представляв CCOO, провели онлайн-зустріч із Віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, щоб обговорити його нещодавні зауваження щодо планів уряду Іспанії з прогресивної трудової та пенсійної реформ у рамках національного плану відновлення.

Запланована трудова реформа скасує закон 2012 року, прийнятий попереднім урядом Іспанії у рамках передбачених Єврокомісією заходів жорсткої економії, які призвели до зниження заробітної плати та припинення галузевого колективного-договірного регулювання на користь слабшого регулювання на рівні компаній та збільшення рівня безробіття, що призвело до нестабільності у сфері праці. Результатом стало зростання бідності та нерівності.

У березні єврокомісар Домбровскіс, який є одночасно єврокомісаром, відповідальним за «економіку, яка працює на людей», висловився проти реформ у своєму інтерв’ю газеті El Pais у розпал соціального діалогу між профспілками та роботодавцями з цього питання. Його втручання завдало шкоди результатам соціального діалогу – твердо поставивши Єврокомісію на сторону організацій роботодавців усупереч її ролі гаранта соціального діалогу, а також її зобов’язанням щодо колективно-договірного регулювання як найкращого засобу забезпечення справедливої заробітної плати та гарантованого працевлаштування.

На сьогоднішній зустрічі профспілкові лідери прагнули гарантій того, що на план відновлення економіки Іспанії не передбачатиме умов жорсткої економії, які не є складовою Механізму відновлення та стійкості Єврокомісії та суперечать її соціальним цілям.

Згодом пан Вісентіні заявив, що він задоволений тим, що Єврокомісія відмовилася від будь-якого політизованого втручання та віддана своїм обіцянкам, які вона дала минулого місяця громадянам на саміті в Порто, щодо покращення умов життя та праці у Європі шляхом посилення соціальних прав.

Виступаючи після зустрічі, Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні зазначив: «Втручання Єврокомісії в Іспанії набагато перевищує її компетенцію щодо національного соціального діалогу, суперечить її власним соціальним цілям і демонструє, що у неї ще є уроки, які слід винести з провалу її реагування на фінансову кризу.

Чинне законодавство про працю Іспанії було введене в дію у рамках заходів жорсткої економії після останньої кризи, що призвело до зниження заробітної плати та зростання рівня безробіття. Посилення колективно-договірного регулювання для виправлення збитків від реформ минулого вкрай необхідне для виведення людей із бідності шляхом забезпечення надійних робочих місць та справедливої ​​заробітної плати, а також справедливого переходу до цифрової та «зеленої» економіки. Країні необхідна також пенсійна система, головною метою якої було б забезпечення гідної старості кожному.

Сьогодні ми чітко дали зрозуміти єврокомісару Домбровскісу, що не існує жодних повноважень щодо таких умов жорсткої економії, як послаблення прав трудящих, які будуть закладені у національні плани відновлення, а також закликали його поважати та підтримувати соціальний діалог в Іспанії».

Виступаючи на зустрічі від імені UGT та CCOO Пепе Альварес  зазначив, що понад 4 мільйони трудящих Іспанії не захищені колективними договорами – це у 10 разів більше, ніж до реформ жорсткої економії.

Зокрема він підкреслив: «Якщо ми хочемо мати чесну заробітну плату в Іспанії, трудящі повинні отримати право та можливість колективних переговорів.

Європейська комісія повинна заохочувати іспанський уряд щодо зменшувати  рівень нестабільної зайнятості та запобігати, щоб молоді працівники розпочинали своє робоче життя у дуже поганих умовах праці».

Під час зустрічі пан Альварес привітав запевнення віце-президента Домбровскіса щодо того, що Європейська комісія залишається відданою соціальному діалогу.

Підсумовуючи, пан Вісентіні також наголосив, що надзвичайні заходи з пом’якшення наслідків кризи COVID для трудящих повинні діяти у всій Європі до повного відновлення зайнятості, на противагу неоднозначним повідомленням єврокомісара Домбровскісом щодо державних інвестицій у середу.

Примітка: див. лист, надісланий ЄКП, UGT та CCOO єврокомісару Домбровскісу тут.