signal 2021 09 29 140846 1

Делегація Федерації профспілок України на чолі з заступником Голови ФПУ Олександром Шубіним  днями перебуває з робочим візитом у Австрії на запрошення Об’єднання австрійських  профспілок (ОАП).

Розпочалася програма візиту знайомством зі структурою та діяльність ОАП. Об’єднання австрійських  профспілок – єдине профоб’єднання в країні із загальною чисельністю 1,2 млн. членів , об’єднує 7 галузевих членських організацій:

• Профспілка працівників приватного сектору, друкарів, журналістів та працівників паперової промисловості;
• Профспілка громадського обслуговування;

• Профспілка муніципальних службовців, працівників мистецтва, ЗМІ, спорту, вільних професій;
• Профспілка будівельників і працівників деревообробної промисловості;

• Профспілка працівників транспорту та сфери послуг
• Профспілка працівників пошти і зв'язку;

• Профспілка працівників промисловості.
 

Працівники – члени профспілок сплачують членські внески у розмірі 1%, які надходять у єдиний централізований бюджет ОАП, а вже звідти розподіляються на галузеві організації та регіональні відділення.



IPG 3 280921

Сімома членськими організаціями укладено близько 860 колективних угод, половина з яких щороку оновлюється.

Велику допомогу у колективно-договірній роботі Об’єднанню австрійських  профспілок надає Палата праці Австрії. Відповідно до закону, її членами є усі працівники в Австрії, які сплачують до неї 0,5% членських внесків. Експертна та аналітична допомога Палати праці Австрії сприяє посиленню позицій профспілок на переговорах та більш аргументованому відстоюванню своїх вимог.

Соціальними партнерами Об’єднання австрійських  профспілок та Палати праці Австрії є Палата торгівлі та Палата сільського господарства, до яких входять усі роботодавці. Тому укладені між ними колективні угоди поширюються на усіх працівників відповідної професії, незалежно від того, чи є вони членами профспілки, чи ні.

У вівторок члени української делегації також презентували роботу Федерації профспілок України та основні виклики сьогодення перед учасниками щоквартальної зустрічі міжнародних секретарів галузевих профспілок Австрії. Голова Об’єднання профспілок Львівщини  Роман Дацько та голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Зелінський ознайомили присутніх з роботою територіальних профоб’єднань. Особливу увагу було приділено питанням антиробітничої трудової реформи, децентралізації, заборгованості з оплати праці, трудової міграції.

IPG 2 280921

Федерація профспілок України