Без названия

Генеральний секретар Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) Лука Вісентіні звернувся листом до Урсули фон дер ЛяєнПрезидента Європейської комісіїЖозепа Боррелю ФонтеллесаВерховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпекиВалдіса ДомбровскісаВіце-президента Європейської комісії.

Шановний Президент фон дер Ляєн!

Шановний Високий представник Боррелль!

Шановний Віце-президент Домбровскіс!

12 жовтня в Києві відбудеться саміт ЄС-Україна. Як вам добре відомо, і як систематично повторює Європейська конфедерація профспілок (ЄКП), ми вітаємо європейські устремління України і цінуємо підтримку, яку ЄС надає цій країні.

Однак ми з жалем змушені повідомити вам, що Україна як і раніше не виконує свої зобов'язання в рамках Угоди про Асоціацію та Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Більш того, в сфері соціально-трудових відносин вона реалізує ряд ініціатив, які прямо суперечать зобов'язанням країни за низкою ратифікованих конвенцій МОП та європейським цінностям. ЄКП спільно з Міжнародною конфедерацією профспілок (МКП) звернулася до вищих органів влади України з листом з приводу декількох законопроектів, внесених до Верховної Ради. Наш аналіз цих законопроектів ви можете знайти в додатку. Вкрай прикро, що українські чиновники продовжують ігнорувати серйозну критику цих законів, критику, яка виходить безпосередньо від програм технічної допомоги МОП, у тому числі здійснюваних спільно з Європейським союзом, якими користується уряд, а також від експертів з трудового права та українських профспілок. Простіше кажучи, законопроекти не сумісні з міжнародними трудовими стандартами. Країна систематично потрапляє в категорію 5 Глобального індексу прав МКП - відсутність гарантій прав для працюючих людей. В офісі Конфедерації вільних профспілок України були виявлені засоби стеження. Профспілкові лідери і активісти стикаються з погрозами насильства, наклепів, кримінального переслідування, стеження і інших форм тиску з боку державних чиновників, бізнесу або найманих вбивць, щоб відмовити і зупинити їх від виконання своїх обов'язків щодо захисту прав трудящих. Крім того, ми були проінформовані про постійні спроби влади, спрямовані на відчуження профспілкової власності в порушення рішень Комітету з питань свободи асоціації МОП і Європейського суду з прав людини. У профспілкових офісах Федерації профспілок України проводяться обшуки, обмежується доступ, ініціюються десятки судових позовів. Все це паралізує можливості профспілок. Ми закликаємо Вас терміново втрутитися в ситуацію з Урядом України, щоб забезпечити дотримання ним своїх міжнародних зобов'язань. Ми також пропонуємо, щоб офіційні особи ЄС, які будуть представляти Євросоюз на саміті ЄС-Україна, зустрілися з керівництвом українських профспілок у Брюсселі до початку саміту, щоб отримати більш детальну інформацію про вищевказані тривожні проблеми.

Щиро Ваш,

Лука Вісентін

Генеральний секретар ЄКП

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ