Evroparlament

Більше 100 членів Європарламенту закликають укладати державні контракти тільки з працедавцями, які забезпечують гідну працю.

Члени Європарламенту з 5 різних політичних груп хочуть, щоб державні контракти отримували тільки ті компанії, які уклали колективні договори зі своїми працівниками.

Найбільше від цього заходу виграють прибиральниці, працівники колл-центрів, працівники будинків престарілих, охоронці і інші працівники служб життєзабезпечення. "Державні контракти не повинні діставатися компаніям, які прагнуть отримати конкурентну перевагу, пригнічуючи голос працівників і виплачуючи жебрацькі зарплати та такі, що не відповідають стандартам умов праці. Гідна оплата і умови праці в громадських інтересах", - говориться в декларації євродепутатів.

Щорічно уряди і державні установи країн ЄС витрачають 2 трильйони євро на товари і послуги, що поставляються приватними корпораціями. Правила, за якими витрачаються ці гроші, роблять безпосередній вплив на умови праці працівників. "Це 13% ВВП ЄС. Ці гроші можуть бути використані як сила, спрямована на благо", - пояснила евродепутат Агнес Йонгеріус. Проте нині ці гроші часто підживлюють "гонку на дно". Правила державних закупівель ЄС перекошені на користь нижчої ціни в порівнянні з усіма іншими міркуваннями. Викликає тривогу той факт, що більше половини усіх державних контрактів, що надаються урядами країн ЄС, розподіляються виключно на основі найнижчої ціни. Це означає, що якість послуг або умови праці людей навіть не розглядаються. "Занадто часто за це розплачуються робочі люди, які насправді виконують роботу", - прокоментував евродепутат Деннис Радтке.

У цих обставинах корпорації постійно вдаються до погіршення умов праці працівників, не враховуючи їхню думку на роботі. Це призвело до того, що прибиральниці, працівники колл-центрів, працівники будинків престарілих, логісти, поштові працівники, охоронці є одними з самих низькооплачуваних і нестабільних в ЄС. Група евродепутатів закликає Європейську комісію до прийняття чіткого політичного зобов'язання щодо змін уже зараз, а потім до швидкої законодавчої ініціативи. Це повторює заклик 106 профспілок, що прозвучав раніше цього року. Серед 100 евродепутатів - Іратксе Гарсія Перес, президент групи "Соціалісти і демократи", Філіп Ламбертс, співголова групи "Зелені/EFA" і Манон Обрі, співголова групи "Ліві GUE/NGL".

"Запропоновані зміни дозволять домогтися  значних покращень для працівників, зайнятих на виробництві. Правила державних закупівель породили умови для поширення жорсткої конкуренції. Це призводить до жебрацьких зарплат, а також до небезпечно низького рівня персоналу і хронічної нестачі устаткування. У світі росте розуміння важливості роботи, яку виконують ці люди. Настав час для ЄС вжити заходи, щоб забезпечити працівникам гідне життя при наданні якісних послуг", - сказав Олівер Ретіг, регіональний секретар UNI Europa. Для отримання детальнішої інформації і огляду деяких конкретних прикладів UNI Europa також випустила супровідний оглядовий звіт під назвою "Від слів до справи" ("Put your money where your mouth is").

Хочете підтримати кампанію? Висловіть свою підтримку на сайті!