francedemo960

Щонайменше 1,1 мільйона людей протестували на вулицях Парижа та інших французьких міст у четвер 19 січня на тлі загальнонаціональних страйків проти планів підвищення пенсійного віку, але президент Еммануель Макрон наполягав на тому, що він буде продовжувати запропоновані пенсійні реформи.

Підбадьорені масовою демонстрацією опору, французькі профспілки оголосили про нові страйки і протести 31 січня, пообіцявши спробувати змусити уряд відмовитися від планів підвищити стандартний пенсійний вік з 62 до 64 років. Макрон заявляє, що цей захід, який є центральним стовпом його другого терміну, необхідний для збереження фінансової життєздатності пенсійної системи, але профспілки кажуть, що він загрожує правам трудящих, за які вони так важко боролися.

Перебуваючи за межами країни на франко-іспанському саміті в Барселоні, Макрон визнав невдоволення громадськості, але заявив, що "ми повинні провести цю реформу", щоб "врятувати" французькі пенсії.

"Ми зробимо це з повагою, в дусі діалогу, але також рішуче і відповідально", - додав він.

Під час виступу Макрона спецназ відтіснив кількох протестувальників, які кидали снаряди в бік переважно мирного паризького маршу. Кілька інших незначних інцидентів ненадовго спалахнули, що змусило поліцейських застосувати сльозогінний газ.

Паризька поліція повідомила, що 38 осіб було затримано, оскільки маса людей заполонила вулиці столиці, незважаючи на крижаний дощ, і натовп був настільки великим, що потрібно було кілька годин, щоб дістатися до місця призначення. Пенсіонери і студенти коледжів приєдналися до різношерстого натовпу, об'єднаного страхом і гнівом через реформу.

У країні зі старіючим населенням і зростаючою тривалістю життя, де всі отримують державну пенсію, уряд Макрона заявляє, що реформа є єдиним способом зберегти платоспроможність системи.

Профспілки пропонують запровадити податок на багатих або збільшити внески роботодавців на фонд заробітної плати для фінансування пенсійної системи.

Опитування показують, що більшість французів виступають проти реформи, і четвер став першою публічною реакцією на план Макрона. Страйки серйозно порушили роботу транспорту, шкіл та інших державних служб, і по всій Франції відбулося понад 200 мітингів.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що на протести вийшло понад 1,1 мільйона людей, з них 80 000 - у Парижі. Профспілки заявили, що понад 2 мільйони людей взяли участь у протестах по всій країні, а 400 000 - у Парижі.

Великі натовпи людей також виходили на протести проти попередніх спроб пенсійної реформи, зокрема, під час першого терміну Макрона і за часів колишнього президента Ніколя Саркозі в 2010 році. Але жодна з них, за оцінками уряду, не зібрала більше 1 мільйона людей.

56-річний Жан-Поль Кашина, працівник відділу кадрів, приєднався до маршу у французькій столиці - вперше в житті.

"Я тут не заради себе, - сказав він. "Я тут, щоб захистити молодь і працівників, які виконують важку роботу. Я працюю в будівельній галузі і є безпосереднім свідком страждань працівників".

Серед паризького натовпу було багато молодих людей, в тому числі старшокласників.

Натан Арсак, 19-річний студент і член профспілки UNEF, сказав: "Я боюся того, що станеться далі. Втрата наших соціальних досягнень може статися так швидко. Я боюся майбутнього, коли я стану старшим і мені доведеться вийти на пенсію".

Сильві Бешар, 59-річна медсестра, сказала, що приєдналася до маршу, тому що "ми, медичні працівники, фізично виснажені".

"Єдине, що у нас є - це демонструвати і блокувати економіку країни", - додала вона.

Економічна ціна страйків у четвер не була одразу зрозумілою, але затяжні акції протесту можуть зашкодити економіці в той час, коли Франція бореться з інфляцією і намагається прискорити зростання.

Профспілки поліцейських, які виступають проти пенсійної реформи, також взяли участь у протестах, в той час як правоохоронці намагалися стримати розрізнені заворушення.

Більшість поїздів по всій Франції були зупинені, включаючи деякі міжнародні сполучення, і близько 20% рейсів з паризького аеропорту Орлі були скасовані.

Міністерство освіти заявило, що страйкує більше третини вчителів, а національна електроенергетична компанія EDF оголосила, що в четвер на тлі страйків було суттєво скорочено постачання електроенергії.

У четвер Версальський палац був закритий, Ейфелева вежа попередила про можливі перебої в роботі, а Лувр закрив деякі виставкові зали.

Філіп Мартінес, генеральний секретар ліворадикальної профспілки CGT, закликав Макрона "прислухатися до вулиці".

Лоран Берже, голова більш поміркованої профспілки CFDT, назвав реформу "несправедливою" і сказав, що демонстрація опору в четвер була попереджувальним знаком.

Багато французьких робітників висловили змішані почуття щодо урядового плану і вказали на складність пенсійної системи.

27-річний Квентін Коельо, співробітник Червоного Хреста, відчував, що повинен був працювати в четвер, незважаючи на те, що розумів "більшість вимог страйкарів". Коельо каже, що побоюється, що уряд продовжить підвищувати пенсійний вік, тому вже відкладає гроші на свою пенсію.

Інші побоюються, що реформа більше вдарить по малозабезпеченим працівникам, які живуть менше, ніж заможні.

"Це соціальне питання. Ви хочете вийти на пенсію хворим, зламаним і навіть мертвим? Чи ви хочете насолоджуватися життям?" - запитав Фаб'єн Вільдьє, 45-річний залізничник,

Міністр праці Франції Олів'є Дюссопт визнав "занепокоєння", викликане пенсійними планами, але заявив, що уряд відкидає інші варіанти, які передбачають підвищення податків - що, за його словами, зашкодить економіці і призведе до скорочення робочих місць - або зменшення пенсій.

Французький уряд офіційно презентує пенсійний законопроект у понеділок, а наступного місяця він буде переданий до парламенту. Його успіх частково залежатиме від масштабу і тривалості страйків і протестів.

Більшість опозиційних партій, включаючи ліві та ультраправі, виступають категорично проти цього плану. Центристський альянс Макрона втратив парламентську більшість минулого року, але все ще має найбільшу групу в Національних зборах, де він сподівається об'єднатися з консервативною партією "Республіканці" для схвалення пенсійної реформи.

Згідно із запланованими змінами, працівники повинні пропрацювати щонайменше 43 роки, щоб мати право на повну пенсію. Для тих, хто не відповідає цій умові, як, наприклад, багато жінок, які перервали свою кар'єру, щоб виховувати дітей, або тих, хто довго навчався і пізно почав працювати, пенсійний вік залишиться незмінним - 67 років.

Тим, хто почав працювати у віці до 20 років, і працівникам, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, буде дозволено виходити на пенсію раніше.

Тривалі страйки стали останньою спробою Макрона підвищити пенсійний вік у 2019 році. Зрештою, він відкликав його після початку пандемії COVID-19.

Правила виходу на пенсію в різних країнах дуже різняться, що ускладнює пряме порівняння. Офіційний пенсійний вік у США зараз становить 67 років, а країни Європи підвищують пенсійний вік, оскільки населення старіє і знижується рівень народжуваності.

Але опоненти реформи Макрона зазначають, що за французькою системою люди вже зараз повинні працювати більше років, ніж у деяких сусідніх країнах, щоб отримати повну пенсію. Багато хто також вважає, що план ставить під загрозу соціальну державу, яка займає центральне місце у французькому суспільстві.

Сільві Корбе

Кореспондент AP у Парижі: політика, дипломатія, оборона.

https://peoplesworld.org/article/france-over-1-million-march-against-raising-retirement-age/?eType=EmailBlastContent&eId=e49080b6-c4d5-4c91-8312-f8074a87f36f