12 05 151123 

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести

Листопад 2023 року, № 22

Фінляндія: профспілка посилює протести проти урядової політики

Чехія: конфедерація координує день дій проти політики жорсткої економії

Італія: профспілки мобілізуються проти урядових бюджетних пропозицій

Іспанія: працівники сфери догляду за дітьми страйкують через низьку зарплату та нестабільні умови праці

Німеччина: регіональні урядові роботодавці ще не зробили пропозицію щодо заробітної плати

Австрія: профспілки державного сектору наголошують на стресовому характері та нестабільних умовах роботи

Швеція: підвищення заробітної плати працівників релігійних та спортивних організацій

Нідерланди: прогрес у переговорах про охорону здоров’я молоді, але очікується пропозиція у сфері охорони здоров’я

Великобританія: підвищення фіксованої заробітної плати в органах місцевого самоврядування

Європа: ЄКП привертає увагу до продовольчої інфляції

Швейцарія: профспілка працівників громадського обслуговування посилює дії щодо оплати праці по всій країні

Європа: дослідження проливає світло на репрезентативність ЄКП

Фінляндія: профспілка посилює протести проти урядової політики

Профспілка державних службовців JHL організовує серію одноденних політичних страйків в рамках триваючої кампанії профспілкового руху на знак протесту проти урядової політики. Профспілки виступають проти урядових пропозицій щодо змін у сфері соціального забезпечення та трудових прав, а також проти погроз послабити право на страйк і накласти обмеження на переговори щодо заробітної плати. Страйки пройдуть у різних регіонах протягом трьох днів 7-9 листопада. Страйк торкнеться цілої низки послуг, включаючи спортивні споруди, вивезення сміття, послуги пралень та громадського харчування, громадський транспорт та енергетику. Досі уряд відмовлявся розглядати альтернативну політику або навіть розмовляти з профспілками. JHL є частиною конфедерації SAK, і інші членські організації SAK також вживають заходів в рамках кампанії.

Чехія: конфедерація координує день дій проти політики жорсткої економії

Профспілка CMKOS призначила день дій на 27 листопада на знак протесту проти урядової політики та загрози жорсткої економії, включаючи скорочення заробітної плати на державній службі. Профспілки державних службовців також організували прес-конференцію, щоб висловити підтримку демонстрації та цілеспрямованого страйку, нагадавши про негативний вплив фіскальної консолідації після фінансово-економічної кризи 2009 року. Профспілка державних службовців OSSOO та профспілка деревообробників OSDLV будуть серед п’яти профспілок, які організовують годинну зупинку роботи в цей день, а всі профспілки CMKOS мобілізуються для участі в акціях протесту по всій країні. Профспілка охорони здоров’я OSZSP також чітко висловила своє ставлення до пропозицій уряду щодо оплати праці.

Італія: профспілки мобілізуються проти урядових бюджетних пропозицій

Федерації профспілок держслужбовців FP-CGIL, UIL-FPL і UIL-PA координують страйк 17 листопада в рамках серії страйків і протестів, організованих конфедераціями CGIL і UIL. Профспілки обурені соціально- економічною  політикою уряду, запропонованим державним бюджетом на 2024 рік та відмовою уряду консультуватися з профспілками. За страйком державних службовців послідують акції в інших секторах 20, 24 і 27 листопада та 1 грудня. Також 30 жовтня відбувся одноденний страйк членів FP-CGIL і UIL-PA в Національній інспекції праці INL. Це була частина довготривалої кампанії, спрямованої на вирішення низки проблем у службі, включаючи рівень заробітної плати в службі, надбавки до заробітної плати, обладнання та заходи з подолання нестачі персоналу.

Іспанія: працівники сфери догляду за дітьми страйкують через низьку зарплату та нестабільні умови праці

Члени профспілки CCOO у сфері дошкільної освіти вже три дні страйкують, а четвертий запланований на 15 листопада. Вони також приїхали з усіх регіонів Іспанії, щоб приєднатися до національної демонстрації в Мадриді 2 листопада в рамках своєї кампанії за підвищення оплати праці та забезпечення реального прогресу після більш ніж двох років переговорів з роботодавцями приватного сектору. Профспілка вимагає дій, спрямованих на вирішення проблеми нестабільних умов зайнятості, і була змушена вдатися до страйку, щоб чинити тиск на роботодавців і домогтися переговорів з цього питання. Профспілка стверджує, що заробітна плата та умови праці не компенсують широкий спектр обов’язків працівників по догляду за дітьми та рівень підготовки, який від них вимагається.

Німеччина: регіональні урядові роботодавці ще не зробили пропозицію щодо заробітної плати

Профспілка працівників громадського обслуговування ver.di повідомляє, що під час другого раунду переговорів для працівників регіональних органів влади, який відбувся 3 листопада, роботодавці не надали пропозиції і категорично відкинули всі основні вимоги профспілки. Тисячі членів ver.di та інших профспілок громадського сектору приєдналися до попереджувальних страйків на початку другого раунду переговорів, щоб продемонструвати силу підтримки ключових вимог профспілок. Ver.di заявляє, що роботодавці заплющують очі на масову нестачу персоналу, стрес, якого зазнають багато працівників, і неадекватний рівень оплати праці, особливо у порівнянні з федеральними та місцевими органами влади. Профспілка також прагне забезпечити, щоб заробітна плата працівників наздогнала високу інфляцію, яка спостерігається з моменту підписання останньої угоди восени 2021 року. Ver.di планує масово розширити попереджувальні страйки напередодні наступного раунду переговорів, який відбудеться 7-8 грудня.

Австрія: профспілки державного сектору наголошують на стресовому характері та нестабільних умовах роботи

Профспілки громадського сектору GÖD та younion узяли участь у другому раунді переговорів щодо заробітної плати з метою, як завжди, забезпечити підвищення заробітної плати всім працівникам державного сектору з 1 січня. Поряд зі стрімким зростанням вартості життя, профспілки наголошують на збільшенні навантаження на багатьох працівників, часто внаслідок нестачі кадрів, як на вагомому обґрунтуванні для сталого підвищення заробітної плати. Вимоги профспілок були підтримані листом до урядового переговірника від голови конфедерації профспілок ÖGB. У листі підкреслюється величезний внесок, зроблений працівниками державної служби під час пандемії та після неї, додаткове навантаження, спричинене війною в Україні та пов’язаним з нею збільшенням кількості біженців, а також неминучий вплив різкого збільшення кількості виходів на пенсію в усіх сферах державної служби.

Швеція: підвищення заробітної плати працівників релігійних та спортивних організацій

Профспілка працівників муніципальної служби Kommunal продовжує вести переговори щодо укладення колективних договорів з широким колом роботодавців у напруженому переговорному процесі. Працівники церковних та релігійних організацій тепер охоплені новою угодою, яка діє з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2025 року, в той час як угода, що охоплює працівників спортивного сектору, застосовується з 1 листопада 2023 року по 31 жовтня 2025 року. В обох випадках підвищення заробітної плати відповідає основним тенденціям на ринку праці. У релігійних організаціях середня заробітна плата зросте на 1037 шведських крон (89 євро) цього року і на 961 шведську крону (83 євро) наступного року, причому конкретні суми будуть визначені індивідуально. Мінімальна заробітна плата зросте на 1350 шведських крон (116 євро) до 23850 шведських крон (2049 євро) цього року і на 961 шведську крону (83 євро) до 24811 шведських крон (2131 євро) наступного року. Угода передбачає, що індивідуальні переговори про заробітну плату між керівником і працівником повинні бути задокументовані в письмовій формі обома сторонами. Вона також заохочує роботодавців пропонувати кожному працівникові одну годину на тиждень на оздоровлення впродовж оплачуваного робочого часу. У спортивному секторі зарплати штатних працівників зростуть на 1177 шведських крон (101 євро) цього року і на 986 шведських крон (85 євро) у 2024 році. Мінімальна заробітна плата залежить від віку: від 16 446 шведських крон (1413 євро) (2023 рік) і 17 432 шведських крон (1497 євро) (2024 рік) для 16-річних до 26 240 шведських крон (2254 євро) (2023 рік) і 27 226 шведських крон (2338 євро) (2024 рік) для осіб віком 20 років.

Нідерланди: прогрес у переговорах про охорону здоров’я молоді, але очікується пропозиція у сфері охорони здоров’я

FNV та інші профспілки призупинили свої страйки та акції в секторі догляду за молоддю в очікуванні переговорів на основі покращеної пропозиції роботодавців щодо заробітної плати. Вона передбачає підвищення заробітної плати на 8% з 1 січня 2024 року та на 1,25% з 1 липня 2024 року з додатковою одноразовою виплатою у розмірі 400 євро. Потім буде підвищення на 3% у 2025 році та компенсація інфляції максимум до 2,25%, якщо інфляція буде вищою за 3%. Мінімальна заробітна плата зросте до 15 євро на годину, а надбавка за роботу з дому – до 3 євро на день. Це порівняно з попередньою пропозицією про підвищення на 6,7% і додаткові 2% на 2024 рік і 3,5% на 2025 рік, з компенсацією інфляції з максимальною межею в 2%. Профспілки розглядають нову пропозицію як основу для переговорів, але очікували підвищення на 10% у 2024 році, щоб компенсувати також втрату купівельної спроможності у 2023 році та додаткові 5% у 2025 році. Вимога також передбачає автоматичну компенсацію ціни з 1 квітня 2025 року. FNV разом з профспілкою NU’91 також бере участь у переговорах щодо нової угоди, яка охоплює 80000 працівників університетських медичних центрів. Останні переговори, що відбулися 3 листопада, були зосереджені на питаннях, пов’язаних з добробутом, балансом між роботою та особистим життям, часом чергування та оплатою, додатковою відпусткою та зарахуванням часу перевдягання як робочого часу. Офіційна пропозиція від роботодавців очікується 17 листопада.

Великобританія: підвищення фіксованої заробітної плати в органах місцевого самоврядування

Профспілки працівників органів місцевого самоврядування – UNISON, Unite і GMB – погодилися прийняти пропозицію роботодавців про підвищення фіксованої заробітної плати на 1925 фунтів стерлінгів (2205 євро) на 2023 рік. Підвищення становитиме близько 9% для низькооплачуваних працівників, але близько 4% для більшої частини робочої сили. Профспілки спочатку вимагали підвищення на 12,7% і чітко дали зрозуміти, що вони вже очікують на переговори у 2024 році, щоб забезпечити кращу оплату праці для працівників місцевого самоврядування. Угода охоплює працівників в Англії, Уельсі та Північній Ірландії. У Шотландії UNISON проводить консультації щодо покращеної пропозиції від роботодавців, яка передбачала б мінімальне підвищення на 2006 фунтів стерлінгів (2298 євро) для тих, хто отримує прожитковий мінімум для працівників органів місцевого самоврядування Шотландії, і мінімальне підвищення на 1929 фунтів стерлінгів (2210 євро) для всіх, хто отримує більше, починаючи з 1 квітня 2023 року, на основі 37-годинного робочого тижня. Прожитковий мінімум у 10,85 фунтів стерлінгів (12,45 євро) зростає до 11,89 фунтів стерлінгів (13,60 євро) на годину, що еквівалентно збільшенню на 9,6%. Також є зобов'язання працювати над досягненням мінімальної заробітної плати в органах місцевого самоврядування на рівні 15 фунтів стерлінгів (17,20 євро) на годину, що є ключовою метою профспілок. Пропозицію вже прийняли профспілки Unite та GMB.

Європа: ЄКП привертає увагу до продовольчої інфляції

Використовуючи дані статистичного агентства Євростат, Європейська конфедерація профспілок (ЄКП) показує, що ціни на найнеобхідніші продукти харчування все ще зростають до семи разів швидше, ніж заробітна плата. Ціна оливкової олії на 75% вища, ніж була в січні 2021 року, тоді як суттєво зросли ціни на картоплю (53%), яйця (37%) та вершкове масло (27%). На противагу цьому, за даними ЄКП, за останні три роки номінальна заробітна плата в ЄС зросла на 11%, а в єврозоні – на 10%. Конфедерація також кинула виклик Міжнародному валютному фонду через його аналіз заробітної плати та інфляції і, зокрема, через його заклик до стримування заробітної плати в Центральній та Східній Європі. ЄКП стверджує, що з огляду на номінальну компенсацію, нижчу за середньоєвропейську, зменшення частки заробітної плати та відсутність ознак спіралі «заробітна плата-ціни», у цих країнах є можливість і потреба у підвищенні заробітної плати.

Швейцарія: профспілка працівників громадського обслуговування посилює дії щодо оплати праці по всій країні

Профспілка працівників громадського обслуговування vpod/ssp має насичену осінь з широким спектром акцій по всій країні, оскільки вона посилює свої зусилля щодо захисту та покращення оплати праці. Працівникам громадського обслуговування в Берні підвищили зарплату лише на 0,5% у 2023 році і запропонували лише 2% на 2024 рік, проігнорувавши протести профспілки та петицію з 16195 підписами. Наступна петиція буде передана 16 листопада, а акція запланована на 4 грудня. У Дюбендорфі понад 70% постійних працівників підписали петицію із закликом до справедливої та прозорої системи оплати праці та коригування вартості життя на 2023 рік. Vpod у Фрібурі організував петицію та акцію протесту 14 листопада, закликаючи до підвищення заробітної плати на 4%, тоді як місцева адміністрація запропонувала лише 2,3%. Того ж дня працівники Женеви розпочнуть страйк через зарплату, а в Юрі профспілка проводить акцію проти пропозицій кантону щодо жорсткої економії. В огляді vpod/ssp також повідомляється про ситуацію в Люцерні, Невшателі, Санкт-Галлені, Во та Цюріху.

Європа: дослідження проливає світло на репрезентативність ЄКП

Дослідницька агенція Eurofound регулярно проводить опитування міжгалузевих та галузевих європейських профспілкових організацій роботодавців, щоб підтвердити їхню репрезентативність для європейського соціального діалогу. Останній звіт на міжгалузевому рівні містить огляд діяльності ЄКП в Європейському Союзі, де вона має 74 членські організації в усіх країнах ЄС-27, 62 з яких визнані репрезентативними на національному рівні. 74 членські організації ЄКП представляють близько 37 мільйонів членів профспілок, тобто приблизно 22% усіх працівників у 27 країнах ЄС та близько 80% усіх членів профспілок. ЄКП має 49 членських організацій, які беруть участь у міжгалузевих колективних переговорах у 21 державі-члені, і в кожній з 27 держав-членів є членська організація, яка бере участь у соціальному діалозі з організаціями роботодавців на міжгалузевому рівні.

Джерело: https://www.epsu.org/epsucob/2023-november-epsu-collective-bargaining-newsletter-no-22

EPSU Collective Bargaining Newsletter November 2023 No 22_UK

 

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ