050124 01


Новини від європейських профспілок громадського обслуговування (EPSU) про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки та протести. Новини колективних переговорів.

  • Франція: Профспілки громадського обслуговування об'єднуються у вимогах щодо оплати праці
  • Румунія: Профспілка працівників охорони здоров'я оголосила про трудовий конфлікт
  • Німеччина: Профспілка б'є на сполох через напади на державних службовців
  • Нідерланди: Профспілки б'ють на сполох з приводу кадрового забезпечення та насильства у сфері охорони здоров'я та догляду
  • Ірландія: Профспілки зустрінуться для планування промислового страйку
  • Данія: Зарплата, години та час на догляд в центрі проблеми нестачі персоналу
  • Австрія: Профспілки ведуть переговори про підвищення заробітної плати на 9,2% для працівників некомерційних послуг
  • Італія: На 31 січня заплановано страйк у некомерційному секторі догляду
  • Європа: ЄКП розкриває переваги колективних переговорів для забезпечення балансу між роботою та особистим життям
  • Фінляндія: Профспілки ведуть переговори про оплату праці в муніципальних та приватних компаніях
  • Швеція: Профспілка висунула ключові вимоги для майбутніх переговорів
  • Великобританія: Лікарі розпочали найдовший в історії страйк у секторі охорони здоров'я
  • h sector

  Франція

Профспілки громадського обслуговування об'єдналися у вимогах щодо оплати праці

Вісім федерацій громадського обслуговування - CFDT, CFE-CGC, CGT, FA, FO, FSU, Solidaires та UNSA - виступили зі спільною заявою про необхідність термінових дій для покращення оплати праці державних службовців та працівників громадського обслуговування. Профспілки стверджують, що підвищення на п'ять індексних пунктів для працівників громадського сектору, запроваджене цього року, вже було передбачене у 2023 році, і що на 2024 рік подальше підвищення не планується. Уряд не дав жодних ознак того, що відбудуться переговори щодо 2024 року, і в світлі цього профспілки повинні були зустрітися цього місяця, щоб обговорити, яких дій вжити, з перспективою запланувати національну акцію на березень.

  Румунія

Профспілка працівників охорони здоров'я оголошує трудовий конфлікт

У зв'язку з тривалими проблемами із забезпеченням повного виконання закону про заробітну плату, який застосовується до працівників охорони здоров'я та соціального забезпечення, профспілка Sanitas оголосила про трудовий конфлікт. Понад два роки уряд блокує повне виконання закону та належний розрахунок заробітної плати. Премії застрягли на рівні 2018 року, а понаднормові не оплачуються. Відпускні не надаються, а надбавка на харчування також прив'язана до рівня оплати праці 2018 року, а не до поточних зарплат. Ситуація погіршується постійним блокуванням набору персоналу на вакантні посади, що призводить до нестачі кадрів, якої не спостерігалося вже понад 20 років. Sanitas стверджує, що працівники сфери охорони здоров'я перевантажені роботою, невмотивовані та шукають роботу за межами сектору.

  Німеччина

Профспілка б'є на сполох через напади на державних службовців

Профспілка ver.di рішуче засудила насильство проти пожежників, рятувальників і поліцейських у новорічну ніч і закликає роботодавців робити набагато більше для виконання свого обов'язку піклуватися про працівників. Численні працівники отримали поранення, потрапивши під обстріл ракетами та петардами або в результаті інших нападів. Події напередодні Нового року висвітлили види насильства, з якими багато працівників державного сектору стикаються щодня. Профспілка вимагає від роботодавців забезпечити документування всіх інцидентів, а від працівників - повідомляти про всі напади, писати звіти про нещасні випадки та порушувати кримінальні справи. Однак ver.di також хоче бачити набагато більше превентивних дій і підготовки працівників до вирішення ситуацій, які можуть перерости в насильство. Профспілка стурбована масовим браком допомоги і підтримки до і після нападу і хоче, щоб роботодавці терміново вирішили цю проблему і взяли на себе відповідальність перед своїми працівниками.

  Нідерланди

Профспілки б'ють на сполох з приводу кадрового забезпечення та насильства у сфері охорони здоров'я та догляду

Профспілка FNV знову б'є на сполох через нестачу кадрів у сфері охорони здоров'я та соціальної допомоги після оприлюднення офіційних прогнозів на наступне десятиліття. Цифри показують, що за нинішніх тенденцій існує реальний ризик серйозного розвалу сектору, якому до 2033 року очікується нестача майже 190 000 працівників. FNV закликає до термінових дій, зазначаючи, що нестача лікарняного персоналу, яка зараз становить 5000 осіб, у 2033 році зросте до 27700 осіб, і що нестача персоналу, спричинена пандемією COVID, стане постійним станом справ у майбутньому. FNV закликає уряд розробити план дій у надзвичайних ситуаціях і вирішити питання оплати, умов праці та робочого навантаження, які ускладнюють набір і утримання достатньої кількості персоналу. Тим часом, профспілка NU'91 оприлюднила нові дані опитування, які викривають проблему насильства, з яким стикаються медичні працівники: більше половини з них щомісяця стикаються з тією чи іншою формою агресії. Погіршення ситуації призводить до того, що понад п'ята частина опитаних заявляє, що розглядає можливість залишити цю професію.

  Ірландія

Профспілки зустрінуться для планування страйку

Профспілка Fórsa повідомляє, що зрив переговорів у секторі громадського обслуговування в грудні призвів до того, що профспілки планують можливе голосування за проведення страйку. 19 профспілок, які входять до складу Комітету громадських послуг Ірландського конгресу профспілок, зустрінуться 11 січня, щоб вирішити, чи проводити голосування, якщо не буде прогресу в переговорах з урядом. Переговори переважно з інших питань, окрім заробітної плати, розпочалися наприкінці листопада. До Різдва відбулося 11 зустрічей, але без укладення угоди і без переходу до переговорів щодо заробітної плати. Термін дії попередньої генеральної угоди в секторі громадського обслуговування закінчився 31 грудня, і профспілки зараз зацікавлені в якнайшвидшому досягненні прогресу, щоб забезпечити підвищення заробітної плати своїм членам на рівні прожиткового мінімуму. Вони стверджують, що уряд створив ситуацію невизначеності, яка потребує термінового вирішення.

  Данія

Оплата праці, години та час на догляд в основі дефіциту персоналу

Нове опитування, проведене профспілкою FOA, дає певне уявлення про те, як збільшення кількості працівників з неповною зайнятістю, які працюють додаткові години, може допомогти пом'якшити серйозний кадровий голод, що наразі впливає на догляд за літніми людьми. Опитування показало, що 36% працівників, які працюють неповний робочий день у сфері догляду за літніми людьми, готові працювати додаткові години за вищу зарплату, а 14% просто хочуть працювати більше годин, але не мають такої можливості на своєму робочому місці. Однак задоволеність роботою також є ключовим фактором, як і можливість розвивати професійні навички. У нинішніх умовах це практично неможливо, оскільки працівники сфери догляду перевантажені і не мають часу, щоб надавати якісну допомогу всім бажаючим. Докази свідчать, що робота на повний робочий день була б набагато привабливішою, якби це означало більше часу для догляду і більше часу для забезпечення добробуту працівника.

  Австрія

Профспілки ведуть переговори про 9,2% для працівників некомерційних послуг

Профспілки vida та GPA, що представляють працівників некомерційних служб догляду та інших послуг, уклали нову колективну угоду з групою релігійних організацій "Карітас". Угода поширюється на 41 організацію, в яких працює 17 700 працівників, що надають широкий спектр послуг, таких як догляд за людьми з обмеженими можливостями, освіта, підтримка бездомних і бідних. Підвищення набуло чинності з 1 січня, коли заробітна плата зросла на 7,7%, а щомісячна надбавка - на 1,5%. Всі інші премії та надбавки зросли на 9,2%. Профспілки вважають, що це ще один важливий крок у забезпеченні гідної оплати та умов праці в соціальному секторі, що зробить професії у благодійних роботодавців, таких як Карітас, ще більш привабливими. Інші покращення стосуються працівників з неповною зайнятістю та працівників нічних змін.

  Італія

На 31 січня заплановано страйк у некомерційному секторі догляду

Федерації працівників громадського обслуговування Fp Cgil, Cisl Fp і Uil Fpl оголосили 31 січня днем страйку і протестів у рамках своєї кампанії, спрямованої на досягнення проміжної угоди з об'єднанням некомерційних роботодавців у сфері охорони здоров'я ARIS. ARIS відхилила пропозицію, яка мала на меті забезпечити основу для початку переговорів, що мали б призвести до укладення колективної угоди, яка б охоплювала обидві організації роботодавців приватного сектору охорони здоров'я - ARIS та AIOP. Профспілки сповнені рішучості домогтися поліпшення оплати праці та умов для працівників, які не мали оновлення колективного договору протягом 11 років. Метою є досягнення єдиної структури оплати праці в секторі та укладення єдиного колективного договору, який посилить права працівників та боротиметься з соціальним демпінгом.

  Європа

ЄКП виявляє переваги колективних переговорів для забезпечення балансу між роботою та особистим життям

Аналіз даних про робочий час дослідницького агентства Eurofound, проведений Європейською конфедерацією профспілок (ЄКП), показує, як колективні переговори можуть забезпечити кращий баланс між роботою та особистим життям. Працівники в країнах з найвищим рівнем охоплення колективними переговорами мають на місяць більше вільного часу щороку - без втрати заробітної плати - порівняно з тими, де рівень охоплення нижчий. У країнах, де дев'ять з десяти працівників охоплені колективним договором, середня тривалість робочого часу становить 1 674 години на рік (без урахування понаднормових). І навпаки, в країнах, де колективним договором охоплений лише один з 10 працівників, середня тривалість робочого часу становить 1 848 годин (без урахування понаднормових). Це різниця в 174 години, що еквівалентно чотирьом тижням роботи, виходячи з середньої колективно узгодженої тривалості робочого часу в ЄС - 38 годин на тиждень.

  Фінляндія

Профспілки ведуть переговори про оплату праці в муніципальних і приватних компаніях

Профспілки JHL, Jyty та інші домовилися про підвищення заробітної плати працівникам компаній, що входять до організації роботодавців Avaintes. Сюди входять (спільні) муніципальні компанії та приватні компанії, що надають послуги муніципалітетам. Підвищення заробітної плати також стосується компанії з постачання персоналу Seuretes і охоплює третій рік дії колективного договору, який триває до кінця квітня 2025 року. З 1 травня 2024 року відбудеться загальне підвищення на 3,1%, а з 1 лютого 2024 року також буде виплачено попередньо узгоджене загальне підвищення на 0,3%. З 1 жовтня 2024 року відбудеться ще одне підвищення на 0,3%, розподіл якого буде предметом місцевих переговорів. Для працівників Seuretes підвищення з 1.5.2004 становитиме 3,4%.

  Швеція

Профспілка висунула ключові вимоги для майбутніх переговорів

Профспілка Kommunal провела попередній обмін думками з організаціями роботодавців SALAR та Sobona напередодні переговорів цієї весни щодо найбільшої колективної угоди у Швеції, яка охоплює 1,2 мільйона працівників охорони здоров'я, шкіл та соціальних служб. Профспілка прагне нової системи оплати праці, яка забезпечить чіткий зв'язок між заробітною платою та професійним розвитком. Kommunal також хоче систему, яка забезпечить стабільний робочий час на основі щорічних опитувань персоналу і відхід від розділених змін. На думку профспілки, нинішня система оплати праці є занадто довільною, і сім з 10 членів профспілки вважають, що критерії оплати праці не дотримуються на робочому місці. Профспілка хоче бачити низку тимчасових заходів для покращення системи оплати праці, доки нова система не запрацює. Що стосується сталого графіку роботи, Kommunal закликає до дій щодо кадрового забезпечення та заходів для забезпечення безперервності та передбачуваності. Дослідження показало, що 26% членів профспілки відчувають, що рідко або ніколи не встигають виконати всі свої завдання протягом робочого дня, тоді як 44% стверджують, що їм важко робити перерви майже щодня, а 68% дуже або досить стурбовані тим, що не зможуть допрацювати до пенсійного віку.

  ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Лікарі розпочали найдовший в історії страйк у сфері охорони здоров'я

У довготривалій суперечці щодо оплати праці профспілка лікарів БМА розпочала шестиденний страйк за участю молодших лікарів - професійної категорії, яка охоплює широкий спектр кваліфікованих лікарів і консультантів. Профспілка прагне укласти угоду, яка компенсує 26% зниження реальної заробітної плати молодших лікарів з 2008 року. Страйк розпочався 3 січня і стане єдиним і найдовшим страйком в історії Національної служби охорони здоров'я. Тим часом, профспілка медсестер RCN продовжує свій минулорічний спір щодо заробітної плати і різко критикує Міністерство охорони здоров'я за затримку з початком процесу переговорів щодо заробітної плати на поточний рік.

 Collective Bargaining Newsletter January 24 No.1_ua