295672867 424697049696840 126864444126414267 n

 

21 липня 2022 року відбулась заключна шоста сесія у рамках навчального курсу «Молодь під час війни» освітнього проєкту «Колегіум Атомпрофспілки».

 

З ініціативою проведення навчання в режимі онлайн виступив Центральний комітет Атомпрофспілки, як можливої форми продовження профспілкової освіти і в умовах війни. Навчання вийшло «більш розтягнуте» у часі, ніж традиційні семінари, які проходили «вживу». Лекції проводилися двічі на тиждень і присвячувалися психологічним аспектам самодопомоги під час війни, а передусім — останнім змінам у трудовому законодавстві, які сьогодні, в умовах воєнного стану, відбуваються блискавично.

На заключній сесії, що мала назву: «Планування роботи профспілкової організації в умовах воєнного стану», профспілковий тренер, юрист Володимир Ковальчук у формі дискусії і практичних завдань разом з молодими профактивістами з’ясовували можливі цілі і шляхи досягнення планів профорганізації в умовах війни.

«Мета і форми роботи профспілок змінилися під час війни, бо відбулися зміни у законодавстві. Профспілка має реагувати на це». Ці зміни є гарними для роботодавця, поганими — для працівників, і як зазначалося під час сесії, «по суті — підступним ударом у спину тим трудівникам, які пішли захищати країну зі зброєю в руках на фронті».

У таких умовах надзвичайно збільшуються виклики для профспілки. «Що правильно, що неправильно робити в умовах невизначеності, — немає однозначної відповіді, ваша профорганізація — ваше рішення. Критерій «правильності» один — це рухатися ближче до бажаної цілі», — зазначив Володимир Ковальчук.

Він зауважив також, що в умовах невизначеності звужуються горизонти планування. І доцільним є і для профспілки перехід на проєктне планування з тимчасовими рамками. Застосовувати не довготривалі стратегії, а коротке у часі планування роботи (на два-три тижні), залежно від ресурсу організації і вимог ситуації.

На заключній сесії освітнього проєкту до молоді звернувся Голова Атомпрофспілки Валерій Матов. Він розповів про кроки Центрального комітету, спрямовані на вирішення проблем атомної галузі. Найбільшою «больовою точкою» залишається ДП «СхідГЗК», де трудовий колектив «пройшов вже декілька кіл звернень: Президент — Прем’єр-міністр — Служба безпеки України. «Реакція» є, а реальних дій щодо збереження урановидобувного підприємства немає», — зазначив Валерій Матов.

За його словами, надзвичайно складна ситуація на підприємствах Чорнобильської зони відчуження. Напередодні Голова Атомпрофспілки побував на підприємствах зони відчуження, зустрівся з керівниками і трудовими колективами.
Надзвичайна тривога з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції. «Ми в умовах війни продовжуємо виконувати свою профспілкову місію на ЗАЕС. Працюємо у режимі 24/7, продовжуємо витягувати людей з окупованої території, залучаємо фінансові ресурси міжнародних профспілкових організацій, що дає нам можливість допомагати спілчанам. Французи, словаки, німці відгукнулися на наші звернення».
Як зазначив Валерій Матов, дає змогу фінансово підтримувати спілчан і рішення, прийняте Президією ЦК Атомпрофспілки: спрямовувати на таку допомогу 5 відсотків коштів з Фонду солідарності Атомпрофспілки.

Він також порушив питання необхідності завершити звітно-виборну кампанію профорганізації, перервану російською збройною агресією практично на останніх її етапах.

«Як відомо, 23 травня мав відбутися черговий з’їзд Атомпрофспілки. Ми маємо завершити звітно-виборну процедуру. Невизначеність має негативний вплив у трудових колективах. Тому це завдання уже на найближчий період».
Іванна Храпко, голова Молодіжної ради Федерації профспілок України, голова Молодіжної ради Профспілки працівників державних установ України відзначила важливість для профспілки «прямих комунікацій». Це — «ключовий момент» для збереження інституту профспілкового представництва трудових колективів. «Професійні спілки під час війни залишилися в Україні серед небагатьох з демократичних інститутів, і ми не повинні його втратити». Вона також наголосила на важливості освітніх проєктів для «максимального нарощування молодіжного профспілкового потенціалу». Іванна закликала до організації спільного флешмобу, аби завадити підписанню Президентом України антинародного закону №5371.

Як засвідчило опитування, проведене серед учасників перед заключною сесією у рамках навчального курсу «Молодь під час війни», освітній проєкт досяг своєї мети і бажаних результатів, отримав схвальні відгуки у молоді. Передбачається, що з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених в опитуванні і під час заключної сесії, до наступного етапу навчання будуть залучені старші за віком профспілкові активісти, запрошується до участі також і молодь.


Джерело:https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9e/1/16/27a1.png")">
#Atomprofspilka #Atomprofinfo