mol fpu 7569 

3-4 жовтня 2023 року у м. Київ відбулось засідання ІІ Всеукраїнського молодіжного форуму: «Профспілкова молодь: твори своє майбутнє».

 

В роботі Форуму взяло участь понад 100 молодих профспілкових лідерів, які представили всі регіони України, понад 30 галузей економіки і  сфер громадського обслуговування.

До участі у Форумі також було залучено представників керівництва профспілкових об’єднань та організацій, Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства молоді та спорту України, керівників державних органів та установ, зокрема, Державної служби України з питань праці, Державного центру зайнятості, Національного агентства кваліфікацій, Національної служби посередництва і примирення,  представників об’єднань організацій роботодавців, молодіжних громадських об’єднань і організацій України.

Також Форум відвідала делегація європейських соціальних партнерів на чолі з Генеральним Секретарем Європейської конфедерації профспілок Естер Лінч.

Учасники Форуму обговорили становище молодих працівників та профспілкових активістів в умовах 585 днів повномасштабної терористичної, окупаційної війни росії проти України.

Було відзначено, що молоді українці сьогодні змушені жити і працювати в обставинах наступних постійних викликів та загроз:

  • систематичних артилерійських, повітряних та ракетних обстрілів та атак;
  • масованих руйнувань транспортної, енергетичної, соціальної, виробничої та житлової інфраструктури;
  • зупинки сотень виробництв, через військові та економічні чинники;
  • невиплати та затримки заробітної плати;
  • зменшення та скасування законодавчих і колективно-договірних гарантій працюючих;
  • понаднормової праці в умовах підвищеної загрози життю та здоров’ю;
  • збільшення навантаження на одного працівника через мобілізаційні заходи, внутрішню та зовнішню міграцію кадрів.

Тисячі молодих українців та українок мобілізовані до складу Сил оборони України і щоденно, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, захищають українську незалежність, демократію, права людини, свободу України та решти країн прогресивного світу. Вже сьогодні наші Герої стикаються з необхідністю посилення спроможності систем медичної реабілітації, психо-емоційного відновлення, розбудови програм і планів їх повернення до повноцінного цивільного життя і праці.

Мільйони молодих українців, втративши свої домівки на окупованих територіях та в зонах активного ведення бойових дій, змушені були виїхати в більш безпечні регіони України і зараз потребують постійного житла, якісних легальних робочих місць, соціальної підтримки і захисту.

Сотні тисяч молодих українців та матерів з дітьми, рятуючись від жахів війни, опинились на території країн Європи і сьогодні їм необхідна всебічна допомога та підтримка для повноцінної трудової і соціальної адаптації, забезпечення захисту їх прав та недопущення дискримінації.

Учнівська та студентська молодь в наслідок агресії позбавлена можливостей повноцінного очного навчання, тисячі навчальних закладів зруйновані або пошкоджені, рівень соціального захисту українців, які здобувають освіту, суттєво знижено.

Рівень бідності серед українців сягнув критичних показників.

В цих умовах у профспілковому русі, на фоні різкого падіння оплачуваного членства (більш ніж на 30%), спостерігається виняткове єднання та мобілізація всіх можливих ресурсів на підтримку війська, постраждалих спілчан та членів їх родин.

Військові виклики та одночасне прискорення євроінтеграційних реформ в усіх сферах держави та суспільного життя, загострили застарілі системні кризові явища у профспілкових організаціях. Зокрема, очевидними стали потреби у оновленні та омолодженні профспілкового лідерства, збільшення присутності у виборних органах жінок, підвищення кваліфікації профспілкових кадрів, цифровізації внутрішніх процесів і процедур, проведення структурної перебудови за найкращими європейськими моделями та зразками. 

Все це має максимально скоротити відстань між лідерами руху та спілчанами, підвищити демократичність та прозорість роботи і рішень, що впроваджуються, а також забезпечити належний рівень довіри та солідарності руху.

На окрему увагу заслуговує забезпечення системності та ефективності ведення соціального діалогу профспілковими організаціями на всіх рівнях: від підприємства до держави в цілому. Забезпечення безперебійної комунікації з соціальними партнерами на засадах незалежності, взаємної поваги та довіри, неухильності виконання прийнятих рішень, а також підвищення відповідальності при формуванні вимог і переговорних позицій, є запорукою ефективної побудови України європейського зразка.

Посилення соціального діалогу має забезпечити інклюзію представників працівників, зокрема молоді, залучення їх до процесів формування та відбудови країни на всіх рівнях, підвищення дотримання прав працівників та стандартів гідної праці, що є запорукою розбудови сталого миру і ключовою передумовою повернення українців додому.

Обговоривши існуючі суспільні, економічні та власне профспілкові виклики, учасники ІІ Всеукраїнського молодіжного форуму закликають:

1. Молодих працівників:

  • Мобілізувати роботу, спрямовану на забезпечення неухильного дотримання прав і свобод працівників на робочому місці.
  • Посилити зусилля з розробки дієвих пропозицій щодо відбудови економіки України та її соціальної сфери.
  • Вносити та просувати ініціативи з модернізації профспілкового руху України, відповідно до норм і стандартів провідних організацій-членів ЄКП.

2. ФПУ та її членські організації:

  • Вжити заходів з активізації соціального діалогу на всіх рівнях, посилення колективно-договірної роботи, захисту прав та інтересів спілчан в умовах війни та повоєнної відбудови.
  • Активізувати роботу з внесення змін до статутних документів з метою імплементації європейських підходів і моделей профспілкової роботи, зокрема, в частині забезпечення квот для жінок та молодих спілчан в складі виборних і робочих органів та делегацій.
  • Посилити прозорість і демократичність роботи та процесів прийняття рішень, активізувати боротьбу з корупцією, дискримінацією, запровадити електронний облік профспілкового членства, в тому числі молоді.

  1. МКП, ЄКП, галузеві міжнародні профспілкові об’єднання, національні профцентри та їх молодіжні органи:
    • Продовжити та посилити підтримку України, її громадян та прогресивних громадських організацій з метою забезпечення миру на умовах відновлення територіальної цілісності, незалежності та недоторканості України в усіх доступних та можливих формах.
    • Вжити заходів щодо засудження країни агресора та її посібників, їх міжнародної ізоляції, виключення з усіх міжнародних демократичних організацій, протидії поширенню насильства та дезінформації, належної фіксації військових злочинів та законного переслідування винних осіб;
    • Сприяти реалізації заходів з підтримки та адаптації українців, що перебувають закордоном на умовах тимчасового захисту, впровадженню програм з підтримки європейських структурних реформ, українського громадянського суспільства та українського профспілкового руху зокрема.

Схвалено II Всеукраїнським молодіжним форумом