31.4 Belarus Uprising 2 1920x1080

Верховний суд Білорусі своїм рішенням від 19 липня 2022 року припинив діяльність Вільної профспілки Білоруської, Вільної профспілки металістів, Білоруської незалежної профспілки гірників, хіміків, нафтопереробників, енергетиків, транспортників, будівельників та інших працівників, Білоруської профспілки працівників радіоелектронної промисловості, а також Асоціації профспілок «Білоруський конгрес демократичних профспілок». Почалася процедура ліквідації цих організацій, хоча текст постанови Верховного суду досі не опубліковано.

Раніше в цьому році, в кінці квітня, було затримано більше 20 представників незалежного профспілкового руху. Це керівництво і співробітники офісу Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП), а також лідери та активісти членських організацій БКДП: ВПМ (Вільної профспілки металістів), ВПБ (Вільної профспілки Білоруської), РЕП (Білоруської профспілки працівників радіоелектронної промисловості) і БНП (Білоруської незалежної профспілки). 15 профспілкових лідерів і активістів досі перебувають за ґратами без рішення суду, в тому числі й віце-президент МКП, член Адміністративної ради МОП, голова БКДП Олександр Ярошук та його заступник Сергій Антусевич. За інформацією адвокатів, розслідування у їхніх справах уже завершено і їхній розгляд у суді може розпочатися вже наприкінці вересня, але деталі звинувачень залишаються невідомими.

Це рішення Верховного суду, дії Уряду Білорусі суперечать зобов'язанням країни за міжнародними трудовими стандартами і правами людини, що випливають із її членства в Міжнародній організації праці та міжнародним конвенціям і пактам, ратифікованим Білоруссю.

Федерація профспілок України категорично вимагає від вимагає від Верховного суду Білорусі переглянути своє рішення, а від Уряду Білорусі – припинити ліквідацію незалежних профспілок у Білорусі. З вимогою звільнити ув'язнених профспілкових лідерів та активістів і припинити переслідування незалежних профспілок виступили Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародна конфедерація профспілок (МКП), міжнародні, регіональні та національні профспілкові та правозахисні організації, зокрема й ФПУ.

Федерація профспілок України поділяє точку зору МКП і ЄКП, що все це є продовженням тривалої антипрофспілкової кампанії режиму Лукашенка і розглядає ці дії як демонстративне покарання за критику на адресу Лукашенка і принципову позицію незалежних профспілок у відстоюванні прав і свобод працівників.

Уряд Білорусі має невідкладно надати доступ представникам МОП, МКП та інших профспілкових організацій для з'ясування причин арешту, умов перебування затриманих профспілкових активістів, а також для спостереження за ходом судових процесів проти профспілкових діячів і профспілкових організацій.

Профспілки України також закликають Уряд Білорусі не підтримувати військову агресію росії проти Україні, припинити надавати територію Білорусі для нанесення повітряних ударів по населенню, промисловим і цивільним об'єктам в Україні, які спричиняють смерть і страждання людей. Україна в цій війні неодмінно переможе!

Президія Федерації профспілок України,

29 вересня 2022 року