Профспілки беруть активну участь у подіях, що нині захлинули Україну, роблять все задля перемоги і всілякої підтримки захисників нашої держави та людей, в домівках яких нині точаться жорстокі бої!

Ми звернулись до Сергія Мартинюка, радника голови Федерації профспілок України з проханням відповісти на питання про те, яким чином ФПУ докладає зусиль, аби допомогти усім, хто того потребує?

 

С.М.: - Згадую, розмови, котрі часто чув під час Євромайдану. В них йшлося про те, що у Будинку профспілок завжди нагодують, там можна зігрітися, випити чаю чи води. Це приємно, адже навіть у такий складний для країни час профспілки виконували і продовжують виконувати свою пряму функцію – підтримувати, усіляко допомагати та сприяти захисту не тільки членів профспілок, а й кожного українця, який того потребує.

Подобається це комусь чи не подобається, але саме будинок Профспілок став символом повстання гідності. Як приклад, на сьогодні

ПрАТ «Укрпрофтур» та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» активно долучилися до надання соціальної допомоги та усілякої підтримки учасників Євромайдану, постраждалих внаслідок військових дій на Сході України, членам родин загиблих внаслідок цих подій та потерпілим сім’ям від вибуху багатоповерхового будинку в м. Миколаєві.

 

IMG 0484

 

Аби не бути голословним хочу навести приклад, що підприємства системи ПрАТ «Укрпрофтур» під керівництвом Голови Правління Стрільця С.М. за першими покликами про допомогу відгукнулися на людське горе і розпочали надання благодійної допомоги щодо проживання, лікування, оздоровлення та харчування учасників Євромайдану та їх сімей.

У результаті таку допомогу було надано майже 300 особам.

Окрім того, майнові комплекси товариства прийняли 546 осіб – біженців, які були змушені покинути власні домівки у зв’язку із проведенням заходів АТО, з Донецької, Луганської областей та АР Крим. Цих людей також забезпечили всіма необхідними засобами для тимчасового проживання.

Заклади ПрАТ «Укрпрофоздоровниці» розмістили, пролікували та оздоровили  2 507 осіб, серед яких понад 400 – діти. За ініціативи Голови Правління Суботи М.В. зібрано та перераховано 280 тис.грн. на рахунок Міністерства Оборони України за сухі пайки для вояків, які приймають участь в АТО.

    

- Розкажіть про благодійний фонд, який створено за сприяння ФПУ. Чи є уже результати його роботи?

 

 

С.М.:   Дійсно, наприкінці травня поточного року ми заснували благодійний медичний фонд «Лелеко». Основна задача фонду – благодійність на відродження сильної, вільної, духовної особистості, адже міцний українець – сильна держава. Над цим наразі і працюємо.

За час його існування надана допомога та оздоровлено 118 осіб, з них – 6 дітей. Закуплено дизельне пальне для евакуації співробітників дочірнього підприємства «Слав’янськ - Курорт».

Заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко (на фото), за чиєї підтримки відбуваються усі ці кроки, активно переймається долями вояків та їхніх родин. Крім того, він активно підтримує розвиток українських митців, що є нашим сьогоденням і майбутнім.

 

sss 130814

 

Зокрема, здійснено допомогу в організації показу літального апарату винахідника Василя Столяра та художньої виставки Василя Дідика. Ці дві людини приймали активну участь у Євромайдані, своєю творчістю і новизною вони прославляють нашу країну поза її межами. Відтак, полотна художника Василя Дідика прикрашають оселі пооціновувачів його творчості в Італії, Англії, Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі, Угорщині та інших країнах світу.  

Нині уся робота ведеться задля підтримки війська. Як приклад, 5 серпня представниця фонду «Лелеко» Божена Євдокименко з творчою групую співаків Майдану організували концерт у військовому шпиталі м. Ірпінь. Такі заходи плануємо проводити і надалі. Наразі на стадії завершення організація поїздки цього ж колективу митців на Схід в м. Слов’янськ. Планується дати 5 концертів перед вояками, які квартирують в наших санаторіях.

 

IMG 0494

 

Також хочу наголосити, що першими, хто відгукнулися і надали безповоротну фінансову допомогу нашому фонду були: Василь Мойсюк (Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України), Вікторія Коваль (Профспілка працівників охорони здоров'я України), Ігор Гатаулін (Всеукраїнська професійна спілка «Футбол України»), Тетяна Нікітіна (Профспілка працівників державних установ). З маленького виростає велике, тому сподіваюсь що до фонду долучаться і інші, найти мене в будинку профспілок не важко кімната № 306.

 

- Сергію Яковичу, ви порівняно нещодавно долучилися до профспілкової родини і сьогодні є її активістом. На вашу думку, які складнощі виникають у роботі профспілок та що нині необхідно змінити, аби вони працювали ще дієвіше?

 

С.М.: - Мене часто питають: навіщо ти це робиш? Я вважаю, що сьогодні Україна отримала історичний шанс. Я не хочу, щоб ми були придатками до євро, балтійського або московського союзів. Нам треба ставати на власні ноги. Переконаний, нам треба позбутися комплексу народу: жертви, невдахи та молодшого брата. Нам є чим пишатись і над чим працювати. Українці це нація, яка має розум ПЕРЕМОЖЦЯ.

 

IMG 0509

 

Перш за все хочу наголосити, що я не згоден з тим, яким чином сьогодні в Україні відбувається діалог між владою і профспілками. Перебуваючи за кордоном, я бачив наскільки тамтешня влада зацікавлена в співпраці з профспілками, а в нас же все навпаки – ми начебто просимо змилуватися над нами і допомогти, звернути на нас увагу… Профспілки – то велика сила! А влада часом про це забуває.

Профспілки – це держава в державі! Тож я закликаю усіх повірити в себе і об’єднатися – всі ми робимо спільну справу! Не може бути сильним, приміром, «Укрпрофтур» чи «Укрпрофоздоровниця», а ФПУ при цьому слабкою… Треба зрештою зрозуміти, що є одна велика і неподільна профспілкова система і треба разом виправляти існуючі помилки та, зрештою, дещо змінювати принципи роботи, залучати інвесторів тощо.

Україну піднімуть і зроблять сильною тільки самі українці !

Від повстання гідності до гідного життя!

 

Від імені редакції вітаємо Сергія Мартинюка з днем народження!

 

IMG 9580

 

На фото - Сергій Мартинюк, радник голови ФПУ

 

Бесіду вела

Марія Польова