2014 029 002

Актуальні питання соціально-економічного захисту людини праці, завдання, що стоять перед профспілками України у цей складний час в історії країни, обговорили 21 березня учасники Робочої наради керівників репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок – суб’єктів Угоди про утворення СПО об’єднань профспілок. Вів засідання В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

Серед головних тем обговорення – «Про спроби Уряду скоротити бюджетні соціальні програми та зменшення фінансування охорони праці та техніки безпеки».

«Ситуація с фінансами в державі зараз є критичною, - наголосив В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий. – Для того, щоб отримати від Міжнародного валютного фонду певну позичку, потрібне знайти у Держбюджеті ресурс розміром 50 млрд. гривень. По прогнозам, буде не приріст, а зменшиться ВВП. Це приведе до зменшення надходження грошей до бюджету, скорочення фонду заробітної плати на 54 млрд. гривень. Картина виглядає досить жорсткою. Тому, безперечно, профспілки не можуть не відреагувати на ці моменти. Можна передбачити, що рішення Уряду будуть вимушено непопулярними. Але ми маємо максимально забезпечувати захист прав та законних інтересів працівників».

Говорячи про роль місії МВФ в Україні, Григорій Осовий зазначив, що профспілки мають чітко знати про умови МВФ для надання кредиту Україні. На цьому, доречи, він наголосив під час телефонній розмови з представником МВФ в Україні. Профспілковий лідер в цієї бесіді ще раз підкреслив необхідність зустрічі представників СПО профспілок із місією МВФ для обговорення соціальних складових договору про кредитування.

Учасники наради також обговорили питання про делегування до урядових комітетів уповноважених представників СПО об’єднань профспілок, а також делегування представників всеукраїнських об’єднань профспілок до складу громадських рад та колегій центральних органів виконавчої влади.

Було визначено з кандидатурами представників профспілок до урядових комітетів: соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва (Г.В. Осовий); з питань оборони, оборонно-промислового комплексу та правоохоронної діяльності А.С.Оніщук), з питань регіонального розвитку (О.І.Романюк); гуманітарного розвитку ( С.М.Кондрюк).

Всеукраїнським об’єднанням профспілок рекомендовано ініціювати перед центральними органами виконавчої влади питання про включення їх представників до складу громадських рад і колегій.

Як підкреслили учасники наради, це необхідне з метою забезпечення широкої участи представників профспілок в управлінні державними справами, здійсненню громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, проведенню соціального діалогу під час формування і реалізації державної політики та у зв'язку із змінами, які відбулися в системі центральних органів виконавчої влади.

Керівник Управління соціального діалогу та соціального страхування апарату ФПУ Галина Колосюк проінформувала, що участь представників профспілок у складі громадських рад при центральних органах виконавчої влади передбачена також постановою Кабінету Міністрів України № 996 від 03.11.2010 р., у складі колегій центральних органах виконавчої влади - постановою Кабінету Міністрів України № 1569 від 02.10.2003 р.

На нараді було вирішено провести засідання СПО об’єднання профспілок 7 квітня поточного року.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2014 029 004