cennosti-595x400

 

Повноважні представники репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок зібрались 29 квітня для перерозподілу квот своїх представників, які входять до профспілкової сторони органів соціального діалогу на національному рівні.

Такими органами є Національна тристороння соціально-економічна рада, Український координаційний комітет сприяння зайнятості населення, правління пенсійного фонду України, наглядові ради та правління Фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо.

Згідно з діючим законодавством розподіл квот між репрезентативними профспілками здійснюється пропорційно до чисельності їх членів, але не менш як по одному представнику від кожної репрезентативної профспілки.

У дискусії взяли участь представники від ФПУ, Федерації профспілок транспортників України, Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність», Конфедерації вільних профспілок України, Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок та Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва.

Вони дійшли згоди про те, що у соціальному діалозі мають брати участь представники усіх профспілок та їх об’єднань, що відповідають вимогам репрезентативності, а також домовились про необхідність розробки узгодженої формули, за якою можливо безперешкодно визначити представництво профспілок в органах соціального діалогу.

Під час обміну думками наголошувалось на тому, що основним завданням діяльності профспілкових представників в таких органах полягає у забезпеченні прозорості їх роботи та контролю з боку громадськості. Законодавством встановлено, що органи соціального діалогу мають інформувати громадськість про свою діяльність та прийняті рішення, а самі рішення, прийняті тристоронніми або двосторонніми органами соціального діалогу в межах їх повноважень, є обов’язковими для розгляду органами державної влади та органами місцевого самоврядування, профспілками та роботодавцями та їх об’єднаннями відповідного рівня.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ