АКЦИЯ2

 

Керівник Антикризового профспілкового штабу, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк звернувся до членів Антикризового профспілкового штабу, учасників Другого пікетування Кабміну, всіх, хто морально підтримував пікетувальників.

В листі зокрема говориться, що
проведене 3 червня Друге пікетування Кабміну довело високу організаційну готовність профспілок до застосування таких форм акцій. Головними ознаками цього пікету були більша ніж планувалась чисельність учасників від майже всіх профоб’єднань України, висока самоорганізованість, застосування більшої кількості і змістовності плакатів і транспарантів. Важливим є збереження уваги преси і телебачення, які все ще обережно висвітлювали профспілкову акцію, однак тональність подання інформації була переважно позитивною і об’єктивною. Вже все більше профорганізації, самі учасники пікетування поширюють через соцмережі фото, відео і текстову інформацію про перебіг подій.

З’явилась впевненість у спроможності більшості профорганізацій різних рівнів стати активними автономно-солідарними учасниками такого пікетування, зазначається у зверненні. Отриманий досвід дає розуміння потреби переходу до застосування креативних сценаріїв як підготовчої роботи, безпосереднього проведення акції так і поширення і впровадження її результатів.

 

АКЦИЯ

 

«10 червня заплановано підсумкове Трете пікетування Уряду, що завершує Попереджуваліні акції на захист конституційних трудових прав членів профспілок, - наголошується в листі. - Від дій уряду та парламенту залежить, чи перейдуть профспілкові акції відразу у більш активну і масштабну форму, чи повноцінно стартує реальний соціальний діалог на вирішення гострих соціальних проблем. На сьогодні наші з Вами дії дозволили розпочати такий діалог і низка політичних декларацій і публічних заяв керівників держави вселяє надію, що вимоги профспілок не просто почуті, а вже міняється позиція влади на користь інтересів Людини Праці».

У зверненні також говориться: найбільш вагомим є проголошена Президентом Петром Порошенко позиція про необхідність прискорення проведення індексації зарплат і пенсій – власне, що і є ключовою вимогою профспілок. Прем’єр-міністр А. Яценюк зголосився на розгляд Урядом проблем, зокрема оплати праці, системного збереження і створення робочих місць, а також перегляду політики легалізації зайнятості. Маємо вже тенденцію на скорочення зарплатних боргів, що дозволяє говорити про початок реалізації другої нашої вимоги.

 

АКЦИЯ1

«До позитивів можна віднести, хоч і не без зволікання, прийняте офіційне рішення Кабміну про формування примирної комісії для перемовин з профспілками щодо висунутих ними вимог, - підкреслюється далі. -
Відбулись конструктивні перемовини з очільниками Мінекономіки, що відкривають перспективу активної участі профспілок у співпраці з цим Міністерством, дано фактично старт проведенню переговорів з укладання галузевих угод у промисловій сфері, а також у сфері торгівлі. Таким чином соціальний діалог набуває реалістичних форм. Жорсткі перемовини щодо відновлення санаторно-курортного лікування та трудової реабілітації, літнього оздоровлення дітей таки зрушили це питання з мертвої точки і є вірогідність внесення на голосування відповідних законодавчих правок. Ця профспілкова вимога має багато ворогів, тому кожен крок на її вирішення є вкрай важливим. Велику зацікавленість до позиції і пропозицій профспілок стали проявляти парламентські фракції, розпочались активні консультації та публічні зустрічі з профактивом. Чи дає це можливість заспокоїтись, або зменшити профспілкову активність? Давайте радитись. Констатуючи певні позитивні прояви, маємо визнати, що ключові профспілкові вимоги ще не почались реалізовувавсь – мінімальна зарплата та базовий тариф у бюджетників все ще залишаються замороженими, індексування зарплат в більшості не проводиться, антисоціальні обмеження не відмінено, драконівські тарифи ЖКГ та ціни на життєво необхідні товари та послуги продовжують зростати».

 

АКЦИЯ3

У зверненні зазначається, що на засіданні Президії Федерації профспілок України 24 червня та на засіданні Ради ФПУ 25 червня буде підведено етапний підсумок роботи та визначено формат подальших дій як в літній період так і при підготовці та проведенні Осіннього наступу профспілок. 

«Зроблене довело можливість змін, ми зобов’язані не просто закріпити перший успіх профспілок, а розвинути його такими темпами, щоб відновлення конституційних трудових прав відбулось в цьому році, а з наступного почалось реальне скорочення розриву між якістю життя українців і євросоюзівці», - підкреслюється у листі.

 

ІАЦ