УГОЛЬ

 

Ми повинні вибудувати певний інструментарій взаємодії влади, роботодавців та профспілок в розробки комплексної державної програми реформування та розвитку сфери енергетики, всього ТЕК. На цьому наголосив 9 червня заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець на консультативної зустрічі представників профспілок з міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним. А для цього, підкреслив він, вкрай потрібен ефективний та результативний соціальний діалог.

Захід відбувся в розвиток діалогу, який було розпочато під час засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради 16 квітня. За результатами того засідання НТСЕР Прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком дано відповідні доручення міністрам та керівникам інших центральних органів виконавчої влади. Серед них  – забезпечити дотримання норм закону щодо здійснення соціального діалогу під час розробки проектів законів, інших нормативно-правових актів з питань соціальної та економічної політики і трудових відносин, державних програм економічного та соціального розвитку, інших державних цільових програм, державних соціальних стандартів та рівня оплати праці, основних економічних і соціальних показників проекту державного бюджету на відповідний рік.

 

УГОЛЬ1

 

Метою сьогоднішній зустрічі було, перш за все, обговорення актуальних питань: як виконуються доручення Голови Уряду міністром енергетики та вугільної промисловості, які кроки для реформування галузі та розвитку соціального діалогу вже здійснено, якою може бути роль профспілок у розвитку та реформуванні сфери ТЕК.

«Профспілки, у першу чергу, цікавить, як Міністерство планує вирішувати проблеми діяльності підприємств галузі, кадрів, заборгованості по зарплатам, безпеки праці, - зазначив Сергій Українець. – Чи має Міністерство комплексну та ефективну програму розвитку? Якщо вони тільки розробляється, то якою бачать у відомстві участь і роль профспілок у створенні гідних та безпечних умов праці, іі оплати, вирішенні трудових і соціальних питань».

 

УГОЛЬ2

 

Заступник Голови ФПУ звернув увагу на таку гостру проблему, як безпека праці. Він навів шокуючи цифри: тільки по облгазам зараз не вистачає до нормативної чисельності майже 20 тисяч працівників. Питання кадрового забезпечення впливає на умови праці, її безпеку. Тому профспілкам дуже важливо побачити, якими будуть галузеві програми розвитку, як вони розробляються і наскільки до їх розробки та реалізації будуть залучені профспілки.

«На сьогодні стан галузі є критичним, він характеризується значною зношеністю основних фондів, низкою глибиною переробки нафти, неспроможністю виготовляти відповідної якості, - зазначив голова Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості Василь Мойсюк. – Через брак коштів і незацікавленість власників підприємств, роботи з модернізації виробництва виконувалися в недостатніх обсягах і давно призупинені. Не було вирішено і проблеми з поставкою заводам нафти. В результаті сьогодні нафту переробляє в незначних обсягах лише Кременчуцький НПЗ…»

 

УГОЛЬ3

 

Василь Мойсюк підкреслив, що з фактичною утратою власної нафтопереробної галузі Україна опинилася в дуже вразливому стані щодо енергетичної незалежності та обороноздатності. Він запропонував створити узгоджувальну комісію за участю відповідних державних органів, власників і керівництва НПЗ, науковців, експертів та фахівців для підготовки пропозицій по вирішенню основного питання – запуску підприємств у роботу, а також напрацювання пропозицій до законодавчих та інших нормативних актів з цієї проблеми.,

Про стан своїх галузей, участь профспілок у забезпеченні соціально-економічних прав та інтересів працівників проінформували також керівники ряду всеукраїнських галузевих профспілкових організацій – працівників газових господарств Олег Агрба, працівників нафтової і газової промисловості Володимир Дмитришин, працівників атомної енергетики та промисловості Валерій Матов, працівників вугільної промисловості Віктор Турманов, працівників енергетики та електротехнічної промисловості Сергій Шишов. Вони запропонували конкретні кроки для вирішення актуальних і болючих проблем, що турбують людину праці.

У свою чергу міністр з міністром енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин проінформував присутніх про ситуацію у сфері ТЕК. Зокрема він повідомив, що вже підготовлено Концепцію та Програму реформування вугільної галузі, які нададуть поштовх видобутку на державних вугільних шахтах, і цього тижня заплановано ці документи внести на розгляд Уряду. Міністр наголосив, що, згідно з Програмою, із 35 шахт буде вибрано найбільш перспективні, щоб залучити інвестиції та збільшити видобуток, що дозволить знизити собівартість продукції та працювати без дотацій. Проте, за словами Міністра, на перехідний період необхідна фінансова підтримка держави.

 

УГОЛЬ6

 

«Ресурсів, які в нас є, достатньо, просто ми їх не використовуємо», - зауважив міністр. - Також звернув увагу на важливості питання енергоефекивності. Він повідомив, що за минулий рік споживання газу знизилося на 20%, проте 50% втрат тепла залишається на рівні кінцевого споживача, тому ефективне використання дорогих енергоресурсів повинно бути одним із першочергових завдань теплокомуненерго. Міністр зазначив: «Я думаю, що, можливо, приватизація теплоелектроцентралей, теплокомуненерго може бути досить дієвим заходом для того, щоб дати поштовх для модернізації і зменшення споживання, збільшення ефективності виробництва теплової енергії і, відповідно, збалансування рахунків, які будуть виставлятися кінцевому споживачеві», - підкреслив він. Керівник відомства також наголосив, що на сьогодні основні зусилля спрямовані на розробку проектів модернізації ТЕЦ.

Прес-служба ФПУ