НСПП

 

Упродовж січня-липня 2015 року Національна служба посередництва і примирення (далі – НСПП) сприяла вирішенню 164 колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС (К), (3 – на національному, 3 – на галузевому, 7 – на територіальному, 151 – на виробничому рівнях), участь в яких брали 1,2 млн. працівників 6528 суб'єктів господарювання. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу суб'єктів господарювання, де мають місце згадані спори, – майже 1,8 млн. осіб.

Всього у зазначених 164 спорах найманими працівниками було висунуто 417 вимог, з яких 165 (40,0%) – щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати, 58 (14,0%) – щодо підвищення рівня заробітної плати та запровадження відповідних умов оплати праці, 50 (12,0%) – щодо виконання заходів з охорони та безпеки праці.

Упродовж січня-липня 2015 року за сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 68 спорів (2 – на національному, 4 – на територіальному, 62 – на виробничому рівнях) та 177 вимог.

Зокрема, у липні 2015 року за сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 37 вимог та 15 спорів.

Також, упродовж липня поточного року з метою запобігання виникненню КТС(К), НСПП взято на облік 47 випадків на виробничому рівні та 52 чинники на 46 підприємствах.Загалом, у січні-липні п. р. за сприяння НСПП знято з обліку 234 випадки (3 – на територіальному, 231 – на виробничому рівнях) та усунено 271 чинник на 339 підприємствах.

Зокрема, у липні 2015 року за сприяння НСПП знято з обліку 29 випадків (на виробничому рівні) та усунено 39 чинників на 27 підприємствах. Загалом, з початку року відбулось 10 страйків та 36 акцій соціального протесту, у яких взяли участь майже 22,8 тис. найманих працівників.

За результатами моніторингу стану соціально-трудових відносин можна відмітити, основними чинниками дестабілізації стану СТВ були і залишаються затримка розрахунків замовників за виконані роботи і, як наслідок, несвоєчасна виплата заробітної плати, заборгованість із виплати заробітної плати, призупинення виробничої діяльності, що призводило до зміни режиму роботи та ін.

Так, НСПП продовжувала сприяти вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) між СПО репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України. За результатами проведених протягом травня - липня 2015 року примирних процедур Сторони домовились здійснити низку заходів для задоволення вимог, а також вирішили вважати врегульованими в цілому третю, четверту, сьому вимоги, а шосту вимогу – задоволеною в частині внесення законодавчих ініціатив щодо посилення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у червні 2015 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення. 

 

Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ