31017

 

Відбулась робоча зустріч Голови Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з Главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним.

 

Зустріч було ініційовано на виконання рішень Ради ФПУ і СПО об’єднань профспілок, пов’язаних з необхідністю подолання критичного стану в соціально-трудовій сфері та прийняття відповідних законодавчих та управлінських рішень.

Під час розмови Г.Осовий акцентував увагу на зонах високої соціальної напруги в трудових колективах, що останнім часом набувають все більших масштабів, це – зростання безробіття, заморожування зарплат, пенсій і соціальних виплат, багаторазове підвищення цін і тарифів, збільшення боргів по зарплатам – за останніми даними сума заборгованості вже сягнула 1 млрд. 900 млн. грн. та ін.

Саме невирішеність цих питань спочатку вимусила вийти профспілкових активістів на вулиці під гаслами: ні – бідності в Україні, вимагаємо гідну працю і справедливу зарплату, а згодом СПО профспілок вступити в колективний трудовий спір з Урядом і роботодавцями з метою повернути працівникам зароблене і проіндексувати їх доходи принаймні на рівень інфляції.

Примирні процедури, що тривають у рамках розв’язання цього конфлікту, допоки не призвели до позитивних змін, тому зростає ймовірність, що профспілки, скориставшись своїм законним правом, можуть перейти до наступного етапу своїх дій, а саме всеукраїнської акції протесту, або страйків. За результатами соціологічного опитування, проведеного профспілками ще навесні цього року, більше 50% зі 100 тис. опитаних спілчан, виявляють готовність до участі у протестних діях, а більше чверті з них висловились за проведення страйку. Це дуже тривожний сигнал для суспільства, який свідчить про зростання температури незадоволення діями влади. Пік цієї напруги може припасти на осінь і співпасти з періодом проведення виборів до місцевих органів влади, що може створити вкрай негативне тло для передвиборчої компанії.

Враховуючи неефективний рівень соціального діалогу з Урядом, який не поспішає ухвалювати необхідні соціальні рішення, профспілки останніми місяцями посилили свої контакти з парламентарями. Г.Осовий розповів про дві зустрічі представників профспілкових об’єднань з керівниками депутатських фракцій і груп у Верховній Раді, які проходили за участі Голови ВР Володимира Гройсмана, і в результаті яких вдалося досягти спільної домовленості щодо ухвалення пакету «соціальних» законопроектів вже протягом поточної сесії.

Насамперед це закони, які повернуть санаторно-курортне лікування для застрахованих у фондах соц.страху осіб, а також демобілізованих учасників АТО, нададуть можливість проіндексувати зарплати і пенсії, що, на переконання профспілок, потрібно робити якомога швидше – вже в вересні-жовтні, а не в грудні, як це обіцяє Уряд.

Це дуже важливо для захисту людей від бідності. Не менш важливим, на чому весь час наполягають профспілки, є розроблення державної програми зайнятості, ухвалення якої не тільки дозволить стримати темпи зростання безробіття, але й надасть роботу тим, хто її потребує, в тому числі тимчасово переселеним із зони проведення АТО.

Профспілковий лідер детально розповів про ту масштабну роботу, яку щороку здійснюють профспілкові санаторії, профілакторії з лікування і реабілітації осіб, які працюють у шкідливих умовах праці, а це понад 3 млн. осіб, а також постраждалих в наслідок нещасних випадків на виробництві. Він акцентував увагу Б.Ложкіна на тому, що профспілкові санаторно-курортні заклади з перших днів початку АТО долучились також і до лікування учасників АТО та надали притулок тимчасово переселеним особам. Персонал цих закладів має високу професійну кваліфікацію і готовий й надалі виконувати важливу державницьку справу щодо лікування і реабілітації наших захисників.

Глава АП взяв до уваги інформацію і оцінки профспілками ситуації, що склалася в сфері праці і трудових відносин. Він з великою увагою поставився до законодавчих пропозицій, які підтримані профспілками і знаходяться у ВР, та запевнив, що в АП ці питання будуть вивчені і взяті до уваги.

Досягнуто домовленості, що зустрічі у робочому форматі між керівництвом АП і лідерами профспілок будуть продовжені.

 

Прес-служба ФПУ