ГАЗ

 

     Питання оплати за спожиті товари і послуги через їх соціальну значущість постійно викликають інтерес у користувачів. До Федерації профспілок України надходять відповідні листи від членів профспілок з проханням роз’яснити правила оплати за ті, чи інші послуги. Так, зокрема, чи включено в роздрібну ціну природного газу для населення витрати на послуги банків по прийому платежів за послуги з газопостачання?

    Звертаємо увагу, що роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, розраховуються з урахуванням ціни газу власного видобутку як товару, цільової надбавки, податку на додану вартість та тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу.

     Стаття «Інші витрати», яка входить до структури тарифу на постачання природного газу за регульованим тарифом, зокрема, включає такі витрати, як витрати на послуги зв'язку, послуги автотранспорту, оренда споруд, відрядження, витрати на охорону, плата за землю, послуги банку, податки за рахунок собівартості тощо.

       Згідно інформації НКРЕ України до складу витрат «послуги банку», зокрема, входять витрати, пов'язані з оплатою послуг комерційних банків та інших кредитно-фінансових установ, включаючи плату за розрахункове обслуговування, у тому числі кошти для покриття послуг банків за послуги з прийому платежів за природний газ від населення, отримання гарантій вексельного авалю факторингових і довірчих операцій, облік боргових вимог і зобов'язань, включаючи цінні папери, та облік інших витрат, пов'язаних з грошовим обігом.

       При цьому газопостачальні підприємства укладають договори про приймання готівкових платежів від населення за природний газ з відповідними банками.

        Таким чином, у роздрібну ціну природного газу для населення включено витрати на послуги банків. Для визначення переліку банків, з якими укладено договори про приймання готівкових платежів від населення за природний газ, споживачу необхідно звернутися безпосередньо до газопостачального підприємства.

 

                                                       Департамент бюджетної політики та

                                                        соціального захисту