ПЕНСИОННЫЙФОНД

Частиною 2 постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.2021 р. №127 передбачено встановлення з 1 липня ц.р. щомісячної доплати до пенсій у сумі 100 грн.  Проте, зазначену доплату до пенсії отрималине всі пенсіонери, а лише ті, яким пенсія призначена відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо звернення за призначенням пенсії надійшло до 31 грудня 2020 року включно, за умови, що їх пенсія протягом січня-липня 2021 року не підвищувалася, зокрема, у зв’язку з індексацією, із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність або мінімальної заробітної плати, визначених законом.

Слід нагадати, що індексації у ц.р. (з 1 березня, на коефіцієнт 1.11) підлягали пенсії  (незалежно від факту роботи), призначені по 31 грудня 2018 року включно. Підвищення пенсій у звязку із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, провадиться усім непрацюючим пенсіонерам (з 1 липня, 1 грудня кожного року). Підвищення пенсій у звязку із зростанням мінімальної заробітної плати, провадиться щорічно із 1 січня та 1 грудня особам, які досягли 65-річного віку та мають тривалий (чоловіки – понад 35 років, жінки – понад 30 років) страховий стаж.  

При цьому, на встановлення щомісячної доплати до пенсії у розмірі 100 грн  впливає сам факт, а не сума підвищення пенсії у період з січня по липень ц.р., зокрема, непрацюючому пенсіонеруу звязку із збільшеннямз 1 липня ц.р. прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо пенсія підвищилася, незалежно від суми, то щомісячна доплата до пенсії з 1 липня ц.р. у розмірі 100 грн не встановлюється.

За інформацією Пенсійного фонду України, з 1 липня 2021 рокущомісячну доплату до пенсій у сумі 100 грн встановлено 203,2 тис. пенсіонерів.

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення Федерації профспілок України