СТОЛ3

 

«В проекті Трудового кодексу, який запропоновано Міністерством соціальної політики України, фактично руйнується система колективно-договірних відносин, яка б могла покращувати гарантії у сфері оплати праці. Ми сьогодні зібрались з тим, щоб не просто його покритикувати, але й надати певні альтернативи». Про це заявив перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, відкриваючи засідання круглого столу на тему «Новації, виклики та негативи в розділі «Заробітна плата» проекту Трудового кодексу».

 

СТОЛ1

 

Як зазначив Сергій Кондрюк, у проекті є багато речей, які можна вважати позитивними. «Але яка б не була велика діжка меду, там не повинно бути жодної ложки дьогтю, - сказав він. - Наша мета – цей дьоготь вилучити з тієї діжки і замінити його речами, які будуть корисні для українського працівника та відповідати європейським правилам і стандартам. Як бачимо, автори цього проекту наступають на ті ж самі граблі. Вони думають, що групка осіб може знайти відповіді на всі питання, а соціальний діалог є вторинним. Я думаю, що нарешті у цьому світі політики і виконавчих органів влади зрозуміють: треба радитися із суспільством, шукати з ним компромісу, Тоді і суспільство буде з розумінням відноситися до таких ініціатив. Сподіваюся, що ми сьогодні запропонуємо як конкретні норми конкретних положень проекту Трудового кодексу, так і процедуру, як його треба готувати, щоб після прийняття у Верховної Раді ця трудова Конституція працювала, а не нехтувалась»

 Озайомив присутніх з історією роботи над проектом Трудового кодексу, Сергій Кондрюк підкреслив, що Федерація профспілок України проінформувала членів СПО об’єднань профспілок про поданий Міністерством проект і запропонували висловити свою позицію і спробувати консолідувати зусилля на підготовку цього фундаментального документа, де кожна стаття має вагоме значення для всіх працюючих людей. Профспілки вирішили дати принципові зауваження, які є такими, що роблять цей проект неприйнятним для його подальшого просування. «Мені здається, що місія профспілок сьогодні не в критиканстві, не в спробах діагнозу проекту Трудового кодексу, а в формулюванні його альтернативи», - зазначив заступник Голови ФПУ.

 

СТОЛ8

 В дискусії з цього питання взяли участь представники Федерації профспілок, галузевих профспілок, Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, наукових кіл, експерти.

 У виступі провідного наукового співробітника відділу досліджень людського розвитку Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Ірини Новак наголошувалось на необхідності відкритості та гласності при підготовці таких важливих для суспільства документів. При цьому вона зазначила, що позиція Міністерства соціальної політики щодо оплати праці, мінімальної зарплаті вже не перший рік є деструктивною, що і знайшло відображення у проекті Трудового кодексу. У зв’язку з тим, що в останній час в країні намітився тренд до неолібералізму в економіці, у тому числі у сфері оплати праці, це є загрозою законним правам людини праці.

 Продовжуючи тему спроби лібералізувати економіку та соціально-економічні відносини, заступник Голови Профспілки металургів і гірників України Олександр Рябко зазначив, що, не дивлячись на те, що у запропонованому проекті кодексу багато негативних моментів, просто торпедувати його не варто. А треба «впрягатися» у важку роботу над цим документом. Так, щоб у ньому були відображені права т інтереси працівників, а не тільки бізнесу та роботодавців.

 

СТОЛ4

 

«Є три варіанти, - сказав член Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України, заступник Голови Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко. – Перший - підтримати наявний, неприйнятний, внісши кілька незначних правок. Другий - запропонувати свій напрацьований спільно та добиватися його прийняття. Третій - імітувати бурхливу діяльність, фактично нічого не роблячи. Вибираємо?»

 

СТОЛ6

 

«Ми підтримуємо варіант другий, - заявив заступник Голови Громадської ради, Генеральний секретар Національної конфедерації профспілок України Петро Петриченко. - Тим паче, вже є такий варіант, який напрацьований та прийнятий Громадською радою Мінсоцполітики... Тільки треба проявити наполегливість в цьому питанні».

 Учасники круглого столу у своїх виступах зазначали, що треба спільними зусиллями добиватися досягнення ефективного результату – розробки та прийняття того документу, який відповідав би принципам соціальної справедливості, зокрема в сфері оплати праці. У багатьох виступах пролунала впевненість: не зважаючи на складну політичну та соціально-економічну ситуації в країні, профспілки зроблять все можливе, щоб відстояти гідну оплату праці для наших громадян.

 

Інформаційно-аналітичний центр