2013 119 019 

Перспективи легалізації заробітної плати обговорили учасники круглого столу, який відбувся 4 червня у Будинку спілок. У заході взяли участь представники членських організацій ФПУ, Міністерства соціальної політики України, Київської міської держадміністрації, Федерації роботодавців України, вчені, соціологи, експерти.

Відкриваючи засідання, заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк зазначив, що з ініціативи ФПУ 2013 рік проголошено роком боротьби профспілок проти використання роботодавцями нелегальної, нестійкої та нестандартної зайнятості, тіньової виплати заробітної плати, запозиченої праці та інших порушень трудових і профспілкових прав.

«Ми маємо приділяти особливу увагу таким явищам, як нелегальна зайнятість та тіньова економіка, нелегальна зарплата, бо люди, які працюють у цих умовах, фактично позбавлені соціального захисту, вони часто залишаються наодинці зі своїми проблемами, - зазначив Сергій Кондрюк. – Тому актуальне завдання профспілок полягає у тому, щоб активніше боротися з цими ганебними явищами. Бо вони, як і величезна заборгованість із виплати, заробітної плати становлять основну загрозу правам та інтересам людини праці»

Заступник Голови ФПУ підкреслив, що виконавчою владою було розроблено пакет заходів протидії нелегальній зайнятості та тіньовим зарплатам, але реалізація цих заходів гальмується роботодавцями, і тому рівень тіньової виплати зарплати досі високий. На його думку, сьогоднішня дискусія має на меті пошук певного суспільного консенсусу в цьому питанні. Зі свого боку ФПУ має намір долучитися до підготовки пропозицій до засідання Ради національної безпеки та оборони України щодо питання з реформування системи заробітної плати. До роботи над цими пропозиціями, до пошуку конкретних та ефективних шляхів подолання таких ганебних явищ, як використання роботодавцями нелегальної, нестійкої та нестандартної зайнятості, тіньової виплати заробітної плати і закликав учасників дискусії Сергій Кондрюк.

Під час круглого столу відбувся серйозний та конструктивний діалог, пролунали конкретні пропозиції щодо вирішення проблемних питань. Зокрема, доктор економічних наук, головний науковий співробітник відділу макроекономічного прогнозування та досліджень тіньової економіки Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України. Юрій Харазішвілі виступив на тему «Детінізація заробітної плати як суттєвий чинник соціального розвитку України». (додається) 

Про систему соціального захисту та можливості легалізації заробітної плати розповіла кандидат економічних наук, провідний науковий співробітник відділу досліджень людського розвитку Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Лідія Ткаченко. (додається)

Кандидат соціологічних наук, завідувач відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Ольга Пищуліна приділила увагу у своєму виступі питанням впровадження механізмів підвищення заробітної плати. «Легалізація заробітної плати: соціологія громадської думки» - така тема виступу кандидата економічних наук, провідного наукового співробітника відділу досліджень людського розвитку Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Ірини Новак. (додається) 

Представник Мінсоцполітики Неля Синько повідомила про те, що Міністерством готуються законодавчі пропозиції щодо запровадження гарантованого розміру заробітної плати. А Олексій Солод від імені Федерації роботодавців основною причиною «тіньової» економіки. назвав кричущу корупцію в Україні на відміну від європейських країн. На його думку, без подолання цього негативного явища забезпечити легалізацію заробітної плати не можливо. 

Підбиваючи підсумки дискусії, учасники круглого столу дійшли висновку, що нелегальний ринок праці існує завдяки недосконалості нормативно-правової бази. Вона надає змогу роботодавцям, оминаючи або порушуючи норми закону, нелегально працевлаштовувати людей, які в пошуках заробітку погоджуються на будь-які умови. Було також вирішено продовжити пошук шляхів подолання негативних явищ у оплаті праці, спільно підготувати пропозиції щодо покращення ситуації у цьому питанні.

 

 

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання,

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 119 003

 

2013 119 015

 

2013 119 017

 

2013 119 028