АК

 

Сучасні складні соціально-економічні умови, шокуючи зростання цін і тарифів, фактична відсутність прогресу в розвитку соціального діалогу вимагають від профспілкового активу, всіх членів профспілок об’єднувати зусилля у справі захисту конституційних, соціальних і трудових прав та інтересів працівників. Про це говорили учасники робочої наради керівників структурних підрозділів апарату Федерації профспілок України та її членських організацій, яка відбулась 2 червня. Вів засідання Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. В заході взяли участь заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, в. о. заступника голови ФПУ Олександр Шубін.

 

НАР2

 

Відкриваючи нараду, Григорій Осовий проінформував про результати засідання Кабінету Міністрів України. Він підкреслив, що у своєму виступі на засіданні Уряду привернув увагу урядовців до проблем, які, на погляд профспілок, знижують ефективність і якість дитячого оздоровлення, через що кількість оздоровлених дітей, на жаль кожного року зменшується. При розгляді питання про спрощення процедури держзакупівель представник СПО об’єднань профспілок зауважив, що критична ситуація виникла з санаторно-курортним лікуванням застрахованих осіб в реабілітаційних відділеннях, де практично на 1 червня ще не надано жодної путівки тим, хто конче потребує лікування і реабілітації після перенесених операцій. Причина – не досконала процедура проведення тендерів, для врегулювання чого потрібно втручання Уряду, тому що тисячі людей очікують на допомогу.

 

НАР4

 

Голова ФПУ також сказав урядовцям, що на сьогодні назріла потреба виправити помилку попереднього Уряду, який фактично скасував систему санаторно-курортного лікування за рахунок Фондів соціального страхування і нагадав їм: у Верховної Раді знаходиться законопроект №2245 щодо відновлення санаторно-курортного лікування як працівників так і їхніх дітей, який, на переконання профспілок, потрібно ухвалювати терміново.

При цьому Григорій Осовий звернувся до учасників наради із закликом активізувати спільні дії на захист працівників всіх галузей та регіонів. Тільки консолідовано, спільними зусиллями можна планувати та реалізовувати заходи по підвищенню рівня та якості соціальної захищеності людини праці. Одним з таких кроків має стати реакція профспілок на постанову Кабінету Міністрів № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 року № 758», якою з 1 травня 2016 року встановлено єдину ціну на газ для населення відразу на так званому «ринковому рівні» - 6879 грн. за 1000 куб м та скасовано норму про споживання населенням газу за пільговою ціною. Натомість у Меморандумі, підписаному з МВФ, передбачалося підвищення цього року ціни до 75% собівартості.

 

НАР3

 

Це викликає стурбованість у трудових колективах, в профспілкових організаціях. І профспілковий актив має негайно здійснити рішучі заходи щодо надійного та ефективного захисту інтересів працівників. Тому учасники наради обговорили текст постанови Президії ФПУ «Про подальші дії профспілок у зв’язку з шоковим підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги».

 

НАР5

 

Свої зауваження та пропозиції до тексту цього документу висказали керівники галузевих профспілок Василь Андреєв, Василь Дудник, Вікторія Коваль, Василь Мойсюк, Михайло Петров, Юрій Піжук, Сергій Шишов, Тетяна Ясько та інші.

 

НАР6

 

Учасники наради дійшли спільної думки: профспілки мають активно, оперативно і рішуче реагувати на будь-які прояви ігнорування прав та інтересів працівників з боку влади та роботодавців. А для цього треба діяти консолідовано та конструктивно.

 

НАР7

 

Прес-центр ФПУ