ОСА МИТА

 

Всі членські організації ФПУ – понад 7,5 млн. спілчан - підтримують вимоги шахтарів і однозначно ми розуміємо, що не з доброї волі, а з крайньої нужди сьогодні тисячі шахтарів, ветеранів праці, чорнобильців, інших трудівників зібралися на цій площі, щоб рішуче сказати ні – уряду, ні – парламенту, ні – політиці затягування пасків трудової людини, ветерана, чорнобильця. Про це заявив Голова СПО обєднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у своєму виступі 2 березня під час масового мітингу протесту на площі перед Верховною радою України.

 

«Чого хочуть профспілки, чого хочуть шахтарі? – сказав профспілковий лідер. - Насамперед, роботи. Ми – тут, а могли би бути на робочих місцях, заробляти, утримуючі свою сім’ю, підтримуючі економіку держави. Але ми змушені виходити на площі, як це ми робили в жовтні та грудні минулого року. Тут, під стінами парламенту. І сьогодні, і надалі, якщо голос трудової людини не буде почутим, ми змушені будемо використовувати силу тиску і примушення дослухатися до справедливих і законних вимог трудящих».

Григорій Осовий далі наголосив на тому, що українці хочуть мати робочі місця, але тільки минулого року 1 млн. 100 тис. людей в Україні втратили роботу. Він підкреслив: сьогодні на економіку, на державу працюють лише 8 млн. людей, тоді як 43 млн. населення потребують кожного дня харчуватися, утримувати діточок, ходити в школу, працювати. «Чи можуть 8 млн. утримати все населення? Звичайно, ні. Тому має бути розширена сфера зайнятості. Мають всі, хто має конституційне право на працю, реалізувати дане їм природою і Богом: силу і здоров’я для трудового життя, - заявив Голова ФПУ. - Ми хочемо, щоб працівники України отримували гідну заробітну плату. Внаслідок багатократної девальвації української гривні сьогодні середня зарплата українця становить лише 100 евро. Таку суму середній європейський працівник заробляє за 1 день. Ми закликаємо боротися з таким ганебним явищем, як борги по виплаті зарплати. Чому людина має працювати на робочому місці, не отримуючи зарплату? Тому ми вимагаємо негайного погашення боргів по зарплаті. І це мають зробити і роботодавці приватного сектору, і держава, яка дає роботу майже 4 млн. працівникам бюджетної сфери. Ми вийшли сьогодні на цей майдан для того, щоби захистити своє право на працю, право кожної сім’ї жити по-людські в нинішніх умовах. Я закликаю до єдності і солідарності і шахтарів, і металургів, і хіміків, і працівників бюджетної сфери, і науковців. Всі вимагають роботу, зарплату, соціальну справедливість. Тому профспілки пітримують справедливі вимоги шахтарів».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ