2013 126 005

 

Актуальні питання активізації співробітництва Федерації профспілок України і Міжнародної організації праці, забезпечення виконання в Україні конвенцій МОП у сфері соціально-економічного захисту працівників обговорено під час зустрічі представників ФПУ з місією МОП, яка відбулась 25 червня в Будинку профспілок.

Місія перебуває в Україні з метою проведення консультацій з представниками Мінсоцполітики, організацій профспілок та роботодавців, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо надання технічної допомоги з боку МОП у вдосконаленні підготовки періодичних звітів про виконання ратифікованих Україною Конвенцій і Рекомендацій МОП.

У зустрічі взяли участь: з профспілкової сторони - в.о. першого заступника Голови ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Євген Драп’ятий, Сергій Кондрюк, Сергій Українець, керівник Департаменту міжнародної роботи ФПУ Василь Шилов; зі сторони МОП - голова місії, старший спеціаліст Департаменту Міжнародного бюро праці з міжнародних трудових стандартів Олександр Єгоров, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук.

За ініціативи заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка обговорено ситуацію щодо підготовки нової Генеральної угоди. Підкреслено, що ця ситуація залишається складною і потребує негайного вирішення та можливої допомоги з боку МОП. У зв’язку з цим Сергій Савчук запропонував провести наприкінці серпня ц.р. обговорення досягнень і проблем на шляху до підписання Генеральної та галузевих угод.

Сергій Савчук повідомив про мету місії і, зокрема, цієї зустрічі – обговорити проблемні питання якості виконання Україною Конвенцій МОП, намаганням провести інвентаризацію цієї процедури, побачити слабкі місця та підказати шляхи удосконалення процесу.

Олександр Єгоров поінформував представників ФПУ про діяльність та перспективи МОП, хід та підсумки засідання, яке нещодавно відбувалося у Женеві. Він наголосив на тому, що Міжнародна організація праці і, зокрема, Департамент з міжнародних трудових стандартів зацікавлені у співпраці з національними профцентрами у такій важливій справі як забезпечення виконання конвенцій МОП та якості звітів.

Сергій Українець у своєму виступі зауважив, що до позитиву можна віднести кількість конвенцій МОП, які ратифіковані, а до негативу – якість їх виконання. У такій ситуації, дуже багато залежить від реагування міжнародних організацій і профспілок. Тому важливо розвивати та зміцнювати їх співробітництво для досягнення загальної мети – забезпечення соціальної справедливості та соціально-економічного захисту працівників, - підкреслив він.

У складних соціально-економічних умовах, в яких опинилася практично вся світова економіка, має зростати відповідальність соціальних партнерів, зазначив Григорій Осовий. Сьогодні ця відповідальність досі не на тому рівні, на якому повинна бути. Тому підвищення якості контролю за виконанням Україною Конвенцій МОП з боку міжнародних організацій та профспілок може привести до позитивних результатів. А виграє від цього людина праці.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 126 001

 

2013 126 002

 

 

2013 126 004

 

2013 126 008