20151223 095516 123

У Києві відбулась  всеукраїнська акція протесту шахтарів, які пікетували вищі органи державної влади.

Під стінами Верховної Ради України відбувся мітинг членів Укрвуглепрофспілки, які вимагали достатнього бюджетного фінансування вугільної галузі, забезпечення сталої роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу, виконання конституційних прав щодо своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників.

Разом із шахтарями на пікет вийшли активісти Федерації профспілок України, профспілок бюджетних галузей, металургів, енергетиків, ЖКГ, державних установ, освітян та ін.

У своєму виступі голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов наголосив, що у той час, коли енергетична система країни знаходиться у критичному стані та не спроможна забезпечити безперебійну роботу і енергетичну безпеку України, Уряд і зокрема, Міненерговугілля продовжують займати не виважену позицію по відношенню до вітчизняних виробників енергоносіїв, в тому числі вугілля, яке є основною складовою теплової генерації. Відсутність енергетичної державної стратегії, а також ефективних інструментів взаємодії у всіх ланцюгах діючої енергосистеми призвело до залишкового принципу розвитку теплової генерації, економічно необґрунтованого зростання імпорту енергоносіїв і, як наслідок - до системного зниження економічної активності та згортання підприємств вугільної промисловості всіх форм власності.

IMG 5863

Підтвердженням такої політики, яка спрямована на руйнацію вугледобувної промисловості України, є також в черговий раз повне вилучення із Державного бюджету 2016 року підтримки вугільної галузі.

Багатотисячна армія шахтарів, права яких зараз грубо порушуються у зв'язку з тривалою невиплатою їм заробітної плати, вже у наступному році може залишитися без робочих місць, а їх родини без джерел на життя. Невдовзі глибоко депресивними можуть стати вже цілі вугільні регіони, де шахти є місто утворюючими підприємствами.

До учасників мітингу звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий:

- Шановні шахтарі, сьогодні з вами на цій площі представники практично усіх галузей вітчизняної економіки. Нужда і біда закликали нас знову вийти на цю площу, під Парламент, через те, що порушуються трудові і соціальні права. Ніхто не може жити так, як це має місце сьогодні, люди хочуть мати роботу. А за півтора останніх року діяльності цього КМУ ми втратили 2 млн. робочих місць, тому право на працю – наша конституційна вимога, яку ми адресуємо органам влади. Друге – це заробітна плата. Конституція гарантує тим, хто працює своєчасну виплату зарплати, чому вона не виплачується шахтарям та інших сфер економіки? Чи можемо ми, профспілки, миритися далі з таким станом? Ні! Ми не дозволимо знущатися над людиною, яка працює і створює внутрішній національний продукт! Від ФПУ ми висунули вимоги й до ВР й до Уряду, щоб у бюджеті країни на 2016 рік була забезпечена гідна мінімальна зарплата, але Уряд представляє на розгляд парламенту мінімальну зарплату, яка є у двічі заниженою у порівнянні з тим, що фактично людині потрібно для виживання. У людей забирається право на санаторно-курортне лікування, хоча працівники, особливо ті, хто працюють у шкідливих умовах, потребують реабілітації.

WP 20151223 10 06 32 Pro

- Наші вимоги незмінні: або влада: парламент і Уряд працюватимуть на благо суспільства і забезпечити умови для всіх, хто хоче працювати, або вона повинна піти геть. Всеукраїнські збори голів первинних профспілкових організацій 30 листопада висловили однозначну вимогу цьому Урядові – відставка. Тому що він неспроможний керувати економікою та забезпечувати нормальний європейський розвиток нашої країни, яка має потужні ресурси та працьовитий народ. Слава шахтарям України, слава працюючий людині. Разом до перемоги!

У виступах йшлося про необхідність з боку влади не чинити перешкоди і припинити нехтувати чисельними пропозиціями трудящих галузі щодо розв'язання гострих проблем у паливно-енергетичному комплексі та терміново задіяти виважену державну економічну політику, яка дозволить вітчизняному виробнику вийти із кризи і перейти на шлях розвитку.

IMG 5901

Учасники мітингу звернулись до керівників вищих органів влади України із закликом не допустити подальшого зубожіння та приниження українських шахтарів, які здатні своєю працею забезпечити енергетичну незалежність та безпеку України, сталу роботу й подальший розвиток підприємств паливно-енергетичного комплексу України для миру та соціального спокою.

Було прийнято резолюцію мітингу.

Від ВР вугільники вимагають терміново розглянути та прийняти законопроект про внесення змін до Державного бюджету України на 2015 рік щодо виділення коштів для погашення заборгованості по заробітній платі працівникам галузі, що склалася у поточному році;

-     забезпечити прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік»,

-     яким передбачити бюджетне фінансування вугільної галузі відповідно до положень Коаліційної угоди у розмірах, що забезпечать стабільну роботу вугледобувних підприємств, а також завершення будівництва шахти «Нововолинська № 10»;

-  при прийнятті Трудового кодексу забезпечити повну його відповідність конвенціям МОП, європейському трудовому праву, Конституції України ;

-  не допускати при прийнятті нових законів звуження прав і гарантій громадян, в тому числі соціальних гарантій працівникам вугільної галузі.

WP 20151223 09 39 29 Pro

Мітингуючи також провели пікетування Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

У разі невиконання вимог Резолюції вирішено звернутися до Голови Верховної Ради України щодо відставки Уряду України, зокрема – Міністра енергетики та вугільної промисловості України В.В.Демчишина і його першого заступника І.М.Мартиненкова за здійснення антисоціальної політики, спрямованої на руйнацію вугільної галузі в Україні та порушення соціально-трудових прав її працівників.

20151223 093505

20151223 101726