P1660188

 

12 грудня 2018 року відбулось VI пленарне засідання Ради Федерації профспілок області з порядком денним:

 

- ”Про роботу ФПО та її членських організацій щодо підвищення рівня та своєчасної виплати працюючим заробітної плати”;

- Про бюджет ФПО на 2019 рік;

- ”Про відзначення 100-річчя створення об’єднання профспілок Вінниччини”.

 

Відкрив та вів засідання Ради Голова Федерації профспілок області Микола Колесник.

 

В засіданні взяли участь: члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО, заступник Голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько, виконавчий директор Вінницького обласного обєднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, директор Департаменту соціальної і молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, директор Вінницького обласного Центру зайнятості Галина Скоковська, начальник відділення НСПП у Вінницькій області Богдан Мусієнко, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, заступники керівників членських організацій ФПО, голови профспілкових комітетів, члени Молодіжної ради ФПО, працівники Апарату ФПО, представники ЗМІ.

 

P1660204

 

З доповіддю Про роботу ФПО та її членських організацій щодо підвищення рівня та своєчасної виплати працюючим заробітної плати” виступив заступник Голови ФПО Володимир Слободянюк.

 

В обговоренні виступили:

 

Þ    Галина Собко – голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери;

Þ    Олександр Сільницький – заступник голови обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства;

Þ    Володимир Марунько - начальник управління Держпраці у Вінницькій області;

Þ    Олександр Шубін – заступник Голови Федерації профспілок України;

 

P1660220

 

Голова Федерації профспілок області - Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що ситуація в державі потребує критичного аналізу нашої роботи на її відповідність сучасним очікуванням членів профспілок та викликам часу. Головне завдання профспілок – зробити так, щоб праця для трудівника нарешті стала рентабельною. Тобто такою, яка б дала можливість не тільки відтворити свою робочу силу, але й належно утримувати свою сімю і не звертатися за допомогою до держави. Це вимога часу, вимога економіки.

В надскладних умовах сьогодення необхідно повною мірою використовувати можливості колективних договорів та угод для захисту законних прав та інтересів членів профспілок, перш за все у сфері оплати праці.

Зауважив, що профспілки підтримують реформи, розуміючи їх необхідність для країни. І першим кроком на цьому шляху має бути реформування системи оплати праці. Саме гідна праця та створення умов для повного запровадження в Україні її принципів мають бути в центрі уваги усіх сторін соціального діалогу з метою відновлення економічного зростання і побудови сильної процвітаючої країни.

У своєму виступі заступник Голови ФПУ Олександр Шубін розповів про роботу Федерації профспілок України у сфері оплати праці у 2018 році. Зазначив, що питання рівня заробітної плати є ключовим для профспілок. Однією з головних вимог профспілок під час проведення Всеукраїнської акції протесту 17 жовтня п.р. було встановлення державних соціальних стандартів та гарантій у Держбюджеті на 2019 рік у розмірі, запропонованому профспілками, а саме: прожиткового мінімуму для працездатних осіб - на рівні 5167 грн.; мінімальної зарплати - не нижче 7700 грн. На жаль профспілкові пропозиції не були враховані.

Він також поінформував про стан переговорів щодо укладання нової Генеральної угоди, де головними є питання оплати праці. Саме Генеральна угода має бути імпульсом для соціального діалогу.

 

P1660182

 

Акцентував увагу присутніх, що саме гідна праця та створення умов для повного запровадження в Україні її принципів мають бути в центрі уваги політики й дій влади з метою відновлення економічного зростання і створення нової економіки, в якій на першому плані постануть люди і створення робочих місць.

В свою чергу, начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько поінформував про роботу управління по забезпеченню дотримання законодавства про працю на території області. В рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи, в усіх районах області було проведено зустрічі в трудових колективах. Особливу увагу приділив питанню легалізації заробітних плат. В результаті спільних з профспілками перевірок, на 01 грудня п.р. виявлено 100 неоформлених працівників, накладено штрафи на роботодавців. В. Марунько відмітив, що у 2018 році в області зафіксовано зменшення нещасних випадків на виробництві із смертельними наслідками, але в той же час, спостерігається зростання травматизму в 1,5 рази.

 

Рада ухвалила відповідну постанову з обговорюваного питання.

 

Рада Федерації профспілок Вінницької області