DSC 2428

 

На виконання заходів з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та в рамках співпраці Запорізької обласної ради профспілок та Головного управління Пенсійного фонду 10 вересня п.р. провели  засідання «круглого столу» за темою «Впровадження єдиних стандартів обслуговування в сервісних центрах та дистанційне отримання пенсійних послуг громадянами через сервіси вебпорталу Фонду».

 

         В заході прийняли участь: начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко, фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, зав. відділом соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників обласної ради профспілок Тамара Белескова, представники профкомів акціонерних товариств «Запоріжсталь, «Запоріжкокс», галузевих організацій профспілок: металургійної та гірничодобувної, харчової, переробної промисловості, будівництва, соціальної сфери, енергетики та електротехнічної промисловості, автомобільного транспорту, освіти та науки, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, державних установ, заступник виконавчого директора ЗОСПП «Потенціал» Ірина Стрельбицька, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області Сергій Четвертак

Світлана Олексіївна розповіла про пріоритетні принципи обслуговування всіх категорій громадян, а саме якість, прозорість, відкритість та доступність, які реалізовані в сервісних центрах у Запорізькій області. Сервісні центри мають розумне пристосування для осіб з особливими потребами: це облаштування пандусами, табличками, з продубльованим рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, наявність медичних аптечок, облаштування місць, призначених для паркування транспортних засобів людей з інвалідністю, засобами відеоспостереження.
На сьогодні проводиться оснащення усіх віддалених робочих місць сучасною комп'ютерною технікою, що дає можливість отримання громадянами усього спектру послуг. (подання заяв про призначення (перерахунок) пенсій, замовлення пенсійних посвідчень, видача довідок про доходи пенсіонера та інших довідок з реєстру застрахованих осіб, тощо).


IMG 1811

 

Популярності набирає взаємодія громадян з Пенсійним фондом через сервіси Веб-порталу електронних послуг. На сьогодні в особистому кабінеті працює низка сервісів для пенсіонерів, громадян та страхувальників, зокрема це: налаштування послуги безплатного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи); отримання довідок, достовірність яких підтверджується QR-кодом і не потребує ні підпису ні печатки (про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), витяг із реєстру застрахованих осіб, довідка про розмір пенсії); отримання застрахованими особами через особистий кабінет інформації про страховий стаж та щомісячні відрахування єдиного соціального внеску роботодавцем, в тому числі щодо заборгованості підприємства з цього виду платежу. А також електронні «Довідки про трудовий та страховий стаж» працівників для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності.
Крім того, з кінця липня реалізовано технологію призначення пенсії за принципом «одного відвідування», або «один дотик», що є першим етапом впровадження системи «Е-пенсія».

         На Веб-порталі Фонду запрацював функціонал дистанційного подання заяви на призначення (перерахунок) пенсії та виготовлення пенсійного посвідчення із можливістю прикріплення заявником самостійно електронних копій документів. Мешканці Запорізької області відтепер можуть оформити пенсію, не виходячи із дому – в один дотик.

В чому перевага такого способу? Ані черг, ані витрат власного часу на відвідування сервісного центру.

Що для цього необхідно? Електронний цифровий підпис та наявність Інтернету.

         Світлана Олексіївна та фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, відповіли на запитання, які хвилюють профспілкових активістів, а також продемонстрували на конкретних прикладах порядок реєстрації в особистому кабінеті користувача, механізми користування  онлайн-сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України.

 

Запорізька обласна рада профспілок