P1010941

 

В умовах політичної та економічної кризи проводити соціальний діалог між профспілками владою та роботодавцями завдання надто складне але вкрай необхідне. Цьому було присвячене IV пленарне засідання Сумської обласної ради профспілок.

 

Про те, що потрібно шукати нові підходи в роботі та розвивати вже існуючи досягнення відверто вели розмову профспілкові лідери області з запрошеними до участі в роботі соціальними партнерами в особі заступника голови обласної ради Віри Лаврик, генерального директора обласної організації   роботодавців «Сумський регіон» Володимира Кононенка, заступника директора Департаменту соціального захисту населення Олени Заєць.

На запрошення голови облпрофради в роботі ради взяли участь народні депутати України Сергій Каплін та Олександр Сугоняко. Виступаючи перед присутніми голова Сумської обласної ради профспілок Тетяна Євдокимова прозвітувала про роботу облпрофради по розвитку соціального діалогу в області. З її доповіді присутнім стало відомо, що на Сумщині діалог здійснюється на галузевому, територіальному (область, райони, міста) та локальному (підприємство, установа, організація) рівнях.

         Основною і найбільш результативною формою соціального діалогу на рівні області є тристороння соціально-економічна рада при голові Сумської обласної державної адміністрації, діюча з 1994 року. В 2010 році за результатами проведених переговорів укладено угоду між Сумською обласною державною адміністрацією, Сумською обласною радою профспілок та об‘єднанням обласних організацій роботодавців „Сумський регіон-2012” на 2011-2012 р.р.

 

P1010919

 

Основні напрямки співпраці між органами влади та профспілками області зазначені в розпорядженні голови Сумської обласної державної адміністрації від 11.04.2013 року № 139-ОД «Про посилення соціального діалогу та співпраці між органами влади, роботодавцями і профспілками».

На сьогоднішній день за ініціативи Сумської обласної ради профспілок та об‘єднання обласних організацій роботодавців „Сумський регіон-2012” проводиться робота по оновленню складу тристоронньої соціально-економічної ради, пролонгації Регіональної угоди на 2015 рік та оновлення змісту розпорядження голови облдержадміністрації щодо посилення соціального діалогу. Серед найбільш проблемних питань, які потребують негайного вирішення були названі заборгованість по заробітній платі, сума якої склала на 1 березня 2015 року 87004, 3 тис. грн., низький рівень оплати праці в поштовій галузі, будівництві, охороні здоров'я, будівництві, сільському господарстві. Серед районів найнижча середньомісячна заробітна плата за 12 місяців 2014 року у Великописарівському районі (2035,69 грн.), Середино - Будському районі (2139,50 грн.), Кролевецькому   районі (2197,79 грн.), Липоводолинському районі (2270,66 грн.), Краснопільському районі (2249,26 грн.).

 

P1010908

 

Упродовж 2014 року не проводились робочі зустрічі, консультації з роботодавцями та профспілками з питань соціально-економічного розвитку та трудових відносин, не опрацьовувалися проекти програм соціально-економічного розвитку області, бюджету області на 2015 рік.

       В більшості   районах ( Буринському, Лебединському, Кролевецькому, Липоводолинському, Недригайлівському, Путивльському, Сумському, Охтирському, Тростянецькому тощо ), а також містах, окрім Глухова та Охтирки, відсутні угоди на територіальному рівні. В перелічених районах, окрім Тростянецького, відсутня третя сторона – сторона роботодавців.  

       У деяких районах не створені тристоронні соціально-економічні ради, а там, де вони є, діють неефективно, а голови районних координаційних рад профспілок не включені до складу колегій райдержадміністрацій.

         Присутні на засіданні представники влади та роботодавців взяли активну участь в обговоренні всіх проблемних питань. Так заступник голови обласної ради Віра Лаврик в своєму виступі зупинилась на роботі депутатського корпусу Сумщини по вирішенню питань обороноздатності, ціноутворення, виділення коштів на лікування осіб з хронічними захворюваннями. Зупиняючись на співпраці з облпрофрадою Віра Лаврик відмітила, що робота відбувається в руслі конструктивного діалогу з профспілками, що дозволяє своєчасно ухвалювати необхідні для області рішення.

         У багатьох виступах лунала слушна критика законодавчих актів, які іноді потребують корегування та змін. Вся надія в вирішенні цих питань покладається на наших обранців в Верховній Раді України. Тож присутні на засіданні народні депутати проінформували профспілковий актив та соціальних партнерів про ті кроки, які вони здійснюють захищаючи наші з вами інтереси на законодавчому рівні. Федерація профспілок України ще в січні місяці ухвалила рішення про розвиток співпраці з депутатами, та з метою утворення профспілкової більшості в Верховній Раді запропонувала членським організаціям проводити роботу по укладанню угод про співпрацю. Вже більше ніж 500 організацій уклали підписали подібні документи. Не виключенням стала і Сумська область.

 

P1010904

 

         В урочистій обстановці головою облпрофради було підписано угоди про співпрацю з народними депутатами України Капліним Сергієм Миколайовичем та Сугоняко Олександром Леонідовичем.

         Підписанти запевнили, що беруть на себе відповідальність дбайливо виконувати зобов'язання угоди, для забезпечення покращення життя працюючих, членів профспілок та всього населення нашої країни. Тож діалог на Сумщині вийшов на новий рівень – участі соціальних партнерів в законотворчій роботі для досягнення соціальної справедливості в суспільстві.

 

Сумська обласна рада профспілок