logo

11 грудня Голова ФПУ Григорій Осовий взяв участь у роботі ХVI міжнародної науково-практичної конференції «Фізична та реабілітаційна медицина в Україні», що проходила у Києві у санаторії "Жовтень".

Виступаючи перед учасниками конференції Голова ФПУ привітав їх, організаторів, а також представників Міністерства охорони здоров’я, Національної Академії Медичних наук України, Національної Медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, НДІ медичної реабілітації і курортології, міжнародних експертів, активістів профільних громадських організацій, усіх колег, які беруть участь у цьому заході.

- Сьогодні я вважаю тут зібралися провідні фахівці, щоб у професійному середовищі відверто обговорити існуючі проблеми та окреслити шляхи їх вирішення, дати імпульс подальшому розвитку такого важливого для профспілкових оздоровниць напряму діяльності як фізична та реабілітаційна медицина, - зазначив Григорій Осовий.

Ці питання викликають у нас зацікавленість не лише з теоретичної точки зору, а й прикладного застосування, враховуючи, що Федерація профспілок України є засновником найбільшої національної компанії на ринку санаторно-курортних і реабілітаційних послуг - «Укрпрофоздоровниці», яка об’єднує десятки санаторно-курортних закладів, в яких щороку лікуються, оздоровлюються й відпочивають сотні тисяч громадян. Серед них проходять реабілітацію 3 млн. працівників, які працюють в шкідливих і небезпечних умовах праці.

Нажаль щорічно отримують професійні захворювання, травми, каліцтва на виробництві до 10 тис. чол. Окрім того внаслідок фізичних і психологічних перевантажень все більше працівників отримують інфаркти та інсульти і потребують після лікування реабілітаційного відновлення. Особливу увагу ми приділяємо воїнам постраждалим в зоні АТО для яких ми намагаємося створити найкращі умови для їх одужання.

З огляду на воєнні виклики, які постали перед Україною, враховуючи ситуацію, коли тисячі поранених бійців потребують тривалої фахової допомоги для повноцінного повернення до праці, в свої сім’ї, а також необхідності підвищення якості реабілітаційних послуг, перед нами постало питання реформування системи реабілітації в цілому і профспілкових оздоровницях зокрема. У цій ситуації ми повністю підтримуємо ініціативу Міністерства охорони здоров’я, яке у співпраці з Міністерством освіти і науки виступило з ініціативою про запровадження у вищих медичних навчальних закладах реабілітаційних спеціальностей, що на сьогодні дасть змогу використати найсучасніші освітні та організаційні технології реабілітації, які застосовуються в світі. Про розроблення кваліфікаційних характеристик яких зазначено в Указі Президента України від 3 грудня ц.р.

А підписаний у липні 2015 року Меморандум про співпрацю між громадською організацією «Українське товариство фізичної та реабілітаційної медицини», яке засноване за ініціативи «Укпрофоздоровниці» з Всеукраїнським товариством нейрореабілітації та Українською асоціацією фізичної терапії, я сподіваюсь дасть потужний поштовх у формуванні командного підходу, який є основою у світовій системі реабілітації та залучення міжнародних освітніх ресурсів.

Ми розраховуємо на запровадження європейських стандартів сучасної системи надання реабілітаційної допомоги в Україні.

Шановні колеги!

Враховуючи, що технології не стоять на місці, я вважаю ми повинні використовувати все нове і прогресивне, ставити його на службу людям.

Нам потрібно бути більш наполегливими у запровадженні нових медичних розробок, вивчати і активно впроваджувати прогресивні реабілітаційні засоби, залучати до цієї справи провідних вчених у галузі фізичної та реабілітації медицини. Іноді не потрібно багато коштів, а потрібно розум і велике бажання, щоб домогтися позитивних результатів.

Я переконаний, що запропоновані у ході обговорення та дискусій рішення знайдуть свою реалізацію як в державних закладах охорони здоров’я, так і в практичній роботі профспілкових оздоровниць.

Хочу побажати нам усім плідної роботи під час проведення пленарних засідань, круглих столів, презентацій. І щоб профспілкові санаторії та профілакторії завжди залишалися для українців доступним ресурсом для оздоровлення та реабілітації, - сказав лідер українських профспілок.

Прес-центр ФПУ