М

 

Не тільки визначити гострі проблеми, що турбують українське суспільство в сфері питань ринку праці, її умов, безпеки та оплати, але й зайти шляхи ефективного їх вирішення – такою стала мета круглого столу «Майбутнє сфери праці та 100-річчя Міжнародної організації праці», що відбувся 8 жовтня у Києві.

 

Організатором виступила Федерація профспілок України. В заході взяли участь представники профспілок, роботодавців, органів виконавчої влади, громадських організацій, провідних наукових установ, МОП.

 

М1

 

Діловий тон, креатив та конструктивізм дискусії задали виступи Голови ФПУ Григорія Осового, голови Об’єднання організацій роботодавців України, президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха та завідуючого сектором Європи та Центральної Азії Бюро трудящих МОП Сергіуса Гловацкаса.

Характерно, що ці та інші виступи супроводжувались слайдами, що інформували присутніх про дії Федерації профспілок України, її членських організації на захист прав та інтересів людини праці. А це й участь в законотворчому процесі, акції протесту, мітинги, маніфестації, заходи соціального діалогу та ін. У своєму виступі Голова ФПУ Григорій Осовий дав характеристику та профспілкову оцінку тенденціям на ринку праці в Україні, проблемам оплати, умов та безпеки праці.

Він проінформував про позицію ФПУ стосовно шляхів подолання цих актуальних та болючих для суспільства проблем.

 

 М2

 Зокрема він зазначив, що традиційно в День дій за гідну працю профспілки привертають увагу суспільства до найкритичніших проблем у сфері трудових відносин,  стану дотримання трудових прав і прав профспілок, необхідності спільного пошуку шляхів забезпечення гідною працею усіх працюючих.

- У 2019 році Міжнародна організація праці  відсвяткує сторіччя свого існування, наголосив він. - З моменту створення  МОП напрацювала  грандіозну систему міжнародних стандартів у сфері праці: це 189 конвенцій та 205 рекомендацій, технічні Керівні принципи та Кодекси практичних правил. Україною ратифіковано 71 конвенцію МОП,  в тому числі 8 основоположних та 4 пріоритетних. Усі ці інструменти формують міжнародно визнану правову основу забезпечення прав працівників та гідної праці в Україні.

 

М4

 

У 1999 році Міжнародна організація праці узагальнила ідеї гідної праці у програмі «Гідна праця для всіх», яку масово підтримали профспілки.

Ця  Програма складається з чотирьох елементів: зайнятість, права, соціальний захист та соціальний діалог і ґрунтується на переконанні, що всі чотири елементи потрібні для створення якнайкращих умов для соціального розвитку. Саме ці чотири елементи стали невід’ємною частиною Цілей сталого розвитку до 2030 року, схвалених Генеральною асамблеєю ООН у вересні 2015 року. Зокрема, ціль 8.5 передбачає забезпечення повної та продуктивної зайнятості та гідної праці для всіх і рівної оплати за працю рівної цінності.

 

М5

 

  Григорій Осовий також проінформував про те, що нещодавно ФПУ провела оцінку виконання Програми гідної праці МОП для України. За результатами цієї оцінки, практично з усіх компонентів гідної праці в Україні склалася плачевна ситуація, яка вимагає термінового вироблення принципово нової державної політики спільно з соціальними партнерами. Тому вкрай необхідно налагоджувати ефективний, реальний соціальний діалог з метою вирішення актуальних проблем у сфері ринку праці та трудового потенціалу спільними зусиллями.

 

 М3

 

Питання вирішення актуальних проблем ринку праці були головними темами у виступах президента УСПП Анатолія Кінаха, завідуючого сектором Європи та Центральної Азії Бюро трудящих МОП Сергіуса Гловацкаса, голови Державної служби України з питань праці Романа Чернеги, голови Профспілки працівників будівництва  і промисловості будівельних матеріалів Василя Андреєва, генерального директора Директорату норм та стандартів гідної праці Мінсоцполітики України Юрія Кузового, заступника голови Об’єднання організацій роботодавців України Василя Костриці та ін.

Завершився круглий стіл знаковою подією – підписанням Меморандуму про взаєморозуміння між ФПУ та Центром Солідарності. Як зазначено у документі, його метою є підвищення рівня інституційної спроможності в сфері захисту прав людини  Федерації профспілок України і об’єднань профспілок, що входять до її складу, на основі найкращих міжнародних практик, стандартів і принципів.

Свої підписи під Меморандумом поставили Голова ФПУ Григорій Осовий та  директор Американського центру міжнародної профспілкової солідарності Стівен Грегорі Масат.

 

М6

 

М7

 

 М8

 

 Прес-центр ФПУ